cornerDubbel
cornerDubbel
#65

PowerPost September 2022

Vier Energiecafés

Dinsdag 18 oktober | BROEI, Gent |   Inschrijven

Vrijdag 21 oktober | De Nieuwe Vrede, Antwerpen |   Inschrijven

Dinsdag 25 oktober | HAL 5, Leuven |  Inschrijven

Woensdag 26 oktober | Online bij u thuis |  Inschrijven

We duiken tijdens de Energiecafés samen in de toekomst van Ecopower. De zes krachtlijnen uit het STEP2030-traject (Strategische Toekomstoefening voor Ecopower 2030) dienen als kapstok. Het doel? Ideeën uitwisselen en in gesprek gaan over de weg die Ecopower inslaat. Gemist wat STEP2030 precies inhoudt en welke zes strategische krachtlijnen we uitwerkten voor de toekomst? Lees meer in PowerPost 64 (juni 2022)

De informele avond start met een warm welkom en een drankje. Het is een Energiecafé, gezelligheid troef dus. Tijdens deel een lichten we de krachtlijnen en het verloop van de avond toe. De alom gekende PowerPoint gooien we met een glimlach over boord. Daarna kiest u tussen drie sessies. Er zijn twee workshops voor wie graag actief meedoet. De beste ideeën integreren we in onze strategische actieplannen. Luistert u liever? Dan is de infosessie iets voor u.

Inschrijven doet u via www.ecopower.be/energiecafes2022. Is digitaal inschrijven moeilijk? Dan kan het ook telefonisch op 03 287 37 79. Dit jaar vatten we post in Gent, Antwerpen (Berchem) en Leuven. Geen Energiecafé in uw buurt, weinig tijd of moeite om u te verplaatsen? Neem dan deel aan het online Energiecafé met aangepast programma.

Online Energiecafé (26 oktober, 19.45 - 21.30 uur)

Tijdens het digitale Energiecafé overlopen we de strategische krachtlijnen die de toekomst van onze coöperatie richting geven. Daarna splitsen we op. Draagt u graag met ideeën bij aan de invulling van de Ecopower-krachtlijnen? Dan zijn de twee workshops (zie boven) iets voor u. Opgelet, plaatsen voor de workshops zijn beperkt. U kunt ook kiezen voor de informatieve sessie. Daarin verbinden we onze individuele energiebehoefte (elektriciteit, warmte én mobiliteit) met de globale energietransitie. Voor deze sessie zijn de plaatsen onbeperkt. Gezellig napraten doen we weer me z’n allen via het online platform Wonder.me.

Schrijf in voor een Energiecafé
WORKSHOP 1: ECOPOWER, ENERGIELEVERANCIER VAN DE TOEKOMST

Hoe maken we van Ecopower een echte en hechte energiegemeenschap en dé energieleverancier van de toekomst? Er staat ons de komende jaren een sterke evolutie te wachten. Als coöperatieve organisatie geven we onze energiegemeenschap verder invulling door de leden op nieuwe manieren samen te brengen en zo mee de werking en impact van hun energiecoöperatie te versterken. Als leverancier spelen we in op de vele veranderingen in de markt en zorgen we dat iedereen flexibel op elk moment gebruik kan maken van burgerenergie. In deze workshop gaan we in gesprek over elkaars ideeën. Deze workshop past in krachtlijnen 3 en 4 van de Ecopower-strategie.


WORKSHOP 2: EEN SOCIAAL ECOPOWER MET MAATSCHAPPELIJKE IMPACT

Ecopower is veel meer dan een energieproducent en -leverancier. Als burgercoöperatie hebben we immers ook een maatschappelijke missie en verantwoordelijkheid. Hoe zorgen we mee voor een inclusieve, sociaal rechtvaardige transitie? Wat kunnen wij samen doen tegen energiearmoede? Hoe zorgen we dat iedereen zich welkom voelt bij en de weg vindt naar Ecopower? In deze workshop wisselen we ideeën uit die de sociale werking van onze coöperatie uitbouwen en versterken. Deze workshop past in krachtlijnen 4, 5 en 6 van de Ecopower-strategie.


