cornerDubbel

Prijs voor Dynamische burgerstroom

Ecopower biedt naast de gewone formule 'Groene burgerstroom' ook een contract met een dynamische prijs. Op deze pagina leest u alles over de prijsformule en de verschillende prijscomponenten. De link naar het contract vindt u helemaal onderaan.

Meer uitleg en advies over dit nieuwe product?
Blogartikel
Opname van het webinar
Pagina met veelgestelde vragen
cornerDubbel

Samenstelling prijs dynamische burgerstroom

De prijs voor dynamische burgerstroom bestaat net als groene burgerstroom uit een deel voor Ecopower, een deel voor de netbeheerder, een deel voor de overheid en een terugleververgoeding voor u als u stroom van uw zonnepanelen injecteert. In de tariefkaart vindt u alle detailcijfers. Hieronder leggen we uit hoe het Ecopower-gedeelte precies wordt berekend. Dat is de energiecomponent, de terugleververgoeding, de abonnementskosten en de toeslag bij energiedelen.

De algemene voorwaarden voor het afnemen van stroom bij Ecopower en de bijzondere voorwaarden voor het contract dynamische prijs vindt u terug in op deze pagina.

cornerDubbel
cornerDubbel

Energiecomponent en abonnementskost

Dit is het gedeelte voor Ecopower en dus het gedeelte dat verschilt van de andere leveranciers.

De Ecopower-component van de dynamische prijs is opgebouwd uit een abonnementskost, de dynamische energieprijs zelf en de vergoeding voor steuncertificaten.

De abonnementskost bedraagt 5 euro per maand vanaf 1 september 2023. Tijdens het proefproject waren er geen abonnementskosten.

De dynamische prijzen voor injectie en afname zijn gebaseerd op de formules in de tabel.

De EPEX DA prijs is de day-ahead-prijs per uur op de EPEX spotmarkt. Deze prijs wordt op de website van het beursplatform gepubliceerd (bereikbaar via deze link) en op de onafhankelijke website van de organisatie van transmissienetbeheerders (bereikbaar via deze link, selecteer aan de linkerkant ‘Belgium (BE)’). De uurprijs voor de 24 uur van een bepaalde dag worden telkens bekendgemaakt rond 13.00 uur de dag ervoor.

Opgelet: als u veel elektriciteit verbruikt op momenten waarop de EPEX DA zeer hoog is, zal uw dynamische prijs relatief hoog zijn. Er zijn dus bepaalde risico’s verbonden aan het nemen van een dynamische prijs.


Tot 1 september 2023
(proefproject)

Vanaf 1 september 2023

Prijsformule voor afname1

EPEX DA

+ 2,3 euro/MWh

1,02 * EPEX DA

+ 4 euro/MWh

Prijsformule voor injectie²

EPEX DA

- 2,3 euro/MWh

0,85 * EPEX DA

- 4 euro/MWh


1 Excl. 21% btw voor ondernemingen en 6% btw voor particulieren
² Excl. 21% btw voor ondernemingen, btw niet van toepassing voor particulieren

Bijkomende kosten bij energiedelen

Administratieve bijdrage voor energiedelen: 2 euro per maand.
Waarom
? Als klanten van Ecopower energiedelen brengt dit extra werk met zich mee voor facturatie en klantendienst. Om deze kosten te dekken vragen we een aparte bijdrage bovenop de standaard abonnementskosten bij dynamische burgerstroom.


Toeslag op afname bij energiedelen1: 0,02*EPEX DA + 4 euro/MWh
Waarom
? Per kWh die u via energiedelen krijgt van iemand, betaalt u deze toeslag. Het bedrag dekt de onbalanskosten die Ecopower heeft op deze uitgewisselde energie.

Toeslag op injectie bij energiedelen²: 0,15*EPEX DA + 4 euro/MWh
Waarom
? Per kWh die u via energiedelen geeft aan iemand, betaalt u deze toeslag. Het bedrag dekt de onbalanskosten die Ecopower heeft op deze uitgewisselde energie.

Kost GSC en WKK

Ecopower moet voor elke geleverde hoeveelheid stroom een aantal steuncertificaten inleveren voor groene stroom (GSC) en voor warmtekrachtkoppeling (WKK). De kosten die daarvoor doorgerekend worden zijn (excl. btw):

  • GSC: 0,011 euro per kWh
  • WKC: 0,00392 euro per kWh

cornerDubbel
cornerDubbel

Prijs voor afname: overige kosten

Dit is het gedeelte dat Ecopower integraal doorstort aan de netbeheerder (de nettarieven) en aan de overheden (de heffingen). De exacte tarieven en meer uitleg vindt u in onze tariefkaarten.

Nettarieven

  • Kost databeheer
  • Capaciteitstarief
  • Afnametarief (de netkosten per kWh)

Heffingen

  • Bijdrage op de energie
  • Bijdrage Energiefonds
  • Bijzondere accijns
  • Btw


Overtuigd dat een dynamische prijs iets voor u? Bereid het bijhorend risico te nemen?
Klik dan op de knop hieronder en vul een contract in voor Dynamische burgerstroom. Wij doen de rest!

Contract Dynamische burgerstroom