Ecopower, dat is
samen energie besparen

Ecopower helpt en stimuleert coöperanten om slim en zuinig om te gaan met energie. Hieronder onze tips over inzicht in uw verbruik, kleine inspanningen, structurele maatregelen en zonnepanelen bij u thuis.

cornerDubbel

Meten is weten met EnergieID

EnergieID cvso is uw slimme hulp bij meten. Dit coöperatieve databedrijf werd mee opgericht door Ecopower. Via een veilige, gebruiksvriendelijke en gratis online tool houdt u zonder moeite bij hoeveel u verbruikt en ziet u meteen het besparingseffect van uw inspanningen.

Maandelijks een paar muisklikken volstaan. Mensen met een digitale meter kunnen de data automatisch importeren via de Fluvius-integratie.

Goed nieuws voor Ecopower-klanten: via MijnEcopower heeft u kosteloos toegang tot de Premium-versie van EnergieID. Lees hier meer over het aanbod en hoe u toegang aanvraagt.

Wat kunt u doen met EnergieID Premium? 

  • Hou manueel of automatisch uw meterstanden bij.
  • Vergelijk uw verbruik met gelijkaardige profielen.
  • Merk of uw inspanningen lonen en hoeveel u bespaart.
  • Krijg inzicht in uw zelfverbruik.
  • Doe mee aan challenges. 

U kunt bij EnergieID ook uw gegevens over water, gas en nog veel meer bewaren.

Starten met EnergieID
cornerDubbel
cornerDubbel

Kleine ingrepen lonen

Wilt u focussen op de echte kleppers, dan maakt u best werk van een energetische renovatie (zie hieronder). Maar ook door uw gedrag aan te passen, valt heel wat energie te besparen. Denk daarbij vooral aan een slim gebruik van uw verwarming, het opsporen van sluipverbruik van elektrische apparaten en het verbruik van warm water. Veel instanties bieden betrouwbare informatie over energiebesparing en werken deze regelmatig bij:

cornerDubbel

Renovatieplannen?

Dat is het uitgelezen moment om ook aan energiebesparende maatregelen te denken; een investering die op termijn financieel en ecologisch veel oplevert. Denk zowel aan isolatie als aan toestellen (koken, verwarmen …) die zonder fossiele brandstoffen werken. Begin bij het begin en denk goed na over uw woning in de toekomst. Wat u nu kiest, bepaalt hoe flexibel en future proof uw woning wordt.

Wat met huurwoningen? Kwetsbare huurders op de private woningmarkt hebben recht op de huur-en isolatiepremie: een extra hoge premie voor een dakisolatieproject, beglazingsproject en spouwmuurisolatieproject in slechtgeïsoleerde huurwoningen. Een projectpromotor begeleidt de huurder en de verhuurder bij de voorbereiding en de uitvoering van de werken. Meer informatie leest u hier.

Energierenovatie: advies

Plant u grote ingrepen in uw huis? Win professioneel advies in. Laat iemand op bezoek komen. Op www.ecobouwers.be vindt u een overzicht van het aanbod aan begeleiding in uw buurt. U kunt persoonlijk bouwadvies vragen aan de provinciale steunpunten voor duurzaam bouwen en wonen, zowel gratis als tegen betaling, zowel met als zonder plaatsbezoek. Informeer ook bij uw gemeente naar het aanbod voor advies en ondersteuning rond duurzaam wonen en bouwen. 

Interessante tip: raadpleeg verschillende meningen en ervaringen. Op de sectorwebsite www.mijnbenovatie.be staat een stappenplan: wat is prioritair, wat komt daarna? Ook vindt u er een overzicht van mogelijke premies om te BENOveren. Dat is doordacht renoveren om uw energiefactuur te verlagen en uw comfort te verhogen.

cornerDubbel
cornerDubbel

Energierenovatie: premies

We zetten volgende ondersteuningsmogelijkheden in de kijker die er in oktober 2022 bij zijn gekomen. Kwam u tot nu toe niet in aanmerking voor premies of renteloze leningen? De inkomenscategorieën zijn recent veranderd, dus misschien loont het nu wel om even na te gaan of u in aanmerking komt:

  • Mijn VerbouwPremie voor onder andere het isoleren van dak, buitenmuren en vloer, plaatsen van hoogrendementsglas, een warmtepomp of zonneboiler. Via de online simulator weet u snel welke bedragen voor u van toepassing zijn.
  • Mijn VerbouwLening is een lening tot 60.000 euro voor energiezuinige ingrepen aan uw huis, voor een periode van maximaal 25 jaar. Bereken voor uw dossier de rente via de rentesimulator.

Een overzicht van alle renovatiepremies die gelden voor uw woning - per gemeente zijn er soms verschillen - kunt u bekijken op www.premiezoeker.be.

cornerDubbel
cornerDubbel

Zonnepanelen installeren? Niet twijfelen!

Zonnepanelen blijven een rendabele investering. Zeker in tijden met hoge elektriciteitsprijzen is het interessant om uw eigen, gratis elektriciteit op te wekken. Het overschot komt terecht op het net en deelt u binnen onze Ecopower-energiegemeenschap. In ons dossier zonnepanelen en bij de veelgestelde vragen, geven we informatie en antwoorden. Want op welke manier gaat u na of u een geschikt dak hebt voor zonnepanelen? Hoe kiest u een betrouwbare installateur? En hoe werkt de facturatie met zonnepanelen? Ook voor wie zelf al zonnepanelen heeft maar er graag meer ziet schitteren in de buurt, bundelen we tips.

cornerDubbel
cornerDubbel

Ik wil klant worden

Kies voor de groene burgerstroom van Ecopower.

Ik wil coöperant worden

Investeer mee in de energietransitie.