Het heeft hard gewaaid in de maand juli. Het kwam hier en daar in de media en bij Ecopower is zo’n hoeveelheid wind natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gewaaid.

Uitzonderlijk winderige maand juli

Als we de cijfers van de vier coöperatieve windturbines in Asse bekijken, is het van 2015 geleden dat we zo veel productie hadden in juli. Tegenover de eerste maand van de zomervakantie vorig jaar zien we zelfs een verdubbeling, van 900.000 naar 1.800.000 miljoen kWh.

Grafiek: de productie van groene burgerstroom in Asse in de maand juli sinds 2015


Het gaat over een uitzonderlijke maand. Als we in Asse naar de productiecijfers van de eerste helft van het jaar kijken, zijn die voor 2023 iets beter dan een gemiddeld jaar maar niet extreem. De eerste zes maanden van 2015 en 2020 waren vergelijkbaar.

Goed windjaar tot nu toe

Over de hele windportfolio van Ecopower bekeken zien we duidelijk dat 2023 tot nu toe een goed windjaar is. Eeklo1, Eeklo Huysmanhoeve en Schelle buiten beschouwing (deze projecten zijn of afgebroken of recent geplaatst, waardoor ze de vergelijking vertekenen) zien we voor al onze coöperatieve windenergie dat er enkel in 2020 net iets meer geproduceerd was in de eerste helft van het jaar.

Ecologisch een goede zaak

Ecopower heeft 23 coöperatieve windturbines in België waar de leden van Ecopower zelf eigenaar van zijn en waarvan ze de elektriciteit thuis verbruiken. Als coöperatie met een uitgesproken ecologische missie zijn we uiteraard blij wanneer het hard waait. Dat betekent veel groene stroom en dus veel CO2-besparing omdat er geen gascentrales moeten draaien. Ook positief: wanneer Ecopower voldoende eigen productie heeft, moeten we niet bijkopen op de markt om aan de vraag van onze leden te voldoen.

Wat betekent dit financieel?

We beginnen met het goede nieuws: hoe meer onze coöperatieve windturbines produceren, hoe minder we moeten aankopen op de markt om klanten te beleveren. Soms hebben we zelfs teveel elektriciteit die we dan verkopen op de markt en waarvan de opbrengsten voor onze coöperanten zijn. Meestal goed nieuws dus.

Er is ook een nuance: bij veel productie van hernieuwbare energie is het aanbod op de markt groot en zakken de prijzen. Dit effect is vaak het sterkst op de middag of in het midden van de nacht, in het bijzonder in het weekend. Op die momenten is er minder vraag en dan kan het zelfs zijn dat de marktprijs negatief wordt. Op die momenten is het voor producenten financieel niet interessant om windturbines te laten draaien en worden ze soms even stilgezet. Een kanttekening hierbij: zo’n negatieve prijs lijkt dramatisch maar duurt zelden lang.

De voorbije maand was er door de relatief koele temperaturen zelfs nog minder vraag dan anders. In juli waren er 52 uren met negatieve prijzen, uren met veel zon en wind, vooral op zondagen rond de middag.

Voor Ecopower is veel wind dus ook financieel goed nieuws, al verkopen we het overschot elektriciteit wel vaak aan eerder lage marktprijzen.

Wat betekent dit financieel voor de consument?

Of de consument thuis hier voordeel heeft van veel windenergie en de lage marktprijzen, hangt een beetje af van welk type contract die heeft. Bij een dynamisch contract is prijsdaling meteen voelbaar, net zoals bij een variabel ‘spot’-contract. Bij andere variabele contracten en bij en vaste contracten zit daar wat vertraging op.

Let wel: wie een contract heeft waarbij een prijsdaling meteen voordeel oplevert, zal het ook rechtstreeks merken als de prijzen hoog zijn in de wintermaanden. Alleen op basis van een uitzonderlijke julimaand concluderen dat het ene of het andere contract voordeliger zou zijn, is geen correcte redenering.

Wat betekent dit financieel voor Ecopower-leden?

Bij Ecopower bekijken we het financiële plaatje daarom eerder op jaarbasis: we proberen vooral een eerlijke, zo stabiel mogelijke prijs te bieden voor de hele jaarfactuur. De prijs voor onze groene burgerstroom is half variabel, half vast. Voor de maand juli daalde de prijs per kWh dankzij het variabele gedeelte dat gebaseerd is op de marktprijs. De goede windmaand juli is zo meteen voelbaar op uw factuur (bij de afrekening, niet op uw voorschotten).

In de duurdere wintermaanden of op duurdere momenten, zorgt het vaste gedeelte er dan weer voor dat de prijs niet te sterk stijgt. Dat is uiteindelijk het belangrijkste voor onze leden: een zo laag en stabiel mogelijke elektriciteitsfactuur zonder al te grote pieken of verrassingen.

Wat in elk geval zeker is, is dat meer windenergie zorgt voor lagere prijzen, op de markt en bij Ecopower.

In juni 2023 was de prijs voor afname (het Ecopower-gedeelte, zonder heffingen of netkosten) 0,1466 euro per kWh, voor juli zakte die naar 0,1379 euro per kWh. Meer prijshistoriek en uitleg bij het prijssysteem van Ecopower leest u op onze prijspagina.

En wie had de allergoedkoopste energie thuis in juli?

Juli was ook een zomermaand, ondanks de stevige regenval in de tweede helft van de maand scheen de zon meer dan 185 uur. Wie had er op die momenten thuis de groenste en de goedkoopste elektriciteit? Mensen met zonnepanelen op hun dak natuurlijk!

Heeft u een eigen dak en de financiële ruimte om zonnepanelen te leggen? Niet aarzelen, het is ecologisch en financieel sowieso een goed idee. Weet u niet waar te starten? Ecopower helpt u op weg met het 'infodossier zonnepanelen'.

En wie had er nog een lage factuur voor de maand juli? Mensen die weinig stroom verbruiken. Ook rond energiebesparing vind u een ⁠pagina vol tips op onze website, zowel voor kleine ingrepen als grondige maatregelen."