Veelgestelde vragen

over Dynamische burgerstroom

Bekijk hiernaast of op Youtube het webinar van 3 oktober over het nieuwe Ecopower-product 'Dynamische burgerstroom'. Inhoud van het webinar:

  • 00:00 Intro en agenda
  • 01:30 Wat is Dynamische burgerstroom?
  • 05:30 Wat is het nut van deze prijsformule?
  • 08:00 De prijsformule en de kosten
  • 10:24 Enkele voorwaarden
  • 12:28 Waar vind ik wat op de website?
  • 13:30 Ik weet zeker dat ik wil overstappen, wat moet ik doen?
  • 16:55 Voor wie is een dynamische prijsformule interessant?
  • 22:29 Enkele cijfers en conclusies uit het proefproject
  • 24:44 Ik twijfel om over te stappen, wat moet ik doen?

Meer info?

  • Een woordje uitleg in dit blogartikel
  • Prijsformule, prijscomponenten en kosten op de pagina 'Dynamische burgerstroom'
  • Algemene en bijzondere voorwaarden op www.ecopower.be/algemenevoorwaarden
  • Een antwoord op de veelgestelde vragen uit het webinar leest u verder op deze pagina in zes categorieën:
    • Prijs & prijsformule
    • Kiezen tussen Dynamische of Groene burgerstroom
    • Praktisch: overschakelen of niet?
    • Sturing, systemen en signalen
    • Proefproject
    • Varia

Speel video af

Prijs & prijsformule

De prijsformule, de prijscomponenten en de kosten vindt u op /dynamischeburgerstroom. Meer uitleg geven we in het webinar vanaf minuut 8.

De EPEX DA prijs is de day-ahead-prijs per uur op de EPEX spotmarkt. Deze prijs wordt op de website van het beursplatform gepubliceerd (bereikbaar via deze link) en op de onafhankelijke website van de organisatie van transmissienetbeheerders (bereikbaar via deze link, selecteer aan de linkerkant ‘Belgium (BE)’). De uurprijs voor de 24 uur van een bepaalde dag worden telkens bekendgemaakt rond 13.00 uur de dag ervoor.

Deze info en de links staan ook op www.ecopower.be/dynamischeburgerstroom.

U kan de prijzen ook volgen in EnergieID premium via de Ecopower groep. Om als Ecopower-klant EnergieID Premium te activeren volgt u dit stappenplan. De prijzen worden weergegeven in een analyse dynamische burgerstroom, die meteen ook een vergelijking maakt met groene burgerstroom.

OPGELET: gebruik deze analyse niet om te beoordelen of Dynamische burgerstroom voordeliger of minder voordelig is voor uw profiel! De cijfers uit het verleden zeggen niets over de toekomst.

Neen. In het kader van een proefproject hebben we hiermee geëxperimenteerd. Onze conclusie was dat een eigen Ecopower API weinig meerwaarde biedt ten opzichte van een publieke API met marktprijzen. Die zijn immers op hetzelfde moment hoog en laag. De API werd ook weinig gebruikt en was moeilijk zonder technische moeilijkheden steeds beschikbaar te houden. We blijven wel bekijken of een Ecopower API – met extra informatie – meerwaarde zou bieden ten opzichte van de publieke versies.

Verschillende API’s van de beurzen zelf zijn betalend en raden we dus niet aan.

ENTSO-E, de koepelfederatie van transmissienetbeheerders, biedt een gratis API aan met de zuivere marktprijzen. De uitgebreide documentatie vindt u hier. Om hiervan gebruik te maken moet u een API token vragen bij ENTSO-E. Daarvoor moet u eerst een profiel aanmaken op de ENTSO-E website. Daarna stuurt u een e-mail naar transparency@entsoe.eu met in de onderwerpregel “Restful API access”. In de tekst van de mail schrijft u dan voor welk e-mailadres u een token wil krijgen. Zodra u de token heeft, kan u deze get-request gebruiken om de prijzen op te vragen. De API beschikt over duizenden mogelijkheden, maar als u enkel de day-ahead prijzen wil opvragen kan dat via deze “get-request”.

