Een beetje regen houdt ons niet tegen


Veel interesse voor deze mooie én (te) schaarse gelegenheid

Het is alweer een tijdje geleden dat we met Ecopower een windproject konden bouwen. Toen de onderdelen van de twee windturbines in Schelle geleverd waren (zie hier een filmpje van de aankomst van de wieken) en de opbouw begonnen was, zetten we dan ook met plezier de werfpoorten wijd open voor coöperanten en geïnteresseerden. De belangstelling was enorm: in een mum van tijd waren de beschikbare plaatsen volzet. Ook het koude en natte weer hield de mensen niet tegen; 325 deelnemers volgden in groepen van 25 een rondleiding met deskundige uitleg door een projectmedewerker van Ecopower.

Wandeling van windturbine 1 naar windturbine 2

Tijdens de rondleiding passeerden we eerst langs windturbine 1 die op dat moment in volle opbouw was: twee derde van de mast stond rechtop, de andere onderdelen zoals het derde mastdeel, de gondel, de neus en de wieken waren van dichtbij te bewonderen op de grond. Ook de indrukwekkende kranen die alles op hun plaats moeten zetten stonden gereed. Waarvoor dienen de stalen pinnen aan de onderkant van de wieken? Hoe zit de mast verankerd in de grond? Welke sensoren zien we op de gondel? Welke studies en procedures waren er nodig voor de bouw? Het kwam allemaal aan bod, jong en oud luisterde met grote interesse.

De wandeling ging verder naar de plek waar windturbine 2 komt: op het hoogste punt van Schelle. Daar vangt de turbine natuurlijk het meeste wind. Het uitzicht zette heel wat deelnemers aan tot reflectie: hoe komt het dat hier niet meer windturbines gezet worden? Hoe kunnen wij er mee voor zorgen dat Ecopower meer windturbines kan bouwen waar burgers samen eigenaar van zijn? Hoe doen onze buurlanden het op vlak van windenergie? Welke projecten zitten er nog in de pijplijn bij Ecopower? Kritische vragen, deskundige antwoorden - en natuurlijk kon een snelle selfie voor de wieken ook niet ontbreken.

Napraten in de werftent met een koffie of chocolademelk

Aansluitend werd er bij een drankje gezellig nagepraat in de Ecopower werftent die beschutting bood tegen het gure weer. Voor bezoekers en medewerkers was het heerlijk om het enthousiasme voor het project te voelen en uit te wisselen met elkaar. Zo waren er bijvoorbeeld deelnemers die speciaal uit het verre Brugge waren afgezakt, middelbaar scholieren met een gretige interesse in elektriciteit, of omwonenden met pertinente vragen over het project en een hart voor hernieuwbare energie. Het event gaf veel goesting om samen voor nog meer burgerenergie te zorgen en om hernieuwbare-energieprojecten door initiatieven zoals het werfbezoek concreet en haast tastbaar te maken.


Het windproject in Schelle: feiten en cijfers


Een vergunningsprocedure van lange adem

De plannen voor dit windproject startten 16 (!) jaar geleden met een eerste verkenning. Pas in mei vorig jaar werd het laatste beroep vernietigd en kreeg het project een definitieve vergunning. Helaas is zo'n lange termijn tussen planning en realisatie geen uitzondering. Eind september 2022 zijn de activiteiten op de werf gestart: civiele werken, elektrische werken en aankomst van de onderdelen. Een mooi chronologisch overzicht van alle stappen in dit project vindt u terug op de tijdlijn.

Indrukwekkende cijfers in tonnen en meters

Een aantal cijfers over de gebruikte technieken die aan bod kwamen tijdens het werfbezoek:

  • eens afgewerkt, zullen de twee windturbines bestaan uit masten van 80 meter hoog, wieken van 50 meter lang en dus een tiphoogte (masthoogte plus wiek) van 130 meter. Dit is meteen ook de maximale hoogte die op deze plaats mogelijk is door de nabijheid van de luchthaven van Deurne.
  • Om de windturbines stevig te verankeren werden maar liefst 800 ton beton en 30 ton staal verwerkt.
  • Het gewicht van de gondel alleen al is 70 ton, elke wiek weegt 9 ton.
  • Ook nog interessant om weten is dat de onderdelen uit alle hoeken van de wereld komen: de wieken uit Italië, de mastonderdelen uit Tsjechië, de gondels werden vervaardigd in India. 
Wat staat er nu nog te gebeuren op de werf?

In april worden de twee coöperatieve windturbines afgewerkt en aangesloten op de hoogspanningscabine van Fluvius; daarna vliegen de eerste elektronen uit het Schellense windproject door het elektriciteitsnet. Tot eind mei loopt de testfase en in juni gaan de turbines definitief in gebruik. Vanaf dan produceren ze samen zo'n 9.800.000 kWh per jaar, goed voor bijna 3000 gemiddelde Vlaamse huishoudens) én een besparing van 3800 ton CO2 per jaar. De Ecopower-coöperanten investeren 7 miljoen euro in dit burgerenergieproject dat toeliet om de contractstop op te heffen en na meer dan een jaar (eindelijk) nieuwe klanten te verwelkomen. We kijken er dus naar uit om de twee nieuwe windturbines binnenkort te zien draaien.

Sfeerbeelden van het werfbezoek

Aankomst aan de Ecopower werftent


Uitleg van projectverantwoordelijke Marie Bossyns voor de wieken van windturbine 1


Uitleg door Tom Willems, projectverantwoordelijke en beleidsexpert, aan de gondel van windturbine 1


Op pad naar windturbine 2


Gezellig napraten bij een (warm) drankje na de rondleiding