Burgercoöperatie Ecopower heeft twee windturbines gebouwd in Lille, in april werden ze in gebruik genomen. Het windproject – goed voor lokale groene stroom voor zo’n 9000 huishoudens en een jaarlijkse CO2-besparing van 5100 ton – werd volledig gefinancierd met burgerkapitaal en zijn eigendom van alle 70.000 leden van Ecopower.

Op zondag 26 mei organiseerden we een feestelijke familiedag om het windproject te vieren en iedereen kennis te laten maken met de voordelen van lokale windenergie in burgerhanden. Buurtbewoners en coöperanten volgden een rondleiding met gids langs de windturbines die eindigde bij een coöperatief feest met muziek, ijsjes, animatie en informatie. De 400 beschikbare plaatsen waren in een mum van tijd volzet.

Ook via Gielsbos, de nabijgelegen zorgvoorziening voor kinderen en volwassenen met een beperking, werd de uitnodiging voor de familiedag verspreid. Heel wat vrijwilligers en mensen uit de leefgroepen namen deel aan de rondleiding en het coöperatieve feest. Voor deze mentaal kwetsbare groep zorgt Ecopower dat er op geen enkel moment slagschaduw op de gebouwen valt door de windturbines op die momenten uit te schakelen. 

Het weer was een beetje grillig, de sfeer en de opkomst waren prima! Geniet hieronder mee van het fotoverslag.De Ecopower-projectmedewerkers gaven professionele tekst en uitleg tijdens de rondleiding op maat van kinderen en volwassenen. Alle deelnemers mochten ook een kijkje nemen aan de binnenkant van de windturbine.


In aanwezigheid van de Lilse schepen voor duurzaamheid Luc De Backer werd het infobord naast het fietspad onthuld. Zo krijgen ook toevallige passanten informatie over het coöperatieve windproject, Ecopower en burgerenergie.

Voor de nodige begeleiding bij de kinderanimatie konden we rekenen op de aspi’s van de Chiro van Gierle: schminken, papieren windturbines knutselen en experimenteren met elektriciteit en zonne-energie.

Voor de kleinsten lazen we voor uit boekjes over hernieuwbare energie op kindermaat.


DJ Womad ft. de Bush Cabane zorgde voor wereldmuziek en warmhartige sfeer.


Op onze windturbine in burgerhanden mocht jong en oud een symbolische hand tekenen met hun naam erin. Want bij Ecopower waait de wind voor iedereen!


Een lekker drankje en een ijsje maakten het feest helemaal compleet!


Ook de pers was erbij.

Lees een uitgebreid verslag bij Gazet van Antwerpen
Lees een beknopt artikel bij Het Laatste Nieuws