INFOSESSIE: DE INDIVIDUELE ENERGIECOÖPERANT IN DE GLOBALE ENERGIETRANSITIE

Energie is meer dan elektriciteit alleen. Ook warmte en mobiliteit vormen een belangrijk stuk van de taart. Tijdens deze sessie vertrekken we van de individuele energiebehoeften van een gemiddelde coöperant en zoomen we uit naar het groter plaatje; hoe verbinden we onze individuele noden met de globale energietransitie? We bieden drie beknopte thematische toelichtingen met daarna ruimte voor vraag en antwoord. Deze sessie sluit aan bij krachtlijnen 1 en 2 van de Ecopower-strategie.

PROGRAMMA VAN DE LIVE EDITIES (19.00-22.30 UUR)
19.00 – 19.30 u.Aankomst
19.30 – 19.45 u.Welkom
19.45 – 20.15 u.Waar gaan we naartoe: STEP2030
20.15 – 21.15 u.Workshop 1: Ecopower, energieleverancier van de toekomst
ofWorkshop 2: Een sociaal Ecopower met maatschappelijke impact
ofInfosessie: De individuele energiecoöperant in de globale energietransitie
21.30 – 22.30 u.Napraten met een hapje en een drankje


Projectnieuws

Zon in Berlaar

Op het woonzorgcentrum Kloosterhof in Berlaar realiseert Ecopower een zonneproject, 100% gefinancierd met burgerkapitaal. Het vermogen van de installatie is 180kWp. Naast windturbines blijft Ecopower ook inzetten op steeds meer en steeds grotere zonne-installaties.

Vier nieuwe windprojecten, Mol definitief van de baan

Het windproject in Schelle kondigden we al aan in de vorige PowerPost. De civiele werken zijn daar intussen gestart. Dat zijn de nodige voorbereidingen voor de twee turbines in elkaar gezet kunnen worden. Een nieuwe doorgangsweg maakt de werf bereikbaar voor vrachtwagens, er komt een verharde kraanplaats en we gieten de funderingen. Dit zou klaar moeten zijn voor het einde van het jaar. Volgens de planning verwachten we de gondel, wieken en mastonderdelen in maart 2023. Daarna worden de windturbines in elkaar gezet. En draaien maar! Wie geïnteresseerd is in het volgen van de werf kan inschrijven voor de projectnieuwsbrief via de knop bovenaan. In de vorige PowerPost waren we nog voorzichtig optimistisch over de windprojecten in Lille en Bilzen-Kieleberg, nu is er positief nieuws. De laatste vergunningsformaliteiten zijn van de baan en de twee turbines in Lille staan als volgende op de bouwplanning.

Onze windprojecten in opbouw volgen?

Via de projectnieuwsbrieven houden we alle geïnteresseerden op de hoogte van de werken, nodigen we uit voor werfbezoeken en delen we weetjes, foto’s en de nodige updates van de planning. Het zijn tenslotte úw windturbines! Geen e-mail op regelmatige basis, wel wanneer er nieuws is. Inschrijven kan via de knop ‘projectnieuwsbrief’ bovenaan de projectpagina’s.

Ook in Bilzen-Kieleberg werd het beroep verworpen en is de vergunning voor een coöperatieve windturbine van Ecopower en Bronsgroen toegekend. De jongste nieuwkomer is het Ecopower-windproject in Ranst op de site van drinkwatermaatschappij water-link. Daar werden vier beroepen van tegenstanders geweigerd door de Raad Vergunningsbetwistingen waardoor de vergunning voor dit project met drie windturbines definitief werd verleend. Hoera!

