Het pelletreservoir


Grootte van het reservoir

De grootte van het pelletreservoir wordt uitgedrukt in kilogram (kg).

Pellets worden meestal verkocht in zakjes van 15 kg. Opgelet als u prijzen vergelijkt, er zijn ook zakjes van 10, 14 en zelfs 25 kg in omloop. Laat u niet foppen en vergelijk de prijs per ton.

Als u de kachel bijvult, is het wel zo handig om dit per zak te doen. Met een reservoir van bijvoorbeeld 17 kg moet u wachten tot het bijna leeg is voor er een nieuwe zak bij kan. De grootte van pelletreservoirs varieert van ongeveer 10 tot 50 kg.

Als uw kachel ingesteld is om aan te gaan terwijl u niet thuis bent en u hebt het reservoir niet op tijd bijgevuld, gaat de kachel uiteraard uit als de pellets op zijn. Wie erg op comfort gesteld is of wie wat marge wilt, kiest beter voor een groter reservoir.

Pelletverbruik per uur

Hoeveel pellets een kachel verbruikt, kunt u gemakkelijk zelf berekenen. Een kilo pellets heeft een energie-inhoud van iets meer dan 5 kWh. Een pelletkachel zet die energie-inhoud om naar warmte met een efficiëntie van meer dan 90%.

Als de kachel continu brandt met een vermogen van 10 kW, gaat een zak pellets van 15 kg ongeveer 7,5 uur mee.

Wel blijft de kachel alleen constant op 10 kW branden als de geproduceerde warmte ook kan afgestaan worden. Dat is enkel het geval bij heel grote ruimtes of als het uitzonderlijk koud is. In de meeste gevallen is de gevraagde kamertemperatuur na enkele uren bereikt en vermindert de kachel het vermogen of schakelt hij zich helemaal uit. Het pelletreservoir gaat dan een paar uur langer mee.

Hoe groot moet uw reservoir dus zijn? Dat hangt af van uw gebruik, meer bepaald van het aantal uren dat de kachel brandt en met welk vermogen. Reken op voorhand even na hoe vaak u de kachel gemiddeld zal moeten bijvullen en stel u de vraag of deze frequentie u voldoende comfort biedt.

Bel ons: 03 287 37 79
Mail ons: info@ecopower.be