Veelgestelde vragen
Alle vragen Elektriciteitslevering // Aandelen // Zelf elektriciteit produceren // Pellets & Briketten (groene warmte)

Pellets & Briketten (groene warmte)

Ecopower biedt een gratis online begeleidingstraject aan om een geschikte pelletkachel voor uw woning en uw persoonlijke verwarmingsbehoefte te kiezen. Het is een uitgebreid traject boordevol informatie over het vermogen, het pelletreservoir, veiligheidsvoorschriften voor het rookgaskanaal en nog veel meer. Neem even de tijd, de informatie zal u helpen om met kennis van zaken de beste kachel te kiezen. U start het traject via deze link.

Coöperanten kunnen steeds bij Ecopower terecht met vragen over pelletkachels; voor, tijdens en na de installatie.

Voor pelletketels is deze expertise momenteel (nog) niet aanwezig.

Alle Ecopower-coöperanten zijn mede-eigenaar van de pellet- en brikettenfabriek in Ham. Coöperanten die briketten aankopen in de webshop krijgen 15 euro korting per pallet. Daarnaast hebben we enkele partnerschappen met organisaties:

 • Leden van een energiecoöperatie aangesloten bij REScoop Vlaanderen krijgen 15 euro korting per pallet
 • Leden van een energiecoöperatie aangesloten bij REScoop Nederland krijgen 15 euro korting per pallet
 • Leden van de Gezinsbond krijgen 15 euro korting per pallet (verrekend via de spaarkaart van de Gezinsbond)
 • Leden van KWB krijgen 9 euro korting per pallet
 • Leden van EBEM krijgen 9 euro korting per pallet

Partnerkortingen zijn niet onderling cumuleerbaar. Partnerkortingen zijn wel cumuleerbaar met kortingen toegekend via een promocode. Als u een bestelling plaatst op naam van een bedrijf of organisatie met btw-nummer, heeft u geen recht op kortingen via partnerorganisaties.

Uw korting wordt meteen verrekend bij uw bestelling in de webshop, met uitzondering van de korting via de Gezinsbond (via de spaarkaart). Om de juiste korting te krijgen bij uw bestelling, moet u in uw MijnEcopower-profiel het luik 'Lidmaatschap Ecopower en partnerorganisaties' correct invullen.

Briketten hebben een hogere dichtheid en leveren veel meer warmte dan gewoon brandhout. Ze zetten stevig uit bij het opbranden. Stapel nooit uw kachel vol briketten! Begin steeds met een of maximaal twee stuks.

Het aansteken van de houtbriketten kan moeilijker gaan dan bij brandhout. Onze tips:

 1. Breek een schijf af van de briket.
 2. Verpulver een stuk van de schijf zodat de vezels loskomen.
 3. Neem een biologisch aanmaakblokje of biologische aanmaakkrullen.
 4. Stapel de vezels, het resterend stukje van de afgebroken schijf en de rest van de briket op het aanmaakblokje.
 5. Steek het aanmaakblokje aan.

U kunt eventueel wat klein aanmaakhout gebruiken om het vuur in gang te krijgen.

Houtpellets zijn kleine staafjes samengeperst hout. Houtafval uit zagerijen en ontschorst resthout uit duurzaam bosbeheer worden gemalen en weer samengeperst, zonder toevoeging van lijm of additieven. Dat levert een genormaliseerde brandstof op met een constante, hoge energetische waarde.

Door de combinatie van deze genormaliseerde brandstof en de verbranding in geautomatiseerde toestellen (pelletkachels en pelletketels) behalen houtpellets een uitzonderlijk rendement.

Als pellets lokaal geproduceerd worden met houtafval en resthout uit duurzaam bosbeheer, kunnen we terecht spreken van een duurzame, CO2-neutrale brandstof.

Pellet zijn niet geschikt voor uw houtkachel of open haard. Stookt u nog brandhout en wilt u uw uitstoot van schadelijke stoffen terugdringen? Schakel dan over op houtbriketten.

Meer info over Ecopower-pellets vindt u hier. Neem ook eens een kijkje in ons pellet-EHBO.

Ecopower-pellets zijn te koop in onze webshop en via onze verdeelpunten in Vlaanderen en Nederland.

Pellets en briketten worden op dezelfde manier gemaakt met dezelfde grondstoffen. Ecopower heeft in de coöperatieve fabriek in Ham dan ook een productielijn voor beide. Pellets en briketten zijn een hernieuwbare bron van huishoudelijke warmte.

Pellets zijn kleine houtkorrels voor verbranding in een geautomatiseerd toestel; een pelletkachel of pelletketel. Een pelletkachel zorgt rechtstreeks voor verwarming in de ruimte waar hij staat. Een pelletketel zorgt in combinatie met uw centrale verwarming op een duurzame manier voor warmte én sanitair warm water.

