cornerDubbel
cornerDubbel
#69

PowerPost Maart 2024

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer: aan station Antwerpen-Centraal neemt u tram 2 (Hoboken) of tram 6 (Olympiade). Vanuit Antwerpen-Berchem is het ruim 20 minuten stappen.

Toch met de wagen? Opgelet, het provinciehuis ligt in de lage-emissiezone. Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen gereserveerd. Maakt u graag gebruik hiervan? Volg de instructies bij inschrijving.

Programma

De algemene vergadering is van 11.00 tot 12.30 uur, gevolgd door een receptie met broodjes.

Het programma wordt aangevuld met optionele activiteiten waarvoor u apart kunt inschrijven: een extra infosessie over Ecopower, een infomoment over het duurzame karakter van het provinciehuis door de gedeputeerde, een rondleiding door de Antwerpse stadsgidsen in het provinciehuis en een wedstrijd ten voordele van Expeditie Natuurpunt.

We werken met inschrijvingen zodat we zeker voldoende plaatsen en catering hebben. Inschrijven doet u via www.ecopower.be/av2024.
Zorg dat u op tijd bent voor het door u gekozen programma want we beginnen stipt.

U kunt de algemene vergadering ook thuis volgen via streaming en uw stem digitaal uitbrengen. Ook hiervoor moet u vooraf inschrijven.

  Programma
  9.30 uur Deuren geopend
  9.45 - 10.30 uurInfosessie over Ecopower optioneel
  OF
  Rondleiding 1 optioneel
  10.30 - 10.45 uurInfomoment provinciehuis
  door gedeputeerde - optioneel
  11.00 - 12.30 uurAlgemene vergadering 2024
  over het boekjaar 2023
  12.30 uurStart receptie
  13.00 - 13.45 uurRondleiding 2 – optioneel
  13.45 - 14.30 uurRondleiding 3optioneel
  14.30 uurEinde receptie
  Uitleg bij het stemmen

  We informeren en activeren graag zo veel mogelijk leden en bieden daarom drie manieren om te stemmen aan:

  • Digitaal op voorhand: alle coöperanten krijgen in april een e-mail met de uitleg om op voorhand te stemmen. Zo kunt u ook deelnemen aan het democratisch proces van uw coöperatie zonder de algemene vergadering bij te wonen.
   AANDACHT: we stuurden op 23 of 24 november naar alle coöperanten een mailing over het einde van de contractstop. Niet gekregen? Dan hebben we wellicht geen correct e-mailadres van u. Bedankt om het te bezorgen via info@ecopower.be samen met uw EcopowerID.
  • Digitaal tijdens de algemene vergadering: wie thuis de algemene vergadering volgt via de streaming kan online stemmen via de poll die we lanceren in WebinarGeek.
  • In de zaal tijdens de algemene vergadering: wie aanwezig is op de algemene vergadering in Antwerpen krijgt bij aankomst een stembiljet en stemt live in de zaal per handopsteking.


  De leden stemmen over vier vragen (zie agenda). Bent u voor, dan stemt u ‘ja’. Bent u tegen, dan stemt u ‘nee’. Wenst u op een bepaalde vraag geen stem uit te brengen, dan kunt u kiezen voor ‘onthouding’. De algemene vergadering kan enkel stemmen over de punten aangekondigd op de agenda.

  Zicht vanuit de tuin van het provinciehuis in Antwerpen
  AGENDA ALGEMENE VERGADERING 2024
  1. Welkom & agenda
  2. Stemming 0: agenda
  3. Jaarverslag en financiën 2023
  4. Vraag & antwoord
  5. Stemming 1: jaarrekening
  6. Stemming 2: bestemming van het resultaat
  7. Stemming 3: kwijting van het bestuursorgaan
  8. Vraag & antwoord
   Informatief: blik op de toekomst
  Documenten en informatie

  De cijfers en mijlpalen van 2023 worden toegelicht tijdens de algemene vergadering, de tijd is echter beperkt. Voor wie dieper wil duiken in de werking van Ecopower zorgen we voor extra info. Zo weet u hoe het gaat met uw coöperatie en kunt u een gemotiveerde stem uitbrengen.

  Welke manieren zijn er? Lees de officiële documenten, kom naar de extra infosessie voor de algemene vergadering, volg één van de digitale infosessies vooraf of bekijk de opnames. De vragen uit de infosessies vooraf beantwoorden we op www.ecopower.be/av-faq.

  Bent u graag mee in vijf minuten? Bekijk dan het samenvattende filmpje dat we u serveren voor u uw digitale stem op voorhand kunt uitbrengen.

  Officiële documenten

  Alle officiële documenten voor de algemene vergadering zijn twee weken vooraf beschikbaar.

