cornerDubbel
cornerDubbel
#70

PowerPost Juni 2024

Enthousiaste leden brengen hun stem uit in het provinciehuis.
Enthousiaste leden brengen hun stem uit in het provinciehuis.

Voor het tweede jaar op rij was het ook mogelijk om op voorhand uw stem uit te brengen. Niet minder dan 4257 leden maakten daar gebruik van. Alle stemmingen werden met grote meerderheid goedgekeurd (zie tabel). We bedanken alle deelnemers en stemmers voor hun betrokkenheid, engagement en positieve beoordeling van het werk van bestuur en medewerkers. Dat geeft energie voor de toekomst.

Gesmaakt programma in een BEN-gebouw

Het bijna-energieneutrale provinciegebouw leende zich als ideale locatie om samen te komen: toegankelijk, spraakmakend, modern en comfortabel. Naast de algemene vergadering was er een goedgevuld optioneel randprogramma: een overzichtsessie om bij te benen met de laatste informatie, een infomoment over de duurzaamheid van het provinciehuis, rondleidingen door de Antwerpse stadsgidsen en natuurlijk een gezellige receptie met hapjes en drankjes.

“Super georganiseerd op alle vlakken. Fijn dat een algemene vergadering niet enkel digitaal is, de samenhorigheid ter plekke was voelbaar.”
- een tevreden coöperant

De jongste deelnemer bracht haar pop, haar kleurtjes en haar papa mee.
De jongste deelnemer bracht haar pop, haar kleurtjes en haar papa mee.

“Ecopower is een mooie en gedreven organisatie die idealistisch én pragmatisch is, proficiat voor het harde werk!” - een enthousiaste coöperant

Positief resultaat en 4% dividend

In 2023 maakte Ecopower 2,56 euro miljoen winst op een omzet van 64,66 miljoen euro. De algemene vergadering gaf goedkeuring aan het voorstel van het bestuursorgaan om 160.000 euro toe te kennen aan de reserves en om een dividend van 4% (in totaal 2,4 miljoen euro) uit te keren aan de coöperanten. Een mooie beloning voor uw engagement en investering in een lokale, duurzame en democratische energietransitie. Lees meer over het uitkeren van het dividend in het kader op de volgende pagina.

Zin in meer?

Het online verslag van de algemene vergadering met mooie sfeerbeelden leest u op
www.ecopower.be/verslag2024
. Daar vindt u ook:

Cijfers
2023

Meer cijfers uit 2023?

Bekijk hier het jaarverslag boordevol mijlpalen en financiële cijfers.

En we blijven groeien!

Twee zonnige vacatures op het einde van deze PowerPost.

praktische info: uitkering dividend

Voor het afgelopen boekjaar 2023 keert Ecopower een dividend van 4% uit. Per aandeel betekent dat 10 euro bruto. Na afhouding van 30% roerende voorheffing ontvangt u per aandeel 7 euro netto op uw rekening. Bij de belastingaangifte van volgend jaar (aanslagjaar 2025 voor uw inkomsten uit 2024) kunt u onder bepaalde voorwaarden de afgehouden roerende voorheffing terugvorderen. Eind april 2025 bezorgen we u een fiscaal attest.

Het dividend wordt in juni gestort. Heeft u op 1 juli uw dividend nog niet ontvangen? Dan hebben we wellicht geen geldig rekeningnummer van u. Neem contact op met de klantendienst via info@ecopower.be of bel ons tussen 9.00 uur en 13.00 uur op 03 287 37 79.

In dit artikel leest u nog meer info over het dividend en enkele veelgestelde vragen over het thema.

Feestelijke
familiedag in Lille

Zo’n 400 leden en buurtbewoners zakten af naar de twee nieuwe windturbines in Lille. Het werd een coöperatief feest voor de hele familie.

Op zondag 26 mei organiseerde Ecopower een feestelijke familiedag om het windproject te vieren en iedereen kennis te laten maken met de voordelen van lokale windenergie in burgerhanden. Buurtbewoners en coöperanten volgden een rondleiding met uitleg van een Ecopower-gids. Alle deelnemers mochten ook een kijkje nemen aan de binnenkant van de windturbine. De wandeling eindigde bij een coöperatief feest met muziek, ijsjes, animatie en informatie. De 400 beschikbare plaatsen waren in een mum van tijd volzet.

