Oktober is traditioneel de maand van de jaarlijkse Ecopower Energiecafés. Dit jaar streken we neer in Leuven, Hasselt en Kortrijk waar we samen meer dan 300 coöperanten en geïnteresseerden ontmoetten. De twee online versies van de Energiecafés lokten eveneens nog eens bijna 500 deelnemers. In workshops en in de online sessies gingen we aan de slag rond energiebesparing en lokale projecten. In de algemene infosessie kwamen veel verschillende aspecten van de brede Ecopower werking aan bod. Heerlijk om zo'n groot enthousiasme voor het coöperatieve verhaal te voelen! 

FOTO: napraten met een hapje en drankje zorgde niet alleen voor een gezellige drukte, het was ook het ideale moment om rechtstreeks met de Ecopower-medewerkers in gesprek te gaan.


Infosessie met vraag en antwoord

De aanwezigen die niet meteen actief aan de slag wilden, konden kiezen voor een infosessie. Hier stelden Ecopower medewerkers uiteenlopende aspecten voor in één tot vijf minuten. Daarna was er ruimte voor vragen. Op elke locatie was de infosessie een beetje anders ingevuld. Thema's die bijvoorbeeld aan bod kwamen waren grote nieuwe projecten van Ecopower, een update over de toekomst van coöperatieve windenergie op zee met SeaCoop, de maatschappelijke meerwaarde van Ecopower met bijvoorbeeld het Power Up project in Eeklo en de campagne Wees Warmhartig, het nieuwste Greenpeace-klassement, het inzetten op duurzame warmte en de focus op het coöperatieve karakter van Ecopower. 

FOTO: Jan De Pauw vergelijkt het coöperatieve verhaal met een appelboom.


Workshop 'Samen naar 10% minder verbruik met EnergieID'

Deze workshop was op alle locaties volzet - een mooi teken dat veel coöperanten bereid zijn om op zoek te gaan naar manieren om hun energieverbruik te verminderen. We startten met een kort stellingenspel om op te warmen. Wat is jouw drijfveer om minder energie te verbruiken? Vind je het gemakkelijk om energie te besparen? Heb je zicht op je energieverbruik? Vervolgens gaven we een voorproefje van een nieuw aanbod voor Ecopower-klanten om hun verbruik op te volgen via de Premium-versie van het coöperatieve platform EnergieID dat ondertussen voor alle klanten beschikbaar is. De deelnemers gingen hierover in gesprek in kleine groepjes en kwamen met heel wat nuttige feedback en verbetervoorstellen. Wie dit wou kon ter plaatse ook praktische hulp krijgen bij het activeren van EnergieID. We rondden af met het verzamelen van kleine en grote besparingstips. Elke deelnemer noteerde een of meerdere voornemens op een postkaart aan zich zelf. Over een aantal maanden ontvangen ze deze in hun brievenbus als herinnering. Een greep uit de voornemens die vaak terugkwamen: sluimerverbruik opsporen en beperken, oude toestellen vervangen met energiezuinige toestellen, of gedrag aanpassen en gezinsleden hierin meekrijgen. 

FOTO: Diedrik van EnergieID geeft persoonlijke tekst en uitleg bij hun energiemonitoring applicatie EnergyID.


Workshop 'Meer Ecopower-projecten in uw gemeente'

Ook in deze workshop dachten coöperanten actief mee na. Ecopower is steeds op zoek naar nieuwe projecten voor meer burgerenergie. Daarvoor werken we vaak samen met lokale besturen: zij zijn onze natuurlijke partners voor coöperatieve wind- en zonneprojecten en voor duurzame warmte. De workshop werd afgetrapt met een quiz over de verschillende doelstellingen op Europees, Vlaams en gemeentelijk niveau. Vervolgens keken we samen naar het huidige beleid in de gemeenten, de ambities en projecten. Deze rapporten zijn samengevat op deze pagina. Om dan in te zoomen op wat elk van ons kan doen om onze gemeente warm te maken voor burgerenergieprojecten. Maar er werd ook gekeken naar andere rollen dan die van inwoner: ook op het werk of in de familie- en vriendenkring kunnen we de energietransitie een handje helpen. Wie hiermee aan de slag wil gaan, kan beroep doen op handige tools, zoals een nieuwe brochure voor lokale besturen of een tool om grote daken door te geven die mogelijks geschikt zijn voor coöperatieve zonnepanelen. Zo laten we onze coöperatie samen verder groeien en bloeien en realiseren zo veel mogelijk energie in burgerhanden.

FOTO: coöperanten schrijven op welke kansen hun gemeente nog kan grijpen op vlak van duurzaamheid en nieuwe, duurzame projectmogelijkheden.

Kinderworkshop 'Creatief aan de slag met burgerenergie'

Voor onze editie in Leuven pakten we het dit jaar anders aan. De avond maakte plaats voor een namiddag. Zo konden ouders rustig deelnemen aan een workshop terwijl hun kroost een aangepaste versie kreeg in hetzelfde thema. De kinderen maakten eerst kennis met de werking van Ecopower, om vervolgens samen na te denken over de energietransitie, een blik te werpen op de toekomst en tot slot een papieren windturbine in elkaar te knutselen. Het is de eerste keer dat Ecopower experimenteert met workshops op maat van de jeugd, en we mogen we spreken van een geslaagde vuurdoop.

FOTO: Je naam schrijven op een zonnepaneel, leren over de werking van Ecopower en klaargestoomd om veilig mee windturbines te plaatsen (maar eerst in papier) .

Pannenkoeken en papieren windturbines

We maakten voor onze speciale editie in Leuven ook dit korte videoverslag:


Herbekijk de online Energiecafés