POWER UP

Vijf Europese steden betrekken huishoudens in energiearmoede bij het ontwerp en de levering van betaalbare, duurzame energiediensten.


50 miljoen Europeanen lijden onder energiearmoede – een verontrustend aantal dat vraagt om innovatieve oplossingen als we willen dat onze energietransitie niet alleen duurzaam maar ook sociaal rechtvaardig is. Het POWER UP-project bevordert de groei van lokale initiatieven met een maatschappelijke én ecologische agenda op de energiemarkt. Pilootprojecten in zes Europese steden ontwerpen nieuwe modellen voor hernieuwbare-energieproductie en energie-efficiëntie. Ze doen dit samen met huishoudens die te kampen hebben met energiearmoede en komen zo tot gedragen en effectieve oplossingen.

In België rolt POWER UP een pilootproject uit in Eeklo, al jaren een voortrekker in de productie van lokale hernieuwbare energie. Stad Eeklo en Ecopower willen dankzij de opbrengsten van de windturbine aan de Huysmanhoeve – eigendom van de stad en van burgercoöperaties Ecopower en Volterra – zorgen dat ook kwetsbare gezinnen toegang kunnen hebben tot lokale energie tegen een faire prijs. Eens getest en verbeterd, kan dit model vervolgens elders toegepast worden.

Meer uitleg over het project in Eeklo
cornerDubbel
cornerDubbel

In januari 2023 verscheen een mooi interview over het project op de website van de Gemeente voor de Toekomst. 

In november 2022 waren de POWER UP partners op werkbezoek in Eeklo. U leest er meer over in dit blogartikel

Naast Eeklo zijn er ook nog POWER UP proefprojecten in Roznov pod Radhostem (Tsjechië), Heerlen (Nederland), Valencia (Spanje) en in 4 gemeenten in de regio Campania (Italië).

Looptijd van het project: 2021 – 2024.

Dit project heeft financiering ontvangen van het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 101033940.

cornerDubbel

Meer weten over POWER UP?

Naar de projectwebsite