Als coöperatieve producent en leverancier van hernieuwbare energie zet Ecopower ook in op sensibilisering, informatie en maatschappelijke meerwaarde. Een schoolbezoek aan een windturbine past dan ook in de educatieve missie van de burgercoöperatie. Op dit moment bieden we rondleidingen aan voor scholen in de buurt van Eeklo en Asse. Een aanvraag doen? Contacteer ons via info@ecopower.be.  


Half maart kreeg Eeklo 2 Oost, een van de twee coöperatieve windturbines aan de expresweg E34, hoog bezoek: de leerlingen van het eerste en het tweede leerjaar van GO! Leefschool Het Droomschip uit Eeklo. Zij hadden zelf gekozen om het thema energie te behandelen in de klas - best straf voor zo'n jonge leerlingen! Na een eerdere uitstap naar een studierichting elektriciteit in een middelbare school mocht ook een bezoek aan een Eeklose burgerwindturbine niet ontbreken. 

Onze medewerkers communicatie en ledenwerking Christina Vogt en Raf Van Delm ontvingen de enthousiaste groep bij heerlijk lenteweer. Het werd snel duidelijk dat ze met een bijzonder leergierige groep te maken hadden: hoe bouw je een windturbine op zee? Hoe komt het dat de windturbine niet omvalt? Hoe weet de windturbine van waar de wind waait? De pertinente vragen bleven maar komen. 

De leerlingen ontdekten wat de windturbinebouwers van de uilen hebben afgekeken, vingen zelf de wind met een groot doek, leerden wat de dynamo op hun fiets en een windturbine gemeen hebben, en wierpen uiteraard ook een blik naar binnen. De lift naar boven, de lange trapladder en het lawaai in schacht van de turbine maakten het meeste indruk. En we stelden zelfs vast dat er een mede-windturbine-eigenaar onder de leerlingen zat: hij had van zijn ouders een aandeel als geboortecadeau gekregen. 

Dankzij het Europese project SCCALE 203050 en in samenwerking met gemeente Asse en stad Eeklo biedt Ecopower educatieve rondleidingen voor scholen aan. Zo leren jongeren al vroeg dat een ander energiesysteem mogelijk is en dat bij energiecoöperaties de wind waait voor iedereen.Om ons te bedanken kregen we achteraf deze mooie tekening van de leerlingen toegestuurd met de post. Jullie ook bedankt, jullie waren een heel fijne groep om te ontvangen!