De stationsruimte in Asse wordt sinds kort uitgebaat door de gemeente, nadat de NMBS in september 2016 de financiering ervan stopzette. Goed nieuws, zo staan de bijna 1200 pendelaars die er elke werkdag langskomen niet in de kou. Het dagelijks beheer is in handen van Group INTRO, die er het fietspunt uitbaat en zo voor sociale tewerkstelling zorgt. De groene warmte in het station wordt geleverd door Ecopower.

Vanochtend werd de stationsruimte van Asse feestelijk geopend in aanwezigheid van pendelaars, pers, vertegenwoordiging van het gemeentebestuur, Ecopower en de andere partners. De treinreizigers kregen koffie, thee, koffiekoeken, biologisch appelsap en informatie over de nieuwe invulling van de ruimte.

De gemeente Asse zet volop in op duurzame mobiliteit. Om die duurzaamheid te benadrukken wordt de stationsruimte sinds kort verwarmd met een pelletkachel en houtpellets van Ecopower. Naast de pelletkachel richtte Ecopower een informatiehoek in met drie vrolijk gekleurde panelen waarop verschillende energiethema's worden toegelicht.

Het eerste bord geeft informatie over hernieuwbare elektriciteit en het coöperatieve energiemodel van Ecopower. Op het grondgebied van Asse staan namelijk vier windturbines van Ecopower die samen meer dan 10.000 huishoudens van hernieuwbare elektriciteit voorzien. Het tweede infopaneel gaat over groene warmte voor thuis in de vorm van pellets, een duurzaam alternatief voor aardgas en stookolie. Op het derde staat uitleg over het Ecotraject, een project waarmee Ecopower onafhankelijke, professionele begeleiding biedt om uw woning energiezuinig te maken.

Reizigers kunnen in de infohoek op hun trein wachten en zich verwarmen bij de pelletkachel. Wie wil, kan in het station ook gebruik maken van een oplaadpunt voor elektrische fietsen, een zwerfbibliotheek, lockers, een bewaakte fietsenstalling, een herstelpunt voor fietsen, een ophaalpunt voor lokale hoeveproducten …

Hieronder enkele sfeerbeelden van de ochtend in Asse.