Het eerste en grootste deel van de twee algemene vergaderingen is achter de rug! We willen de 475 coöperanten die erbij waren van harte danken. We werkten met WebinarGeek, een platform dat alle praktische en technische mogelijkheden bood die we nodig hadden. Op één kleine technisch storing na waardoor we heel even geen beeld hadden, verliep de uitzending en het stemmen vlot. Voor wie er niet bij kon zijn, delen we dit geschreven verslag.

Wie bij deze uitleg graag ook de presentatie van de algemene vergadering bekijkt, vindt die hier. De belangrijkste vragen van de deelnemers over de financiële resultaten en over de algemene werking zijn opgenomen in dit verslag. De overige relevante vragen en antwoorden, ook die uit de informatiesessies vooraf, voegen we de komende weken toe op www.ecopower.be/vragenav2021.

Gewone algemene vergadering 2021

Op zaterdag 10 april 2021 om 10.00 uur namen 475 coöperanten deel aan de digitale algemene vergadering van burgercoöperatie Ecopower. Het bureau bestond uit voorzitter Luc Vermeeren (voorzitter bestuursorgaan), secretaris Jim Williame (algemeen coördinator Ecopower), stemopnemers Ruud Peeters (medewerker ICT) en Camille Meeus (medewerker communicatie) die ook voor de technische en inhoudelijke en ondersteuning zorgden en presentatoren Margot Vingerhoedt (medewerker communicatie), Hilde Smets (financieel verantwoordelijke) en Tom Willems (projectverantwoordelijke en bestuurslid).

Foto: zo ziet een digitale algemene vergadering achter de schermen eruit.


Ecologische impact: 65.000 ton CO2 bespaard in 2020

Na de goedkeuring van de agenda blikten we terug op de werking van het afgelopen jaar: de projecten, investeringen en interne ontwikkelingen. Luc Vermeeren lichtte enkele kerncijfers en evoluties toe. Ecopower injecteerde in 2020 106 miljoen kWh groene burgerstroom in het net en leverde 17.000 ton duurzame pellets en briketten. Samen goed voor een ecologische impact van 65.000 ton CO2-besparing.

Onze coöperatieve werking wordt door externe partijen hoog gewaardeerd. De klachtenindicator bij VREG staat op nul klachten per 5000 klanten, in het Greenpeace-klassement voor stroomleveranciers blijft onze score stabiel op 20/20.

Aantal klanten en coöperanten groeit

In 2020 gingen we officieel over de kaap van 60.000 coöperanten: we sloten het jaar af met 60.976 aandeelhouders. Ook het aantal klanten dat kiest voor groene burgerstroom van Ecopower is toegenomen tot bijna 50.000. Die stijging is minder sterk dan het aantal coöperanten, maar na de prijsdaling van begin 2021 verwachten we een nieuwe opwaartse beweging.

Ook is Ecopower momenteel voor mensen met zonnepanelen en een digitale meter financieel de meest interessante leverancier bij de vaste tarieven. Dit berekende VREG op basis van de combinatie terugleververgoeding én prijs voor de afname van elektriciteit. Dit is interessant voor onze huidige klanten met zonnepanelen en trekt waarschijnlijk ook nieuwe prosumenten aan.

In 2020 produceerde Ecopower voor het derde jaar op rij zelf meer elektriciteit dan we leverden aan onze klanten.

Een succesvol jaar voor ons eerste warmtenet

De ontwikkelingen inzake warmtenetten, zonneprojecten en windenergie werden toegelicht door Tom Willems. We investeerden - via een participatie in Warmte Verzilverd, het consortium van Kelvin Solutions, Ecopower en burgercoöperatie ZuidtrAnt W - aanzienlijk in het warmtenet in Mortsel en Edegem. Omwille van de lage aardgasprijs en het principe dat een klant die aansluit op het warmtenet financieel niet duurder mag uitkomen, heeft het warmtenet in Eeklo wat vertraging. Een taksshift – bijvoorbeeld een CO2-taks – zou hier zeker bijdragen tot een doorbraak in de verdere ontwikkeling.

Windprojecten: noodzakelijk maar moeizaam

Ecopower zet volop in op windturbines. De energietransitie kan niet zonder windprojecten en daar dragen we graag een coöperatief steentje aan bij. Winddossiers verlopen echter zonder uitzondering moeizaam.

Projecten in opbouw hebben we op dit moment niet. Tal van dossiers zitten in de ontwikkelingsfase, waarbij het projectteam van Ecopower de projecten vormgeeft en de vergunningsaanvragen voorbereidt. Voor het project in Mol werd de vergunningaanvraag recent ingediend. Tegen niet minder dan 20 windturbines van Ecopower loopt er momenteel een beroep bij de minister of een hoger beroep bij de raad voor vergunningsbetwistingen. Voor Ecopower, maar natuurlijk vooral voor onze planeet en voor de urgente versnelling van de energietransitie, is het van groot belang dat de vergunningprocedures efficiënter en vlotter verlopen.

Dankzij de terugblik op 2020 gingen we nog één keertje terug in de tijd naar de mooie start van het Ecopower-jaar: het werfbezoek waarbij meer dan 500 coöperanten de windturbine in opbouw aan de Huysmanhoeve bezochten. Onze laatste fysieke samenkomst voor covid-19 het sociale luik van onze burgercoöperatie serieus bemoeilijkte. Sinds maart 2020 is onze meest recente windturbine in Eeklo, die Ecopower deelt met burgercoöperatie Volterra, volledig operationeel. Ook in Eeklo staat ons de afbraak van de eerste drie Ecopower-windturbines te wachten: twee ervan hebben een verlenging van de vergunning worden vervangen, de derde is niet langer vergund en moet verdwijnen.

