De federale energieregulator CREG lanceerde vandaag een nieuw initiatief: de CREG Scan. Ondertitel van het concept: ‘zit uw energiecontract nog goed?’. Hiermee wil de energiewaakhond een zwart gat invullen door ook producten die niet langer aangeboden worden, zogenaamde slapende contracten, op te nemen in de vergelijking. Deze slapende contracten zijn vaak duurder dan het huidige aanbod.

Ecopower moedigt uiteraard aan dat consumenten goed geïnformeerd zijn en zo bewuste keuzes kunnen maken. Maar wat betekent dat precies, ‘goed zitten’? Blijkbaar enkel dat u zo weinig mogelijk betaalt voor uw energie. Factoren als transparantie, klantvriendelijkheid of hernieuwbare energie spelen geen rol. Meer nog, coöperatieve energiebedrijven zijn überhaupt niet opgenomen in de vergelijker, terwijl die net het hoogst scoren op de groene-energietest van Greenpeace of op de tevredenheidenquête van VREG.

Jammer dat coöperaties, die het landschap fundamenteel willen veranderen door burgers actief te betrekken en te ijveren voor meer energiedemocratie, uit de boot vallen. Het idee dat 100% groene energie duurder is, leeft nog steeds bij veel consumenten. Deze nieuwe test van CREG had dat misverstand de wereld uit kunnen helpen.

Nog iets dat Ecopower opviel? Het gemiddelde elektriciteitsverbruik waarmee de CREG Scan rekent, is 3500 kWh per huishouden. Het gemiddeld verbruik van Ecopower-klanten daalt elk jaar en bedraagt op dit moment minder dan 3000 kWh. Als we onze prosumenten meetellen – de consumenten die thuis ook zelf energie opwekken – zakt het gemiddeld verbruik zelfs tot 2000 kWh per huishouden.

Wilt u onafhankelijk prijzen vergelijken? Doe de V-test van VREG op vtest.vreg.be

Wilt u beter zicht krijgen op uw energieverbruik? Registreer dan maandelijks uw meterstanden via de gratis tool van energieID.

Benieuwd welke maatregelen u in huis kunt treffen om energie te besparen? Vul de gratis online Quickscan in en lees meer over ons Ecotraject.