“In totaal hebben we de komende drie jaar zicht op acht nieuwe coöperatieve windturbines. Die zijn samen jaarlijks goed voor niet minder dan 48 miljoen kWh groene burgerstroom!” - Michiel Van Aken, coördinator projectteam

Vorige maand was er jammer genoeg ook minder leuk nieuws. Het project van zes burgerwindturbines in Mol is definitief opgeborgen, ondanks een reeks positieve adviezen. Hoewel de gemeente de zone zelf aanduidde als locatie voor windturbines volgde het gemeentebestuur vervolgens het eigen plan niet. Vlaams minister Demir deed mee en weigerde de vergunning enkele maanden geleden. Ecopower ging in beroep, maar de Raad van Vergunningsbetwistingen volgde dit niet. Ons beroep werd verworpen. Het advies van de minister blijft dus negatief en een vergunning zit er helaas niet meer in voor dit initieel veelbelovende project.

Lees hier het relaas over Mol
Turbine in opbouw, Huysmanhoeve Eeklo in 2019. In 2023 bouwen we opnieuw vier windturbines (Lille & Schelle).

Prijsstijging 
en verandering prijssysteem

Het ontging u waarschijnlijk niet: Ecopower ziet zich genoodzaakt om vanaf 1 november de prijs voor groene burgerstroom te verhogen en het prijssysteem te veranderen naar een deels variabele prijs. Zo waken we over de financiële gezondheid van onze coöperatie in een snel veranderende, onrustige energiemarkt. Lees alle nodige informatie op www.ecopower.be/prijsnovember.

De globale energiemarkt kent woelige tijden

De prijzen op de energiemarkt zijn altijd in beweging, maar sinds de herfst van 2021 volgen de prijsstijgingen elkaar in een steeds sneller tempo op. De oorzaak van de bokkensprongen op de markt is voornamelijk de absurd hoge prijs voor aardgas. Gascentrales zijn op dit moment de duurste manier om elektriciteit te maken en het is die prijs die de marktprijs bepaalt. Voor elektriciteit op de markt wordt immers maar één prijs gehanteerd, of die stroom nu uit steenkool, gas, biomassa of hernieuwbare bronnen komt.

Wat betekent dat voor Ecopower en de coöperanten?

Ecopower verdeelt onder de klanten de stroom uit de eigen coöperatieve productie-installaties, de installaties van bevriende coöperaties en van de coöperanten met digitale teller die elektriciteit van hun zonnepanelen injecteren. Ook al willen we met ons coöperatieve systeem zo zelfvoorzienend mogelijk zijn, we zijn nog steeds een stuk afhankelijk van de markt. Op jaarbasis beschikt Ecopower over voldoende groene burgerstroom om de totale levering te dekken. Op sommige momenten hebben we echter over en soms hebben we tekort. De prijzen
op het moment van verkoop zijn veel lager dan de prijs op het moment van aankoop. Het resultaat is dat de kosten voor de levering van elektriciteit sterk oplopen.

Vanaf 1 november stijgt dus de prijs bij Ecopower en passen we het prijssysteem aan. We gebruiken voortaan een prijsformule die voor de helft een vaste prijs rekent en voor de helft een variabele. Dat variabele gedeelte is gebaseerd op de marktprijs en weten we pas aan het einde van de maand. Op voorhand publiceren we een inschatting. We kiezen voor deze formule om de reële kosten te dekken en verkoop met verlies of overwinst te vermijden. De volledige prijsformule en een inschatting van de prijzen leest u op www.ecopower.be/prijs.

Meer weten
Meer weten, lezen, kijken? Heel wat digitale info ter beschikking!

De energiemarkt is complex, de uitleg daarover ook. Maar het behoort ook tot de taken van een burgercoöperatie om de leden uitleg en inzicht te verschaffen zodat ze de beslissingen en werking van hun coöperatie begrijpen. We geven dan ook op verschillende manieren duiding:

FlexSys: een Flexibel Systeem waarmee huishoudens bijdragen aan netevenwicht

Om beter te kunnen inspelen op die complexe energiemarkt en om de productie en de afname van hernieuwbare elektriciteit in evenwicht te brengen, is een flexibel bevoorradingssysteem een belangrijke onderzoekspiste. Binnen het project FlexSys onderzoekt Ecopower samen met een aantal andere partners zoals de Universiteit Gent het potentieel van flexibiliteit op laagspanningsniveau en de bijdrage die huishoudens kunnen leveren voor netevenwicht en bevoorradingszekerheid. Concreet zal het project waardevolle inzichten opleveren over hoe het verbruik van huishoudens flexibeler kan worden om in te spelen op de hernieuwbare-elektriciteitsmarkt.

