Doe mee: verminder uw verbruik. Ecopower helpt coöperanten om slim en zuinig om te gaan met energie.


Bespaar elektriciteit en geef zuurstof aan uw portemonee, aan uw coöperatie en aan het klimaat. 
cornerDubbel

Waarom
energie besparen?

 • Voor uw portemonnee: de goedkoopste elektriciteit is die die u niet verbruikt. Voor wie zonnepanelen & een digitale meter heeft: voor elke kilowattuur die u niet verbruikt, krijgt u een terugleververgoeding.

 • Voor de planeet: de energietransitie rust op twee pijlers. De evidente: fossiele brandstoffen vervangen door hernieuwbare energie. Daar werkt Ecopower als projectontwikkelaar voor zon-, wind- en warmteprojecten elke dag aan. De minder bekende: ons energieverbruik fors naar beneden brengen. 

 • Voor uw coöperatie: het klinkt vreemd, maar als coöperatieve elektriciteitsleverancier wordt Ecopower er blij van als we minder stroom verkopen aan onze klanten. Zo is er meer elektriciteit over om te delen: we kunnen meer klanten toelaten in onze energiegemeenschap.
cornerDubbel

Meten
is weten

  Overtuigd om extra inspanning te leveren om uw elektriciteitsverbruik te verminderen? Geweldig! Misschien twijfelt u over hoe eraan te beginnen. Of misschien heeft u al heel wat zaken ondernomen maar wilt u weten wat dit oplevert, en waar nog ruimte tot verbetering is.

  In beide situaties geldt: meten is weten. Door uw energieverbruik systematisch bij te houden, krijgt u zicht op uw verbruik gewoontes, kunt u sluipverbruik opsporen, volgt u de impact op van uw inspanningen, en blijft u gemotiveerd door uw voor - of beter gezegd uw achteruitgang - op te volgen.

  Maar hoe meet u correct en systematisch? Goed nieuws voor Ecopower-klanten: via MijnEcopower heeft u kosteloos toegang tot de Premium-versie van EnergieID, het coöperatieve energiemonitoringportaal. Lees hieronder meer over het aanbod en hoe u toegang aanvraagt. 

  Geen Ecopower-klant?
  Bekijk de mogelijkheden van de gratis versie op de website van EnergieID. Misschien kunt u via uw lokaal bestuur (bijvoorbeeld Leuven of Gent) of een organisatie toegang krijgen tot de Premium-versie.

  cornerDubbel
  cornerDubbel

  Aan de slag
  met EnergieID

  Om toegang te krijgen tot de Premium-versie van EnergieID moet u eenmalig een aanvraag doen vanuit MijnEcopower. Dit stappenplan gidst u door de procedure.

  U gebruikt EnergieID nog niet? Geen probleem, het stappenplan voorziet de aanmaak van een account. 

  Wél al een EnergieID-account? Prima, als u het stappenplan doorloopt wordt uw huidig account Premium en gekoppeld aan MijnEcopower.

  cornerDubbel

  Waarom werken
  met EnergieID via MijnEcopower?

  Door gebruik te maken van de Premium-versie van EnergieID via MijnEcopower, krijgen Ecopower-klanten toegang tot een aantal overzichtelijke dashboarden. Het voordeel: u hoeft zelf niets te doen, uw verbruiksdata worden automatisch opgenomen in het dashboard. Zowel beginners als gevorderden kunnen zo eenvoudig aan de slag met energiemonitoring.

  • Een klassieke meter? U heeft toegang tot 3 basis-dashboards over uw Ecopower aansluiting (afgelopen 12 maanden, dit jaar, 30 dagen) en u kunt de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs opvolgen.
  • Een digitale meter? U heeft bijkomend toegang tot een dashboard met kwartiergegevens (hoge resolutie)
  • Zonnepanelen? Volg de productie, injectie, zelfvoorziening en het zelfverbruik op de voet.
  • Dynamische burgerstroom? Koos u voor de dynamische prijsformule, dan krijgt u op termijn nog meer informatie over uw afname, de elektriciteitsprijs en de dynamische terugleververgoeding via bijkomende dashboarden.
  • Meedoen aan challenges? Lees hier meer over de afgelopen challenge #samenvoorminder #meervooriedereen en blijf op de hoogte van nieuwe challenges via de Ecopower nieuwsbrief
  • Op de hoogte blijven van de productie van de Ecopower-installaties? Op termijn bieden we een evenwichts-dashboard aan waarin u de werkelijke productie onze windturbines en zonnepanelen kunt opvolgen.
  cornerDubbel
  cornerDubbel

  Na het meten:
  de actie

  U heeft uw Premium-versie geactiveerd en volgt uw verbruik ten minste maandelijks op? Proficiat, u bent vertrokken!

  Maar uiteraard is dat nog maar het begin. Energiemonitoring op zich levert nog geen enkele besparing op. Wél de acties die u uit de analyse van uw data haalt: is er een hoog verbruik ‘s nachts dat zou kunnen wijzen op niet-zuinige toestellen of onnodige verwarming? Is uw verbruik groot in vergelijking met andere huishoudens en kijkt u dus best naar de grote kleppers (isolatie, verwarming, huishoudelijke grootverbruikers)? Kunt u nog beter profiteren van uw zonnepanelen door uw verbruik te verschuiven naar de zonne-uren? Ga op basis van de inzichten uit EnergieID op zoek naar zinvolle ingrepen in uw situatie.

  Er bestaat héél veel informatie over maatregelen om energie te besparen. We bundelden de belangrijkste bronnen voor u.

  Herbekijk de tips die de deelnemers aan de Ecopower Energiecafés 2023 verzamelden in deze opname.  

  Blijf gemotiveerd

  Is het altijd eenvoudig om het energieverbruik nog verder naar beneden te brengen? Neen. Zeker wanneer u de evidente ‘quick wins’ al gerealiseerd heeft, of wanneer u moet werken met een beperkt budget.

  Een paar tips:

  • Twijfels rond acties of financiering? Roep advies in
  • Maak een planning met acties op korte, middellange en lange termijn
  • Geef voorrang aan acties met grote impact – zo geniet u sneller en langer van uw inspanning
  • Volg het tempo dat voor u haalbaar is
  • Vier de verwezenlijkingen
  • Laat u inspireren
  • Hou het doel voor ogen: #samenvoorminder #meervooriedereen

  Veel succes!