De Brink in Herentals, een van de Hopper-jeugdverblijven van de scouts, verwarmt voortaan met een duurzame pelletketel en een warmtenet. Het project werd gerealiseerd met de steun van Toerisme Vlaanderen en is een samenwerking tussen Scouts en Gidsen Vlaanderen, installateur E-tec en energiecoöperatie Ecopower. De duurzame pellets die gestookt worden op De Brink zijn namelijk afkomstig uit de Ecopower-pelletfabriek in Ham.

Door de overstap van stookolie naar pellets daalt niet alleen de energiefactuur van De Brink, ook de CO2-uitstoot wordt met maar liefst 90% gereduceerd.

Op de persconferentie op woensdag 1 maart legde minister voor toerisme Ben Weyts uit dat hij met het ‘Toerisme voor Allen’-project inzet op toegankelijk en duurzaam toerisme. Ook verbondsbeheerder van de scouts Stefan Gyselaers duidde de milieubewuste keuze voor een pelletketel, maar dan vanuit de missieverklaring van de scouts: “De natuur is onze troef”.

Na de persconferentie werd er een infobord over de productie van houtpellets en de werking van de pelletketel onthuld. Daarmee krijgt het energieproject ook een educatieve functie voor de 32.000 kinderen en jongeren die jaarlijks overnachten op De Brink in Herentals.


Ecopower is verheugd over de realisatie van dit project en de persaandacht omdat dit het belang van groene warmte in de kijker zet. We merken dat het politieke en maatschappelijke draagvlak voor hernieuwbare elektriciteit uit bijvoorbeeld windturbines en zonnepanelen steeds groter wordt, maar we mogen niet vergeten dat meer dan de helft van het residentieel energieverbruik naar verwarming gaat.

Ook wordt het idee dat houtverbranding in alle omstandigheden nefast is voor mens en milieu ontkracht door dit ecologische pelletverhaal. Ecopower besloot, na grondig onderzoek en overleg met de milieu- en de noord-zuidbeweging, om naast hernieuwbare elektriciteit ook een duurzaam alternatief voor kleinschalige verwarming aan te bieden. Met de investering van onze coöperanten werd in 2014 een eigen pelletfabriek gebouwd in Ham.

Infografiek uitstoot van fijn stof bij houtverbranding. Bron: Vlaamse Milieumaatschappij

Het hout voor de pellets komt uit duurzaam beheerde bossen uit de buurt van de fabriek. De productieketen is kort en transparant, zo wordt er erg weinig CO2 uitgestoten bij het transport. Door de minimale asvorming bij het stoken van pellets blijft ook de uitstoot van fijn stof tot een minimum beperkt. De pelletkachels en -ketels die momenteel op de markt komen, koppelen een energierendement van meer dan 90% aan een lage uitstoot van schadelijke stoffen.

Deze troeven gelden natuurlijk niet voor houtverbranding in oude houtkachels en open haarden. En er zijn wel meer voorwaarden verbonden aan het gebruik van biomassa. Importeer je pellets uit oerbossen in Canada? Legt een vrachtwagen duizenden kilometers af om het product bij de consument te krijgen? Gebruik je biomassa om op grote schaal en tegen een rendement van amper 45% elektriciteit op te wekken zoals in Langerlo? Dan gaat de duurzaamheidvlieger natuurlijk niet op.

Pelletketels in combinatie met ecologisch verantwoorde pellets bieden een groene oplossing voor centrale verwarming en sanitair warm water. Daarnaast bestaan er ook kleinere pelletkachels, erg geschikt voor het verwarmen van uw woning.

Meer informatie over Ecopower-pellets vindt u hier.