Lees hier meer

Vacatures & ander nieuws

Drie pelletvacatures bij Ecopower

Wilt u graag deel uitmaken van onze bruisende energiecoöperatie? Bekijk dan snel onze jobaanbiedingen en solliciteer. Bedankt om de vacatures te verspreiden onder vrienden, familie of via sociale media of deel ze met geëngageerde mensen die volgens u in aanmerking komen. Zo draagt u als ambassadeur bij aan de ontwikkeling van uw coöperatie!

Commercieel en logistiek medewerker (Berchem/Ham)
De pelletfabriek draait op volle toeren en we hebben nood aan ondersteuning bij het verwerken van alle bestellingen en leveringen. Geboren organisator, planner en commercieel ingesteld? Zin om onze pelletafdeling mee te ondersteunen? Dan is deze vacature zeker iets voor u.

Onderhoudstechnicus (pelletfabriek Ham)
Voor de pelletfabriek in Ham zijn we op zoek naar iemand die het uitgebreide machinepark in goede staat kan houden. Sterk in techniek en mechanica? Check dan zeker deze vacature.

Operatoren in ploegen (pelletfabriek Ham)
We zijn blijvend op zoek naar gemotiveerde operatoren voor onze pelletfabriek in Ham. Voor wie graag bezig is met houtproducten en aan de slag wilt gaan in een indrukwekkende productiefaciliteit is dit de geknipte vacature.

Meer coöperatief engagement? Dat kan! Wist u dat ...

… Ecopower-coöperanten uit de buurt uitnodigde om mee flyers te bussen rondom het terrein waar de nieuwe windturbines in Schelle komen?

… Ecopower in Eeklo en sinds kort ook in Asse rondleidingen aan de windturbines aanbiedt voor lokale scholen? In Asse doen we hiervoor beroep op coöperantenvrijwilligers
uit de buurt.

… Ecopower in de toekomst nog meer manieren wil aanbieden waarop coöperanten zich extra kunnen engageren? Als u hier graag van op de hoogte blijft, schrijf u zeker in op de nieuwsbrief voor ambassadeurs.

MUCE: kom naar het museum voor circulaire economie


De hele maand oktober vind je in Antwerpen MUCE, Museum of Circular Economy. Dit pop-upmuseum over circulaire economie brengt burgers, kunstenaars, bedrijven en onderzoeksinstituten samen om de samenleving van de toekomst mee vorm te geven. Kunst zorgt hier voor de vertaalslag. Ecopower voorziet dit project van groene burgerstroom. Nieuwsgierig? U kunt nog tot eind oktober terecht in de Huidevetterstraat 55, 2000 Antwerpen. Extra leuk: u kunt uw toegangskaartje ook betalen met lege batterijen of een oude smartphone. Als dat niet circulair is! 

Meer over MUCE
Dag van de Coöperatie in Gent, laatste kans om in te schrijven


Op donderdag 6 oktober van 14.00 tot 21.00 uur organiseert Coopkracht de Dag van de Coöperatie, de jaarlijkse hoogmis van de coöperatieve beweging. Deze dag vol inspiratie, uitwisseling en netwerking vindt plaats in de Zebrastraat in Gent. Het centrale thema ‘Samenwerking’ zoomt in op één van de basispijlers van coöperatief ondernemen. Tijdens lezingen, workshops, praktijktafels en netwerkmomenten zoekt, geeft én krijgt u antwoorden. U gaat naar huis met heel wat nieuwe connecties en potentiële samenwerkingen. Programma en inschrijvingen via www.coopkracht.be. Schrijf in met twee personen en krijg elk 25 euro korting. 

Programma en inschrijvingen