https://web-api.tp.entsoe.eu/api?securityToken=[VUL HIER UW TOKEN IN]&documentType=A44&in_Domain=10YBE----------2&out_Domain=10YBE----------2&periodStart=202311070000&periodEnd=202312010000

In deze get-request moet u dus zelf de token die u kreeg van ENTSO-E invullen, en de start- en einddatum voor de periode waarvoor u de prijzen wil zien (in het formaat JJJJMMDDUUmm, met:

  • J: jaar
  • M: maand
  • D: dag
  • U: uur
  • m: minuut

Eén van onze coöperanten maakte ook al zelf een integratie voor de populaire domotica app Home assistant. Die werkt ook met de ENTSO-E prijzen. U kan die integratie terugvinden via deze link.

Ook Elia biedt zelf een API aan via https://opendata.elia.be/api/explore/v2.1/console.

De prijsformule voor de energiecomponent vindt u terug op onze pagina https://www.ecopower.be/groene-stroom/dynamische-burgerstroom. Nu is deze prijsformule als volgt:

  • Afname: 1,02 * MARKTPRIJS + 4 (in €/MWh)
  • Injectie 0,85* MARKTPRIJS – 4 (in €/MWh)

Voor afname komen hier nog heel wat netkosten en heffingen bovenop. Die kosten hangen af van uw specifieke situatie en veranderen dan nog doorheen de tijd. In november 2023 waren deze kosten tussen 100 en 115 euro/MWh voor een huishouden met een gemiddeld verbruik, excl. btw. Deze kosten beïnvloeden normaal gesproken nooit uw sturing. Marktprijzen lager dan -100 euro/MWh komen immers bijna nooit voor (waarbij het interessant zou worden om extra van het net af te nemen.

Op alle prijzen moet daarna nog de btw toegepast worden. Die is voor afname 6% voor gezinnen en 21% voor bedrijven. Voor injectie zijn gezinnen met een installatie <10 kVA vrijgesteld. In alle andere situaties geldt ook hier 21% btw.

Als u het ingewikkeld vindt om te rekenen in euro/MWh, kan u alle prijzen door 1000 delen om het resultaat in euro/kWh te krijgen. Als u liever in cent/kWh rekent, moet u daarna nog eens alles met 100 vermenigvuldigen.

Op uw maandelijkse factuur vindt u geen detailgegevens over de prijs of uw verbruik. U kunt die wel nakijken in EnergieID Premium bij de Dashboards. Om als Ecopower-klant EnergieID Premium te activeren volgt u dit stappenplan.

OPGELET: gebruik dit dashboard niet om te analyseren of Dynamische burgerstroom voordeliger of minder voordelig is voor uw profiel! De cijfers uit het verleden zeggen niks over de toekomst.

Tijdens het proefproject werkten we samen met de aanbieder van het AMEO platform. Na het proefproject is die samenwerking gestopt. We raden iedereen aan om te gaan kijken op EnergieID premium. Om als Ecopower-klant EnergieID Premium te activeren volgt u dit stappenplan.

In EnergieID wordt de huidige prijsformule ook op het verleden toegepast. De oude prijsformule was immers niet representatief voor een realistische dynamische prijs. Zo kan u ook voor het verleden zien hoe uw rekening was geweest met een dynamische prijs.

OPGELET: gebruik dit dashboard niet om te analyseren of Dynamische burgerstroom voordeliger of minder voordelig is voor uw profiel! De cijfers uit het verleden zeggen niks over de toekomst.

De dynamische prijs is gebaseerd op de markprijs en is dus een kwestie van vraag en aanbod. Bij veel aanbod en een lagere vraag is de prijs voor afname goedkoop, denk bijvoorbeeld aan een middag in het weekend. De prijs is vaak lager op momenten dat er veel hernieuwbare energie wordt geproduceerd - wanneer het voldoende waait of de zon lekker schijnt dus – omdat er dan een groter aanbod is van schone, goedkope stroom.