  • Jaarverslag
  • Jaarrekening
  • Verslag van het bestuursorgaan aan de algemene vergadering
  • Verslag van de commissaris-revisor
  Algemene Infosessie – alleen live
  Zaterdag 27 april, 9.45 tot 10.30 uur

  Wie graag nog in gesprek gaat voor de start van de algemene vergadering is welkom op het extra infomoment om 9.45 uur.

  Inschrijven
  Infosessie elektriciteitslevering - online
  Dinsdag 26 maart 19.30 tot 20.30 uur

  Welke evoluties gebeurden er op de elektriciteitsmarkt? En wat veranderde er inzake elektriciteitslevering bij Ecopower? Hoe en waarom maakten we de keuzes die we maakten? Wie meer wil weten over de werking van Ecopower als elektriciteitsleverancier is van harte welkom.

  Inschrijven
  Infosessie projectontwikkeling - online
  Donderdag 28 maart 19.30 tot 20.30 uur

  Hoe staat het met de investeringsprojecten? Welke realisaties waren er in 2023? We geven ook tekst en uitleg bij de situatie van de pelletfabriek. Wie meer wil weten en vragen heeft over de projectwerking van Ecopower is hier aan het juiste adres.

  Inschrijven
  Infosessie financiën - online
  Maandag 15 april 19.30 tot 20.30 uur

  Hoe leest u de jaarcijfers? Hoe gaat het financieel met Ecopower? Hoe zien de balans en een jaarrekening er precies uit? In de sessie gaan we hier dieper op in en maken we tijd voor vragen.

  Inschrijven

  “Het bijna-energieneutrale provinciehuis huisvest heel wat kunstwerken. Het is een buitenkans voor de aanwezigen om dit architecturale hoogstandje met duurzaam karakter aan de binnenkant te ontdekken.”

  − Raf Van Delm, communicatiemedewerker

  Een terugblik op 2023  
  en vooruitzicht 2024

  Naar aanleiding van de algemene vergadering en in afwachting van alle detailcijfers blikken we alvast terug op 2023 en kijken we vooruit naar de komende jaren.

  Naar aanleiding van de algemene vergadering en in afwachting van alle detailcijfers blikken we alvast terug op 2023 en kijken we vooruit naar de komende jaren.

  In 2023 investeerde Ecopower 15 miljoen euro burgerkapitaal in hernieuwbare-energieprojecten; de nog geplande projecten tonen dat we de komende jaren verdergaan op dit positieve elan. In mei is het windproject in Schelle in dienst genomen: twee windturbines van 2,2 MW. Ook het windproject in Lille met twee windturbines van 3,6 MW werd vorig jaar gebouwd. Een reeks zonneprojecten zijn samen nog eens goed voor 1,5 MW. Deze lijn trekken we door in 2024 met nog drie windturbines van 3,6 MW in Ranst, één van 2,2 MW in Bilzen en in totaal 4 MW aan zonneprojecten. Naast steeds meer zon en wind op land zetten we binnenkort verder in op burgerwind op zee en plannen we enkele kleinere investeringen in warmtenetten en de opslag van elektriciteit.

  Dankzij de bijkomende productiecapaciteit is Ecopower eindelijk af van de contractstop die begin 2022 werd ingevoerd. Vanaf 1 mei 2023 konden we weer 3000 nieuwe klanten verwelkomen, dat aantal was op zes weken bereikt. Sinds 1 januari 2024 zijn we opnieuw open voor iedereen die thuis wil genieten van groene burgerstroom.

  Voor het pelletproject startten we een traject om de fabriek te versterken of te verkopen. Dit is nog niet afgerond, al zijn er al enkele tussentijdse conclusies. Door de slechte economische omstandigheden is de productie stopgezet en verliezen zeven collega’s jammer genoeg hun job. Een doorstart door Ecopower – al dan niet met partner – behoort niet meer tot de opties. De pistes die nog op tafel liggen zijn een overname of een herbestemming. Financieel valt daarmee de druk van dit project weg. Voor onze toekomstige CO2-balans is het uiteraard niet gunstig.

  2023 was een jaar met veel wind. In principe is dat goed voor de rendabiliteit van de windturbines. Dat de marktprijzen voor elektriciteit een dalende tendens vertonen, is dan weer minder gunstig voor de projecten. Bovendien vielen de groenestroomcertificaten weg door de torenhoge marktprijzen tijdens de energiecrisis. Dat wordt zeker voor de komende jaren een uitdaging.

  Qua innovatie en stroomlevering bereikten we een mijlpaal vorig jaar: Ecopower lanceerde een contract met dynamische prijs. Daarbij wordt de elektriciteit aangerekend aan een marktprijs per uur. Voor 2024 werken we aan een duidelijk model waarmee alle klanten met een digitale meter kunnen evalueren welke prijsformule voor hun profiel gunstig is: Dynamische Burgerstroom of Groene Burgerstroom.

