Naar aanleiding van de algemene vergadering en in afwachting van alle detailcijfers blikken we alvast terug op 2023 en kijken we vooruit naar de komende jaren.

In 2023 investeerde Ecopower 15 miljoen euro burgerkapitaal in hernieuwbare-energieprojecten; de nog geplande projecten tonen dat we de komende jaren verdergaan op dit positieve elan. In mei is het windproject in Schelle in dienst genomen: twee windturbines van 2,2 MW. Ook het windproject in Lille met twee windturbines van 3,6 MW werd vorig jaar gebouwd. Een reeks zonneprojecten zijn samen nog eens goed voor 1,5 MW. Deze lijn trekken we door in 2024 met nog drie windturbines van 3,6 MW in Ranst, één van 2,2 MW in Bilzen en in totaal 4 MW aan zonneprojecten. Naast steeds meer zon en wind op land zetten we binnenkort verder in op burgerwind op zee en plannen we enkele kleinere investeringen in warmtenetten en de opslag van elektriciteit.

Dankzij de bijkomende productiecapaciteit is Ecopower eindelijk af van de contractstop die begin 2022 werd ingevoerd. Vanaf 1 mei 2023 konden we weer 3000 nieuwe klanten verwelkomen, dat aantal was op zes weken bereikt. Sinds 1 januari 2024 zijn we opnieuw open voor iedereen die thuis wil genieten van groene burgerstroom.

Voor het pelletproject startten we een traject om de fabriek te versterken of te verkopen. Dit is nog niet afgerond, al zijn er al enkele tussentijdse conclusies. Door de slechte economische omstandigheden is de productie stopgezet en verliezen zeven collega’s jammer genoeg hun job. Een doorstart door Ecopower – al dan niet met partner – behoort niet meer tot de opties. De pistes die nog op tafel liggen zijn een overname of een herbestemming. Financieel valt daarmee de druk van dit project weg. Voor onze toekomstige CO2-balans is het uiteraard niet gunstig.

2023 was een jaar met veel wind. In principe is dat goed voor de rendabiliteit van de windturbines. Dat de marktprijzen voor elektriciteit een dalende tendens vertonen, is dan weer minder gunstig voor de projecten. Bovendien vielen de groenestroomcertificaten weg door de torenhoge marktprijzen tijdens de energiecrisis. Dat wordt zeker voor de komende jaren een uitdaging.

Qua innovatie en stroomlevering bereikten we een mijlpaal vorig jaar: Ecopower lanceerde een contract met dynamische prijs. Daarbij wordt de elektriciteit aangerekend aan een marktprijs per uur. Voor 2024 werken we aan een duidelijk model waarmee alle klanten met een digitale meter kunnen evalueren welke prijsformule voor hun profiel gunstig is: Dynamische Burgerstroom of Groene Burgerstroom.

Voor de stroomlevering mogen we ook twee pluimen op onze hoed steken. Alweer prijkt Ecopower op de eerste plaats in het Greenpeace-klassement met een maximumscore van 20 op 20. We blijven ook standvastig de nummer één qua dienstverlening in de analyse van de VREG.

Als mooie uitsmijter kreeg Ecopower vorig jaar heel wat aandacht en een Europese prijs voor het proefproject Power Up in Eeklo. Daarin nemen we klanten aan die hun aandeel krijgen vanuit een sociaal fonds van de stad. Het aandeel wordt in schijfjes terugbetaald. Het doel is om ook financieel zwakkere klanten de mogelijkheid te bieden om lid te worden van de groenste en sociaalste leverancier van Vlaanderen.