Op vrijdag 4 maart woonden burgemeester Koen Van Elsen en schepen Peter Verbiest van Asse in de gemeentelijke basisschool in Walfergem de plaatsing van 66 gloednieuwe zonnepanelen bij. Dit duurzame project van burgercoöperatie Ecopower levert 27.000 kWh lokale groene stroom per jaar op, het equivalent van het jaarverbruik van acht gemiddelde Vlaamse huishoudens. De school neemt de elektriciteit ter plaatse af tegen een voordelige prijs. De stroom die ze niet meteen verbruikt, gaat op het net en wordt verdeeld onder de Ecopower-coöperanten.

Lees hier de technische fiche van het project.

Het gemeentebestuur stelde het dak van de basisschool ter beschikking aan burgercoöperatie Ecopower. De samenwerking zorgt voor een lokale versnelling van de energietransitie en geeft inwoners van Asse de kans om mee eigenaar te zijn van de installatie. Asse werkte eerder samen met Ecopower voor o.a. de plaatsing van windturbines in de industriezone van Mollem en een pelletkachel in het stationsgebouw. Nu zetten Asse, Ecopower en de inwoners van Asse een volgende stap naar een samenleving met hernieuwbare energie waarvan de lokale gemeenschap zelf eigenaar is.

‘In het kader van ons klimaatactieplan blijven we inzetten op hernieuwbare energie. Deze realisatie brengt ons weer een mooie stap vooruit’, stelt burgemeester Koen Van Elsen.

Harald Willems, waarnemend directeur GBS Walfergem: ‘Naast de positieve ecologische impact heeft het project ook educatieve meerwaarde: het brengt onze leerlingen in contact met concrete oplossingen voor de klimaatverandering.’

Stimulans voor zonnepanelen dankzij raamcontract Haviland

Het project werd gerealiseerd dankzij het raamcontract van intercommunale Haviland voor zonne-energie op gemeentelijke daken, waarop Ecopower intekende. ‘Zulke samenwerkingen tussen lokale overheden en burgercoöperaties zijn dé sleutel tot een meer democratische en duurzame invulling van onze energievoorzieningen’, stelt Els van Praet, projectverantwoordelijke bij Ecopower.

Infomoment op 22 maart

Wilt u meer info over de plaatsing van coöperatieve zonnepanelen en benieuwd hoe u mee eigenaar kunt worden en hoe deze actie past binnen het klimaatbeleid van de gemeente? Gemeente Asse en Ecopower nodigen u uit voor een infoavond in de Gemeentelijke Basisschool Walfergem op 22 maart 2022 om 20.00 uur. Info en inschrijvingen via deze link.