(Foto boven: © Circulair Zuid)

In het project Circulair Zuid gingen bewoners van Antwerpen Zuid, Nieuw Zuid en Brederode aan de slag met ‘samen slim wonen’. Dat doen ze door minder energie, materialen, afval en water te verbruiken, met de hulp van innovatieve technologie. Zo besparen ze op hun uitgaven én hun uitstoot en bouwen ze samen aan een leefbare stad.

(Foto: © Circulair Zuid)
(Foto: © Circulair Zuid)

Tussen januari 2018 en juni 2021 nam Ecopower deel aan in dit Europese innovatieproject, betrokken als partner verantwoordelijk voor het energieluik. In dit kader realiseerde Ecopower vier zonnepaneelinstallaties in de omgeving met investeringsbudget van het project. De financiële opbrengst van de geplaatste zonnepanelen, vloeit terug naar de buurt onder de vorm van een 'verduurzaam de buurt'-budget. Buurtbewoners kunnen via de opgerichte Buurtenergiegroep een jaarlijks budget van gemiddeld 15.000 euro besteden aan duurzame projecten - groot of klein, gelinkt aan energie of niet - in hun buurt.

Een groep bewoners van de nieuwbouwwijk ‘Nieuw Zuid’ nam 3,5 jaar lang het voortouw om circulair te leven. Ze gebruikten minder energie en water, produceerden minder afval en hergebruikten meer materialen. Ze kregen daarbij begeleiding van experten en hulp van technologie, maar vooral van elkaar. Circulair Zuid had tot doel om tot een duurzame gedragsverandering te realiseren en om inzichten te vergaren over wat zo’n gedragsverandering kan stimuleren.

Wat hebben ze allemaal gedaan? Welke organisaties hebben het project begeleid? Wat zijn de resultaten? En hoe kan het nu verder? Dit alles kunt u online raadplegen via het interactieve magazine als eindrapport van Circulair Zuid.

Ook na de einddatum van dit project blijft Ecopower in samenwerking met stad Antwerpen en Circuit de lokale energiegroep begeleiden om de duurzame projecten en sociale cohesie verder uit te bouwen.

(Foto: © Jef Claes)
(Foto: © Jef Claes)