Ja, dat kan. Die evolueren mee met de realiteit van de markt en bij Ecopower. Zoals bepaald in de algemene voorwaarden informeert Ecopower alle klanten twee maanden op voorhand bij een wijziging van de prijsformule of van de kosten. Zo kan iedereen goed geïnformeerd en in alle transparantie zelf keuzes maken. Bent u het niet eens met de nieuwe prijsformule of de kosten dan kunt u steeds kiezen om weer over te stappen naar het gewone Ecopower-product ‘Groene burgerstroom’.

Die kans is klein. Ook al zijn er op de markt soms negatieve prijzen, de kans dat de prijsformule inclusief netkosten en heffingen een negatieve eindprijs voor de klant oplevert is heel klein. Dan moet de marktprijs al heel diep onder nul gaan (meer dan 100 of 115 euro/MWh). Maar in theorie kan het zeker.

Ja dat kan, als u injecteert op momenten met een negatieve of heel lage marktprijs kan de prijsformule een negatieve prijs opleveren. In een niet-dynamische vergoeding voor injectie worden deze negatieve momenten ook ingerekend, waardoor de gemiddelde prijs dan gewoon wat lager is.

In de V-test van VREG kunt u prijsformules en de kosten van de verschillende leveranciers vergelijken. Bij de resultaten kunt u aanduiden of u qua tarief kiest voor vast, variabel of dynamisch.

Nee, die zijn hetzelfde als bij Groene burgerstroom en net hetzelfde als bij alle andere leveranciers. Netkosten zijn niet variabel, wel worden ze berekend per afgenomen kWh of op basis van uw piekvermogen (het capaciteitstarief). Voor één specifiek onderdeel van de nettarieven (het datatarief van Fluvius) is een dynamische prijs een heel klein beetje duurder dan een gewone prijsformule (iets meer dan 1 euro per jaar).


Kiezen tussen Dynamische of Groene burgerstroom

Uit de analyse van het proefproject bleek de dynamische prijsformule vooral interessant voor wie grote verbruikers automatisch kan aansturen. Denk aan een warmtepomp, laadpaal of batterij. Wie inzet op manuele sturing kwam gemiddeld genomen niet beter uit. Ook zonnepanelen zijn eerder nadelig bij een dynamische prijsformule. Bekijk de uitleg in het webinar vanaf 16:55.

U kunt op elk moment terug overschakelen naar de gewone Ecopower-formule ‘Groene burgerstroom’. Daarna opnieuw kiezen voor Dynamische burgerstroom kan pas na een jaar.

Nee, nog niet. U kunt bij de dashboards in EnergieID Premium nakijken of het afgelopen jaar Dynamische burgerstroom voor u duurder of goedkoper was geweest dan Groene burgerstroom. Om EnergieID Premium te activeren volgt u dit stappenplan.

OPGELET: dit zegt niks over de toekomst! Deze informatie zegt wel iets over de competitiviteit van Groene burgerstroom tegenover de marktprijs, maar niks over de vraag of u persoonlijk profiel al dan niet geschikt is voor een dynamische prijs. Aan een tool die uw persoonlijk profiel vergelijkt met het RLP-gewogen profiel dat voor elke klant gebruikt wordt in de markt wordt nog gewerkt. Deze vergelijking kan in de toekomst wel nuttige inzichten geven.

Nee, niet noodzakelijk. Die grotere hoeveelheid injectie gebeurt wellicht op momenten dat er overal veel zonnestroom geproduceerd wordt en de marktprijzen erg laag zijn. Uit ons proefproject bleek dat een dynamische terugleververgoeding vaak zelfs een lagere gemiddelde waarde oplevert dan de gewone terugleververgoeding.


Praktisch: overschakelen of niet overschakelen?