Ook via Gielsbos, de nabijgelegen zorgvoorziening voor kinderen en volwassenen met een beperking, werd de uitnodiging voor de familiedag verspreid. Heel wat vrijwilligers en mensen uit de leefgroepen en hun familie tekenden present. Voor deze kwetsbare groep zorgt Ecopower dat er op geen enkel moment slagschaduw op de gebouwen valt door de windturbines in die periodes uit te schakelen.

Onthulling van het infobord door Lilse schepen Luc De Backer en algemeen coördinator Jim Williame.
Onthulling van het infobord door Lilse schepen Luc De Backer en algemeen coördinator Jim Williame.
Grote en kleine handjes op de turbine, een mooi symbool voor windenergie in burgerhanden.
Grote en kleine handjes op de turbine, een mooi symbool voor windenergie in burgerhanden.

Voor de nodige begeleiding bij de kinderanimatie konden we rekenen op de aspi’s van de Chiro van Gierle: schminken, papieren windturbines knutselen en experimenteren met elektriciteit en zonne-energie. DJ Womad ft. de Bush Cabane bracht de sfeer er goed in met warmhartige wereldmuziek. Meer beelden en de link naar de persartikels over ons evenement vindt u op onze blog: www.ecopower.be/nieuws.

De Chiro van Gierle kwam een handje helpen bij de kinderanimatie.
De Chiro van Gierle kwam een handje helpen bij de kinderanimatie.

Kapitaalsoproep: investeer
in onze nieuwe projecten

Het gaat Ecopower voor de wind: enkele windturbines zijn net gebouwd of worden nog in 2024 afgewerkt (twee in Schelle, twee in Lille, een in Bilzen en drie in Ranst). Ook qua zonnepanelen loopt het van een leien dakje met grote projecten in o.a. Peutie en Eeklo (AZ Alma). Voor de financiering van deze projecten is vers burgerkapitaal van harte welkom.

Wilt u aandelen bijkopen? Dan is het daar nu een goed moment voor. Het maximaal aantal is twintig per persoon. Heeft u buren, collega’s, vrienden of familie die graag een steentje willen bijdragen aan een lokale, democratische energietransitie? Vertel hen over Ecopower en burgerenergie en wijs de weg naar www.ecopower.be/ikdoemee.

cornerDubbel
cornerDubbel

Projectnieuws

De bouw in Bilzen is klaar

De burgerwindturbine in Bilzen staat! De onderdelen kwamen begin juni aan over het water en via de weg, op enkele dagen was de montage op de site afgerond. Beelden van dit spectaculaire stukje logistiek ziet u op www.ecopower.be/bilzen-tijdlijn. Op 8 september organiseren Bronsgroen en Ecopower de feestelijke inhuldiging van dit project. Krijgt u deze zomer graag de uitnodiging voor dit coöperatieve feest en woont u in Bilzen of omgeving? Schrijf dan met uw postcode in voor de lokale nieuwsbrief (www.ecopower.be/nieuwsbrief). Woont u elders? Schrijf dan in voor de projectnieuwsbrief via de knop bovenaan de pagina www.ecopower.be/bilzen.

1104 zonnepanelen voor Limburg

In samenwerking met de provincie Limburg legt Ecopower 1104 coöperatieve zonnepanelen op verschillende onderwijsinstellingen in Diepenbeek, Hasselt en Voeren. Het project kwam tot stand dankzij het VEB-raamcontract. Jaarlijks zullen deze installaties 441.000 kWh groene burgerstroom produceren en zo zorgen voor een CO2-besparing van 155 ton. Na de zomer maken we werk van specifieke communicatie om de lokale gemeenschap te informeren en betrekken. Iedereen kan immers mee investeren, eigenaar worden en thuis genieten van de stroom. Omdat het om daken van scholen gaat focussen we op leerlingen, ouders en leerkrachten. Zo biedt het ecologische en maatschappelijk project ook educatieve meerwaarde. Lees meer op www.ecopower.be/limburg.

