(grafiek: VREG)

De VREG, de Vlaamse regulator voor de energiemarkt, rapporteerde recent over de herkomst van de elektriciteit in hun Brandstofmixrapport 2016. Het bevat interessante cijfers over de energiemix en de geografische herkomst. We zetten enkele cijfers in de kijker.

47% van alle geleverde stroom in Vlaanderen is nucleair. 31% kwam uit hernieuwbare bronnen, 21% uit fossiele brandstoffen en bijna 1% uit kwalitatieve warmtekoppeling.

Als we naar de herkomst van de in Vlaanderen geleverde groene stroom kijken, werd liefst 59% in het buitenland opgewekt. 27% kwam uit Vlaanderen en 14% uit Wallonië en uit parken voor de Belgische kust. De Vlaamse groenestroomproductie is goed voor amper 8,32% van de totale geleverde elektriciteit in 2016.

Ecopower levert overigens alleen 100% hernieuwbare elektriciteit van binnenlandse herkomst. Het volledige rapport vindt u op de website van de VREG via deze link. Een handig overzicht van de cijfers en een interactieve grafiek om de details over uw elektriciteitsleverancier op te zoeken vindt u hier.