POWER UP

Vijf Europese steden betrekken huishoudens in energiearmoede bij het ontwerp en de levering van betaalbare, duurzame energiediensten.

50 miljoen burgers

Zoveel mensen lijden in Europa onder energiearmoede en dat is een verontrustend aantal. Als we willen dat onze energietransitie niet alleen duurzaam maar ook sociaal rechtvaardig is moeten we op zoek naar innovatieve oplossingen, zoals het POWER UP-project. POWER UP bevordert de groei van lokale initiatieven met een maatschappelijke én ecologische agenda op de energiemarkt. Pilootprojecten in zes Europese steden ontwerpen nieuwe modellen voor hernieuwbare-energieproductie en energie-efficiëntie. Ze doen dit samen met huishoudens die te kampen hebben met energiearmoede en komen zo tot gedragen en effectieve oplossingen.

cornerDubbel
cornerDubbel

De Huysmanhoeve
in Eeklo

In België rolt POWER UP een pilootproject uit in Eeklo, al jaren een voortrekker in de productie van lokale hernieuwbare energie. Stad Eeklo en Ecopower willen dankzij de opbrengsten van de windturbine aan de Huysmanhoeve – eigendom van de stad en van burgercoöperaties Ecopower en Volterra – zorgen dat ook kwetsbare gezinnen toegang kunnen hebben tot lokale energie tegen een faire prijs. Eens getest en verbeterd, kan dit model vervolgens elders toegepast worden.

Meer uitleg over het project in Eeklo

Prijs voor
sociale innovatie

In november 2023 viel POWER UP in de prijzen als één van de drie winnaars van de European Social Innovation Competition. De Europese Commissie organiseert deze wedstrijd jaarlijks om de beste sociaal innovatieve projecten in Europa te belonen. Dit jaar konden projecten ingediend worden specifiek voor het bestrijden van energiearmoede. 

Uit alle projecten werden 15 internationale finalisten geselecteerd, waaronder drie Belgische projecten. De prijs is een mooie aanmoediging juist op het moment wanneer het testproject in Eeklo in een nieuwe fase gaat: de opschaling van 20 naar 100 deelnemende huishoudens.

Lees hier meer over de Europese prijs voor sociale innovatie
cornerDubbel

Interview
Gemeente voor de Toekomst

Begin januari 2023 verscheen een mooi interview over het project op de website van de Gemeente voor de Toekomst.

“Al jaren heeft Eeklo een vooruitstrevend beleid voor de realisatie van windturbines op haar grondgebied door burgercoöperaties zoals Volterra en Ecopower. Die beslissing geeft Eeklonaars de mogelijkheid om te kiezen voor lokale en groene burgerstroom, maar ook en vooral om opnieuw greep te krijgen op hun energiefactuur. Een huishouden dat in crisisjaar 2022 burgerstroom afnam, heeft gemiddeld een energiefactuur die 800 euro lager ligt dan bij een commerciële speler. Enige voorwaarde: een instapbedrag van 250 euro betalen om lid te kunnen worden van een burgercoöperatie met lokale energieprojecten.”

Lees hier het volledige interview

Europa bezoekt Eeklo

In november 2022 waren de Europese POWER UP partners op bezoek in Eeklo om de voortgang van de pilootprojecten te bespreken. Ze werden onthaald door burgemeester Luc Vandevelde en schepen voor duurzaamheid, energie en klimaat Filip Smet die met trots vertelden over de lange geschiedenis van hernieuwbare energie in burgerhanden in Eeklo. 

Verder op het programma: heel wat technische en juridische vragen rond energieproductie en energiedelen in de deelnemende landen. Maar er werden ook boeiende inzichten gedeeld over het betrekken van kwetsbare huishoudens en het wegnemen van drempels. 

Lees er hier meer over in dit blogartikel
cornerDubbel
cornerDubbel

Naast Eeklo zijn er ook nog POWER UP proefprojecten in Roznov pod Radhostem (Tsjechië), Heerlen (Nederland), Valencia (Spanje) en in 4 gemeenten in de regio Campania (Italië).

Looptijd van het project: 2021 – 2025.

Dit project heeft financiering ontvangen van het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 101033940.

cornerDubbel

Meer weten over POWER UP?

Naar de projectwebsite