U krijgt te horen dat een een pelletkachel niet noodzakelijk een schouw nodig heeft. Klopt dat wel?


Aankoop kachel

U staat op het punt een pelletkachel te kopen en u bespreekt met de verkoper de plaats in uw woning waar u de kachel dacht op te stellen. Op die plaats is er geen schoorsteen in de nabijheid (of uw woning heeft geen schoorsteen). Voor de installatie stelt de verkoper een plaats tegen een buitenmuur voor, waarbij de rookgasuitlaat van de kachel op een doorvoering doorheen de buitenmuur wordt aangesloten. Aan de buitenkant van deze doorvoering wordt er enkel een afdekrooster of kapje voorgesteld.

Op uw vraag naar de noodzaak van een schouw wordt gesteld dat een schouw niet noodzakelijk is. Verklaring is dat de pelletkachel een rookgasventilator heeft die de rookgassen naar buiten stuwt. Een schouw is ook mogelijk, maar de kostprijs bedraagt 100 euro of meer per lopende meter schouwpijp.

Voor de goede en veilige werking van een pelletkachel is een schoorsteen, aangepast aan de situatie, ALTIJD noodzakelijk.

Een pelletkachel heeft inderdaad altijd een rookgasventilator maar deze dient om de verbranding te regelen. Het feit dat de verbranding van de pellets nagenoeg perfect kan gebeuren is net te danken aan het feit dat de rookgasventilator heel nauwkeurig geregeld wordt in functie van de werkingstoestand van de kachel (bijvoorbeeld ontsteking , vollast of deellast, uitbrand).

De aanvoerschroef van de pelletkachel zorgt ervoor dat de hoeveelheid pellets die in de verbrandingskamer vallen precies afgestemd worden met de hoeveelheid verbrandingslucht door het regelen van het toerental van de rookgasventilator. Deze nauwkeurige werking van de rookgasventilator is enkel mogelijk indien er voldoende natuurlijke trek is door middel van de schoorsteen.
Bij gebrek aan of niet correcte schouw is er te weinig trek of kan er zelf tegendruk ontstaan (bijvoorbeeld bij winddruk op de betreffende buitenmuur) waardoor de werking van de rookgasventilator verstoord wordt en een optimaal verbrandingsproces in de kachel onmogelijk is. Het gebruiken van een pelletkachel zonder geschikte schoorsteen kan ernstige schade opleveren aan de kachel zelf of aan uw woning (brand, rookschade).

De vereiste van voldoende natuurlijke trek is ook de verklaring voor het feit dat er een dubbelwanding schouw nodig is. Bij een dubbelwandige schouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenwand geïsoleerd. De rookgassen die de pelletkachel verlaten blijven hierdoor langer warm in de schouw. Hierdoor zullen ze sneller zullen opstijgen en met nog voldoende snelheid de bovenkant van de schouw verlaten. Hierdoor is een goede schouwtrek verzekerd, ook bij ongunstige weersomstandigheden.

De noodzaak van een goed werkende schouw kan u inzien door te beseffen dat uw pelletkachel veilig moet kunnen uitbranden bij stroomuitval. Bij het wegvallen van de elektrische netspanning zal immers ook de rookgasventilator niet meer werken. Zonder een schouw met natuurlijke trek zullen bij stroomuitval de rookgassen vrijkomen in de ruimte waar de pelletkachel staat opgesteld omwille van de overdruk die ontstaat bij het uitbranden van de pellets die zich nog in de vuurhaard bevonden bij het wegvallen van de stroom.

Ten slotte zal ieder inzien dat het vrijkomen van de rookgassen van een pelletkachel onvermijdelijk zal leiden tot sporen van assen of roet op de gevel wanneer deze niet door middel van een schouw boven de dakrand in de atmosfeer geloosd worden.

Bovenstaande toont aan dat het vaak de moeite loont om te onderzoeken of de aansluiting van de pelletkachel op een bestaande schoorsteen van de woning mogelijk is. Om zeker te zijn dat de bestaande schoorsteen voldoet, of welke aanpassingen nodig zijn, is het vaak aangewezen om advies te vragen onafhankelijk van de kachelverkoper

Tip: hou bij aankoop van een pelletkachel rekening met de meerkosten verbonden aan noodzaak van een goede schouw. 125 euro per lopende meter (btw incl) is een richtprijs voor een dubbelwandige inox schouw die aan de buitenmuur bevestigd wordt.


Zwarte aanslag

Zwarte aanslag op het ruitje en binnenkant verbrandingskamer

Lees meer »

Heb ik een schouw of rookkanaal nodig?

U krijgt te horen dat een een pelletkachel niet noodzakelijk een schouw nodig heeft. Klopt dat wel?

Lees meer »

Heeft mijn pelletkachel onderhoud nodig?

U krijgt te horen dat het onderhoud van uw kachel specialistenwerk is. Klopt dit wel?

Lees meer »

Hoe lang blijven pellets houdbaar?

U heeft gehoord dat pellets slechts beperkt houdbaar zijn, zeker als u ze buiten opslaat. Klopt dit?

Lees meer »

Hoe kies ik de geschikte pelletkachel?

​U wilt een pelletkachel kopen, maar hoe begint u eraan?

Lees meer »

Hoe worden duurzame pellets gemaakt?

Duurzame houtpellets? Uit de Ecopower-fabriek natuurlijk!

Lees meer »

Hoe verplaats ik een vol pallet?

Uw pallet werd geleverd en staat op de oprit. Hoe verplaatst u het makkelijk naar de kelder?

Lees meer »
Bestel nu »
Bel ons: 03 287 37 79
Mail ons: info@ecopower.be