Zonnepanelen: vele kleintjes maken mee het verschil

Op vlak van zonnepanelen hebben we mooie resultaten geboekt in 2020. Dankzij raamovereenkomsten en rechtstreekse samenwerkingen met lokale overheden realiseerden we tal van projecten. Het totale geïnstalleerd vermogen zonne-installaties van Ecopower bereikt in 2021 de 9500 kWp. Zo klein zijn ze trouwens niet, die zonneprojecten. In Eeklo aan het Sportpark werken we aan een installatie van 345 kWp.

Grafiek: evolutie van het geïnstalleerd vermogen zonnepanelen van Ecopower sinds 2007

We blijven inzetten op coöperatieve zonne-installaties, al zal dat in de toekomst wat anders verlopen door de komst van een nieuw ondersteuningsmechanisme waarbij een call-systeem met een viertal veilingen per jaar het huidige ondersteuningsmechanisme vervangt. De focus wordt zo resoluut gelegd op rendabiliteit.

Financieel resultaat

Hilde Smets, financieel verantwoordelijke, lichtte de financiële resultaten toe. Ecopower investeerde meer dan 2,6 miljoen euro coöperatief kapitaal in de productie van duurzame energie, wat tenslotte de reden van ons bestaan is. Dankzij investeringen van ongeveer een half miljoen in de interne werking, waarbij het ICT-project de grootste post is, bereiden we ons voor op de toekomst van de razendsnel evoluerende energiemarkt.

Ecopower boekte een mooi resultaat voor 2020. De wind waaide stevig en de zon scheen volop, wat samen met een evenwichtige en toekomstgerichte bedrijfsvoering een resultaat van 3.276.294 euro winst oplevert.

Als we kijken naar de beschikbare hoeveelheid eigen kapitaal versus het aantal investeringen, is er zeker ruimte om het aantal investeringsprojecten op te trekken. We blijven daarom inzetten op de makkelijkere maar kleinere zonneprojecten en mikken op doorbraken in de vele lopende windprojecten.

De indicatoren die aantonen of een bedrijf financieel gezond is, blijven heel positief voor Ecopower in 2020. De solvabiliteit bedraagt 82%, de liquiditeit staat op een ratio van 2,2. Dat levert bij creditsafe een risicoscore van 98 op, wat een zeer goede kredietwaardigheid aantoont.

Luc Vermeeren licht het voorstel van het bestuursorgaan toe om iets meer dan 1 miljoen euro voor te behouden voor de reserves, waarna er met de resterende winst een dividend van 4% uitgekeerd wordt. Dit voorstel houdt rekening met mogelijke variabelen in 2021, zoals schommelingen in de marktprijs van elektriciteit en de hoeveelheid wind en zon die niet nauwkeurig te voorspellen zijn.

De prognose voor 2021 wordt geraamd op 36,4 miljoen euro omzet en 2,1 miljoen euro winst, vergelijkbaar met de prognose voor 2020 die dankzij een beter windjaar uiteindelijk een stuk hoger lag.

Vragenronde 1: jaarrekening en financiën

De antwoorden op de financiële vragen staan al online op de overzichtspagina. U vindt ze hier. De vragen met een * zijn van de algemene vergadering vorig jaar. 

Stemmingen

Na het financiële luik werd er gestemd over drie vragen. Ze werden alle drie met een overgrote meerderheid goedgekeurd.

De algemene vergadering keurt het werkingsverslag en de jaarrekening goed met 95%. Het financieel verslag met de voorgestelde verwerking van het resultaat wordt goedgekeurd met 97% JA-stemmen. Het bestuursorgaan en de commissaris krijgen kwijting van de algemene vergadering met 94% van de stemmen. De overige stemmen zijn verdeeld over NEE-stemmen (telkens 3) en onthoudingen.

Algemene vragenronde

Er was heel wat inbreng en vragen. Door digitaal te werken via de chat van WebinarGeek krijgen we veel meer vragen binnen dan tijdens een live algemene vergadering. Dat is goed natuurlijk, al biedt de algemene vergadering niet voldoende tijd om ze allemaal te beantwoorden. We hebben daarom een webpagina waarop zowel de relevante vragen van vorig jaar als de vragen uit de 10 infosessies vooraf uitgebreid aan bod komen. Lees hier al het antwoord op tal van de vragen. Voor heel wat vragen wordt het antwoord nog netjes geredigeerd. We zetten ze allemaal online tegen woensdag 21 april.

Buitengewone statutaire algemene vergadering

Aansluitend op de gewone algemene vergadering vond de buitengewone statutaire algemene vergadering plaats, met als doel de aangekondigde statutenwijziging van Ecopower. Bij aanvang van deze vergadering stelde de aanwezige notaris vast dat het nodige quorum van 50% van het kapitaal niet aanwezig was.

Foto: de notaris deelt mee dat het nodige quorum niet werd bereikt.

Nieuwe buitengewone algemene vergadering op maandag 19 april om 19.00 uur

Er wordt daarom gestemd over de nieuwe statuten tijdens een tweede vergadering op maandag 19 april 2021 om 19.00 uur. Daar is geen quorum nodig om geldig te vergaderen. Iedereen die was ingeschreven voor de gewone algemene vergadering, krijgt automatisch een link om deel te nemen. Nieuwe deelnemers kunnen inschrijven via de website op www.ecopower.be/av2021. We maken ruimte voor vragen maar kunnen niet elk detail toelichten tijdens de vergadering. Daarom vindt u het voorstel van statuten met verhelderende tekst en uitleg op www.ecopower.be/statuten2021. Hopelijk tot dan!