Briketten zijn een milieuvriendelijker alternatief voor brandhout, geschikt om te stoken in kachels en haarden. Om uw rendement te verhogen en uw milieu-uitstoot te beperken raden we u aan om enkel houtbriketten te stoken. Ook uw oude kachel vervangen door een modern toestel maakt een groot verschil

Houtbriketten zijn blokken samengeperst hout. Houtafval uit zagerijen en ontschorst resthout uit duurzaam bosbeheer worden gemalen en weer samengeperst, zonder toevoeging van lijm of additieven. Dat levert een genormaliseerde brandstof op met een constante, hoge energetische waarde.

De briketten van Ecopower zijn cilindervormig, zonder gat. Ze hebben een diameter van 95 mm, zijn ongeveer 24 cm lang en wegen twee kilo per stuk. Ze zijn geschikt om te stoken in alle toestellen waarin u hout stookt.

Briketten bieden veel voordelen tegenover brandhout: laag vochtgehalte, weinig asvorming, compact en makkelijk stapelbaar, stofvrij, meer energie, altijd dezelfde kwaliteit.

Meer info over Ecopower-briketten vindt u hier

Ecopower-houtbriketten zijn te koop in onze webshop en via onze verdeelpunten in Vlaanderen en Nederland.

 

De pellets en briketten van Ecopower zijn gemaakt van naaldhout afkomstig uit zagerijen en duurzaam bosbeheer in een straal van 150 km rond de fabriek.

Onze producten zijn 100% natuurlijk; ze bevatten geen lijm of additieven.

Het resthout dat Ecopower verwerkt in de fabriek in Ham wordt eerst ontschorst, zo verhogen we de energetische waarde en verlagen we de asrest en de uitstoot van schadelijke stoffen.

Pellets en briketten die droog gestockeerd worden, behouden jarenlang hun eigenschappen. Een droge ruimte binnenshuis is natuurlijk ideaal, maar niet altijd beschikbaar.

Stockeert u de pellets of briketten buiten, dan moeten ze afgeschermd onder een afdak staan. Ook bij wind mag er geen regen aan kunnen. Let er ook altijd op dat de pellets vrij van de grond staan, u zet ze dus het best op de meegeleverde pallet. Plaats de pallet voor alle zekerheid op stenen.

We leggen u op deze pagina uit hoe u gemakkelijk een vol pallet zelf verplaatst en de handige stretchhoes hergebruikt.

Producten die vochtig worden, zetten uit en verliezen hun kwaliteit en eigenschappen.

Ecopower heeft een eigen webshop. U kunt er pellets en briketten per ton bestellen op pallet of pellets in bulk (enkel voor klanten met een silo).

Ecopower heeft ook een groeiend netwerk van verdelers in Vlaanderen en Nederland. Ze verkopen pellets per zak van 15 kg en briketten per pak van 10 kg. U kunt bij de meeste handelaars ook terecht voor een volledig pallet. Sommige verdelers leveren aan huis.

Pellets en briketten bestelt u eenvoudig per pallet in de webshop. Het bestelproces wijst zichzelf uit.

Goed om weten: coöperanten, REScoop-leden en leden van EBEM, KWB en de Gezinsbond krijgen korting in de webshop. De korting wordt zichtbaar nadat u bent ingelogd in uw MijnEcopower-profiel.

Hebt u nog geen MijnEcopower, dan wordt u tijdens het bestelproces gevraagd om een profiel aan te maken. Zorg dat u de juiste gegevens doorgeeft om problemen met kortingen te vermijden!

Alle Ecopower-coöperanten zijn mede-eigenaar van de pellet- en brikettenfabriek in Ham. Coöperanten die pellets kopen in de webshop krijgen 15 euro korting per pallet. Daarnaast hebben we enkele partnerschappen met organisaties, ook de leden van dei organisaties krijgen korting:

 • Leden van een energiecoöperatie aangesloten bij REScoop Vlaanderen krijgen 15 euro korting per pallet of per ton
 • Leden van een energiecoöperatie aangesloten bij REScoop Nederland krijgen 15 euro korting per pallet of per ton
 • Leden van de Gezinsbond krijgen 15 euro korting per pallet of per ton (verrekend via de spaarkaart van de Gezinsbond)
 • Leden van KWB krijgen 9 euro korting per pallet of per ton
 • Leden van EBEM krijgen 9 euro korting per pallet of per ton

Partnerkortingen zijn niet onderling cumuleerbaar. Partnerkortingen zijn wel cumuleerbaar met kortingen toegekend via een promocode. Als u een bestelling plaatst op naam van een bedrijf of organisatie met btw-nummer, heeft u geen recht op kortingen via partnerorganisaties.