Het dak van de Provinciale School Diepenbeek: nu nog zonder zonnepanelen. Ecopower brengt daar binnenkort verandering in.
Het dak van de Provinciale School Diepenbeek: nu nog zonder zonnepanelen. Ecopower brengt daar binnenkort verandering in.

“Voor de financiering van al deze nieuwe projecten is vers kapitaal heel welkom. Het is een goed moment om te investeren nu.” - Jim Williame, algemeen coördinator

Drie wieken en vijf delen van de mast: het bouwpakket in Bilzen ligt klaar om te monteren.
Drie wieken en vijf delen van de mast: het bouwpakket in Bilzen ligt klaar om te monteren.
Zon voor woonzorgcentra

Woonzorgcentra zijn vaak geschikte locaties voor een coöperatief zonneproject: grote daken, met voldoende verbruik ter plaatse. Ecopower legde recent zonnepanelen op de Wijtshage in Rumst, ten Weldebrouc in Willebroek en Zorgvlied in Kinrooi. Voor buurtbewoners, personeel en bewoners gaven we in mei drie infosessies. De oudste deelnemer was 90 jaar. Meer zonneprojecten van Ecopower? Kijk op www.ecopower.be/zon.

Na de zomer bouwen we in Ranst

Voor het windproject in Ranst worden deze zomer de voorbereidende werken afgerond. Eind september komen de onderdelen van de drie turbines aan per schip aan de kade bij water-link. Wilt u dat wel eens van dichtbij zien? Schrijf dan als inwoner van Ranst met uw postcode in voor de lokale nieuwsbrief (www.ecopower.be/nieuwsbrief). Woont u elders? Schrijf dan in voor de projectnieuwsbrief of ga naar www.ecopower.be/ranst. We houden u dan graag op de hoogte van de logistieke planning.

UPDATE PELLETS

In 2023 werd de productie in de pelletfabriek van Ecopower stilgelegd. Zoals eerder gecommuniceerd is er wel nog voldoende voorraad (in bulk en in zakken op pallet) om onze trouwe klanten te blijven beleveren. In het lopende traject rond de toekomst van de fabriek – dat nog niet helemaal is afgerond – veranderden we recent van partner voor de leveringen. Zowel de levering van het palletgoed als die in bulk worden nu met de nodige zorg en kwaliteit uitgevoerd door het ervaren Belgische familiebedrijf Corvers Biofuels.

Duurzame, interessant geprijsde Ecopower-pellets met ENPlusA1-label kopen kan nog steeds via www.ecopower.be/shop en via ons netwerk van lokale handelaars. Onze briketten zijn helaas op. U kunt wel briketten bestellen bij Corvers Biofuels op het nummer 0470 10 11 12.

Vacatures

Op zoek naar zinvol werk met een positieve impact op klimaat en maatschappij? Je schouders zetten onder een sociaal rechtvaardige energietransitie? Ecopower heeft twee vacatures, solliciteer uiterlijk 1 september via www.ecopower.be/vacatures.

projectingenieur zonne-energie (pv)

Je maakt deel uit van het pv-team van Ecopower. Je zorgt voor de nodige technische kennis en expertise bij alle fases van nieuwe zonneprojecten (10 kWp tot 5MWp), van ontwerp tot installatie en indienstname. Je waakt over de planning en kwaliteit van elk project.

Heb je een hogere technische opleiding, een degelijke kennis van elektriciteit en/of ervaring met de ontwikkeling van pv-projecten? Ben je een verantwoordelijke planner met respect voor procedures en veiligheid? Heb je een duurzaam, coöperatief hart? Kom ons energieke projectteam versterken.


prospectie zonne-installaties (pv) - freelance

Ga je graag actief op zoek naar geschikte locaties voor het realiseren van zonne-installaties? Benader je graag zakelijke contacten om hen te overtuigen om in zee te gaan met Ecopower? Ben je technisch onderbouwd? Ben je een proactieve, resultaatgerichte en commerciële professional? Heb je uitstekende communicatieskills? Heb je een duurzaam, coöperatief hart en zin om bij te dragen aan de realisatie van lokale duurzame energieprojecten? Dan ben jij de freelancer die we zoeken.