  Voor de stroomlevering mogen we ook twee pluimen op onze hoed steken. Alweer prijkt Ecopower op de eerste plaats in het Greenpeace-klassement met een maximumscore van 20 op 20. We blijven ook standvastig de nummer één qua dienstverlening in de analyse van de VREG.

  Als mooie uitsmijter kreeg Ecopower vorig jaar heel wat aandacht en een Europese prijs voor het proefproject Power Up in Eeklo. Daarin nemen we klanten aan die hun aandeel krijgen vanuit een sociaal fonds van de stad. Het aandeel wordt in schijfjes terugbetaald. Het doel is om ook financieel zwakkere klanten de mogelijkheid te bieden om lid te worden van de groenste en sociaalste leverancier van Vlaanderen.

  Projectnieuws

  De pelletfabriek

  Ecopower heeft sinds 2014 een pelletfabriek in het Limburgse Ham. De fabriek heeft een moeilijk traject afgelegd, met betere en mindere jaren. De pelletmarkt is een onrustige markt gebleken waarin tal van externe factoren de kosten en de verkoop beïnvloeden. Ondanks een stijgende verkoop en groeiende productie blijven de financiële resultaten tegenvallen. Oorzaak zijn de sterk fluctuerende prijzen van grondstoffen en energie, waardoor de productiekosten vaak hoger zijn dan de verkoopprijs.

  Sinds een jaar loopt er bij Ecopower een traject voor de pelletfabriek. Daaruit is alvast geconcludeerd dat de fabriek verder uitbaten zoals voorheen – al dan niet met een partner – geen optie is. Er liggen nog enkele concrete pistes op tafel, zoals een herbestemming of overname. Ondanks dit lopende proces werd intussen besloten om de productie stil te leggen, een onvermijdelijke keuze gezien de actuele economische situatie. Tot onze grote spijt gaat dit gepaard met het ontslag van zeven collega’s, zij krijgen de nodige begeleiding in de zoektocht naar een nieuwe job.

  Er is nog voldoende stock om de Ecopower-pelletklanten en handelaars te blijven bevoorraden. De webshop is gewoon open voor bulk en palletgoed, alle bestellingen worden opgevolgd en geleverd zoals voorheen. www.ecopower.be/shop.

  Zonnepanelen voor de kazerne van Peutie

  Goed nieuws, de 8638 zonnepanelen in de kazerne van Peutie worden gelegd. Lees meer op www.ecopower.be/peutie.

  Infomoment Zon voor de Zorg bij AZ Alma

  Het Eeklose ziekenhuis AZ Alma krijgt 3316 coöperatieve zonnepanelen op het dak en de carport van de personeelsparking. Op 21 november streek Ecopower neer in het ziekenhuis met een infostand waar iedereen terechtkon voor informatie over de coöperatie en het project. Het was een denderend succes. Twee Ecopower-collega’s stonden zo’n 200 buurtbewoners, personeelsleden en bezoekers te woord. De zonnepanelen op het dak werden geplaatst in december 2023, de bouw van de carport op de personeelsparking is gepland voor juni 2024. Lees meer op www.ecopower.be/az-alma.

  Windproject in Ranst

  Er komen drie coöperatieve windturbines bij water-link in Ranst. De werken aan het waterbekken vorderen, de turbines zijn intussen besteld. Dat betekent dat we op schema zitten om het project tegen begin 2025 te realiseren. Om de omwonenden goed te informeren, hebben we in december flyers gebust. Zo weten zij wat er op til is in hun buurt, wie het coöperatieve project realiseert, waar ze meer informatie vinden en hoe ze mee eigenaar kunnen worden. Ook graag op de hoogte blijven? Bekijk de tijdlijn of schrijf in voor de projectnieuwsbrief via www.ecopower.be/ranst.

  Twee windturbines in Lanaken

  Ecopower bouwt twee nieuwe windturbines aan de Europarksite in Lanaken. Twee andere turbines worden door engie gerealiseerd. Het is een samenwerking in functie van een ‘repowering’-project: vier oude turbines maken plaats voor vier nieuwe, waarbij de afbraak van één turbine al is voltooid. De bouw wordt verwacht in 2025. Ondertussen zijn de sonderingswerken ingepland. Dankzij de coöperatieve aanpak met lokale burgerparticipatie zorgt Ecopower dat omwonenden en andere geïnteresseerden mee eigenaar kunnen worden en thuis genieten van groene burgerstroom. Ook voor enkele lokale bedrijven wordt gekeken naar een rechtstreekse stroominkoppeling. Volg de werken op de voet op www.ecopower.be/lanaken-tijdlijn.