Uw korting wordt meteen verrekend bij uw bestelling in de webshop, met uitzondering van de korting van de Gezinsbond (via de spaarkaart). Om de juiste korting te krijgen bij uw bestelling, moet u in uw MijnEcopower-profiel het luik 'Lidmaatschap Ecopower en partnerorganisaties' correct invullen.

Alle details over de verkoop en de levering staan beschreven in de algemene voorwaarden. Lees ze goed voor u een eerste keer bestelt.

Ecopower verwerkt uw bestelling zodra we uw betaling ontvangen hebben. Op basis van de binnengekomen bestellingen plannen we zo efficiënt mogelijke leverrondes. Zo beperken we het transport.

De leveringstermijn is maximaal 30 dagen, te tellen vanaf de ontvangst van uw betaling.

Zodra we uw levering hebben ingepland krijgt u een e-mail met de leveringsdatum.

De chauffeur zet de palletgoederen af maar plaatst ze niet binnen in uw garage of woning.

Als u niet thuis bent laat de chauffeur de goederen achter op een geschikte, veilige plek. Is er geen aangewezen plek om de palletgoederen af te laden dan neemt de chauffeur ze weer mee en contacteren we u voor een nieuwe datum. Liefst van al maken we natuurlijk goede afspraken om onnodige kilometers te vermijden.

Bulkleveringen gebeuren enkel in aanwezigheid van de klant.

Ecopower levert palletgoed in België en in Nederland. Bulkleveringen doen we enkel in België.

Het gebruik van houtpellets is niet onomstreden. Op onze website vindt u allerhande informatie over milieu-aspecten van biomassa zoals CO2 en fijn stof. Maar in de eerste plaats is het van groot belang hoe en waar we pellets maken en waarvoor we ze gebruiken.

Hieronder een heel beknopt overzicht van wat er wel kan en wat niet.

Dit kan wel Dit kan niet
 • Houtpellets maken met hout uit duurzaam bosbeheer en zagerijafval zonder additieven
 • Houtpellets maken met hout uit waardevolle bossen, niet-duurzame ontbossing of chemisch behandelde houtresten
 • Houtpellets maken in een lokale, korte keten
 • Houtpellets maken in verre landen om ze dan te vervoeren naar België met het vliegtuig, de boot of de vrachtwagen
 • Houtpellets stoken voor verwarming en sanitair warm water (dit is kleinschalig gebruik met een energierendement van 90% of meer)
 • Houtpellets stoken voor elektriciteitsproductie (dit is grootschalig gebruik met een energierendement van 30% of lager, bijvoorbeeld in biomassacentrales)

Voor de webshop werkt Ecopower samen met een Nederlandse betaalpartner; Mollie. Het is de naam van de betaalpartner die op uw bankafschriften staat als u houtpellets of houtbriketten koopt. Twijfelt u of een betaling aan Mollie wel over pellets of briketten van Ecopower gaat? Via deze link kunt u de details van uw betaling aan Mollie raadplegen.

Betaalt u via iDeal? Dat staat er Ecopower via Mollie op uw bankafschrift.

In vergelijking met brandhout bieden houtbriketten heel wat voordelen: ze zijn beter voor uw kachel, voor uw portemonnee en voor het milieu. Een woordje uitleg:

 • Omdat houtbriketten van gedroogd, samengeperst hout gemaakt worden, is hun vochtigheidsgraad laag (maximaal 10%) en constant. Daardoor leveren ze ook een constante hoeveelheid warmte. Bij brandhout schommelt de vochtigheidsgraad en daarmee ook de warmteafgifte.
 • Houtbriketten worden gemaakt van houtafval en ontschorst resthout. Schors is een boosdoener voor het milieu: het verhoogt de asvorming en de uitstoot van schadelijke stoffen. Ook is de dichtheid van schors heel laag: het brand wel goed maar het levert u weinig warmte op.
 • Briketten hoeven niet gezaagd of gekliefd te worden, ze kunnen rechtstreeks de kachel in. Ze hebben altijd dezelfde vorm en zijn daardoor goed en compact stapelbaar. Omdat ze ten opzichte van brandhout meer warmte produceren per kg en compacter zijn hebt u minder volume nodig voor een stookseizoen.

Een belangrijk noot: niet enkel de brandstof speelt een rol, ook uw stooktoestel. Wilt u het hoogste rendement behalen met de laagste milieu-impact, vervang dan uw oude kachel of haard door een modern exemplaar dat aan de huidige milieunormen beantwoordt.

Bel ons: 03 287 37 79
Mail ons: info@ecopower.be