We raden de twijfelaars ten zeerste af om de overstap toch te maken. Wie veel verbruikt op dure momenten kan voor financieel onaangename verrassingen komen te staan. Vraag ook geen advies op maat van uw persoonlijke thuissituatie aan Ecopower, dat kunnen we helaas niet geven.

Wat kunt u wel al doen? Activeer uw kwartierdata bij mijn Fluvius, zo verzamelt u de nodige gegevens om in de toekomst een goede analyse te kunnen maken. In de toekomst deelt Ecopower de nieuwe inzichten en ervaringen over de dynamische prijs, ook werken we aan een analyse in Energie ID die u op weg helpt.

Bekijk ook het webinar vanaf 24:44.

Bent u overtuigd dat een dynamisch contract een goed idee is voor u en bent u bereid de bijhorende risico’s te nemen? Surf dan naar www.ecopower.be/dynamischeprijs, helemaal onderaan die pagina staat de kop naar het contract. We raden u aan om zeker het blogartikel te lezen en deze veelgestelde vragen grondig te lezen (of de opname van het webinar te bekijken) en de algemene en bijzondere voorwaarden te bekijken voor u de beslissing neemt.


Sturing, systemen en signalen

Nee, we bieden geen prijssignaal aan, en daar zijn ook nog geen concrete plannen voor. Onze conclusie van een test was dat een eigen Ecopower API weinig meerwaarde biedt ten opzichte van een publieke API met marktprijzen. Die zijn immers op hetzelfde moment hoog en laag. De API werd ook weinig gebruikt en was moeilijk zonder technische moeilijkheden steeds beschikbaar te houden. We blijven wel bekijken of een Ecopower API – met extra informatie – meerwaarde zou bieden ten opzichte van de publieke versies.

 Zie hoger hoe je een publieke gratis API kan gebruiken.

Nee, dat is niet de bedoeling. Iedereen blijft vrij om thuis eigen keuzes te maken.

Veel moderne apparaten (warmtepompen, laadpalen) hebben een ingebouwd sturingssysteem. Daarnaast zijn er heel wat aanbieders van sturingssystemen op de markt. Deze bieden voordelen maar hebben natuurlijk ook een prijs. Flexio is zo’n systeem. Ecopower heeft geen aanbevelingen over welke aanbieder of welk product geschikt is voor u.

Eén van onze coöperanten maakte ook al zelf een integratie voor de populaire domotica app Home assistant. Die werkt ook met de ENTSO-E prijzen (publiek beschikbare API voor marktprijzen). U kan die integratie terugvinden via deze link.


Proefproject

We stelden enkele conclusies en prijsverschillen voor tijdens het webinar. Bekijk de opname vanaf minuut 22:29. Aan de deelnemers van het proefproject bezorgen we een meer uitgebreide analyse.

Ja, het proefproject liep van juni 2022 tot juni 2023


Varia

Meer zelfs, vanaf een omvormer van 10kVA moet voor netbeheerder Fluvius het ‘meetregime 3’ verplicht geactiveerd worden en is bijgevolg ook de dynamische prijsformule verplicht. De prijs en de kosten zijn hetzelfde voor alle klanten met dynamisch tarief.

Ja, dat kan. Zodra u zonnepanelen legt en wel stroom gaat injecteren, is de terugleververgoeding automatisch ook dynamisch.

Het sturen van verbruik is een wezenlijk element in het elektriciteitssysteem van de toekomst en speelt een rol bij het in evenwicht brengen van de totale injectie en afname op het net. Meer afstemming van afname op het aanbod ondersteunt ook de verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie.

De derde strategische doelstelling van Ecopower uit het STEP2030-traject (de toekomstoefening die Ecopower twee jaar geleden deed) luidt ‘Ecopower als energieleverancier van de toekomst: Ecopower ontwikkelt in eigen beheer een pallet aan instrumenten om een innovatieve elektriciteitsleverancier te blijven die vraag en aanbod op elkaar afstemt.’ Een dynamische prijsformule is hierin een eerste logische stap.