  Prijsverandering certificaten vanaf 1 juni

  Vanaf 1 juni 2024 verandert de prijs die we aanrekenen voor certificaten op de stroomfactuur. Dit is een gevolg van een wijziging van de hoeveelheid certificaten die we moeten indienen voor het leveren van onze elektriciteit en de kostprijs ervan. De prijs voor groenestroomcertificaten (GSC) daalt van 0,01581 euro/kWh naar 0,011 euro/kWh (excl. btw), de prijs voor warmtekrachtcertificaten (WKK) stijgt van 0,002576 euro/kWh naar 0,00392 euro/kWh (excl. btw). Samen is dit een prijsdaling. De aanpassing geldt zowel voor Groene Burgerstroom als voor Dynamische Burgerstroom. Met dit bericht informeren we alle coöperant-klanten ruim twee maanden op voorhand, zoals bepaald in onze algemene voorwaarden. Meer over de samenstelling van uw factuur vindt u op www.ecopower.be/prijs.

  Vacatures
  & ander nieuws

  DATAWETENSCHAPPER (Data Scientist)

  Interesse in de wereld van de hernieuwbare energie? Heb je een stevige ICT-knobbel, een passie voor cijfers en een duurzaam hart? Kan jij bergen data vertalen naar concrete inzichten? Dan ben jij de data scientist die we zoeken! In ons team marktwerking ga je mee op zoek naar verbanden en modellen om nog meer waarde uit onze energieprojecten te halen.

  Iets voor jou?
  Tot 14 april kan je solliciteren op www.ecopower.be/vacatures.

  HR-MEDEWERKER

  Heb je zin om mee te werken aan de verdere groei van Ecopower als duurzame energieproducent, leverancier en werkgever en is HR in de brede zin van het woord jouw ding? Ga je graag aan de slag met zowel hard als soft HR? Dan is deze vacature iets voor jou.

  In deze rol zet je samen met de HR-verantwoordelijke en -medewerker je schouders onder een divers pakket van HR-taken (administratief dossierbeheer, payroll, bedrijfsondersteuning, werving en selectie, onderwijs en ontwikkeling, evaluatie en opvolging van de medewerkers, ...).

  Iets voor jou?
  Tot 14 april kan je solliciteren op www.ecopower.be/vacatures.

  Steun onze expeditie Natuurpunt

  Drie Ecopower-teams nemen op 29 en 30 juni opnieuw deel aan Expeditie Natuurpunt. Het tweedaagse avontuur in Limburg houdt een kanotocht van 21 km en een wandeltocht van 40 km in.

  Ecopower peddelt en stapt ten voordele van het kleine maar fijne natuurgebied ‘De Wolvenberg’, vlak naast ons kantoor in Berchem. Daar komen heel wat collega’s ‘s middags even tot rust en eten ze hun boterhammen op.

  Dankzij uw gift kan Natuurpunt dit uitzonderlijk stukje natuur onderhouden en beschermen. De Ecopower-teams ‘Wind in de zeilen’, ‘De zonnetjes in huis’ en ‘De waterkrachtpatsers’ kunt u steunen via expeditie.natuurpunt.be (zoek bij de teamnaam op ‘Ecopower’).


  ENERGIEID PREMIUM EN DE ECOPOWER-CHALLENGE

  In november lanceerden we de challenge #samenvoorminder #meervooriedereen.

  De uitdaging? Samen energie besparen, dat is goed voor de planeet, voor uw factuur én voor de coöperatie. Want als alle klanten samen 10% minder verbruiken, kan Ecopower 5000 extra huishoudens voorzien van groene burgerstroom.

  Wat krijgt u van ons? Ecopower geeft alle klanten via MijnEcopower toegang tot EnergieID Premium. Daarin kunt u uw verbruik nauwgezet, geautomatiseerd, veilig en kosteloos opvolgen.

  Doet u nog niet mee? Surf snel naar www.ecopower.be/challenge.

  Doet u wel al mee? Mooi! Stuur uw foto, tip of succesverhaal naar challenge@ecopower.be en help anderen besparen.

  FEESTELIJKE FAMILIEDAG LILLE

  Het recentste windproject van Ecopower staat in Lille. De netaansluiting moet nog gebeuren maar we plannen alvast een moment met de coöperanten om het project te vieren: een familiedag op de projectsite op 26 mei 2024. Wat mag u verwachten? Tekst en uitleg bij het project op maat van volwassenen én kinderen, muziek, eten en drinken.

  Zet de datum alvast in uw agenda. Via de nieuwsbrief krijgt u in april meer info en kunt u inschrijven voor dit coöperatieve feest.
  De windturbines alvast bewonderen? Kijk op www.ecopower.be/lille-tijdlijn.