(afbeelding: de locatie waar de Antwerpse wijk Nieuw Zuid vorm zal krijgen) 

Donderdag 9 november werd op het Antwerpse Nieuw Zuid het EU-project Circular South voorgesteld tijdens een persconferentie in aanwezigheid van schepen Nabilla Ait Daoud. De Stad Antwerpen leidt het project en kan daarbij rekenen op de expertise van verschillende gespecialiseerde bedrijven en organisaties: VITO/Energyville, Digipolis, Imec, De Kringwinkel, Pantopicon, EnergieID en Ecopower zijn de andere projectpartners.

Circulaire economie en energie

Het project heeft als doelstelling de co-creatie van een circulaire economie te onderzoeken en vorm te geven in dit nieuwe stadsdeel. Als burgercoöperatie staat Ecopower in voor het luik participatie. We gaan samen met appartementsbewoners van de nieuwe wijk bekijken hoe ze rechtstreekse mede-eigenaar kunnen worden van de zonnepanelen op het dak van hun appartementsgebouw. Er komen batterijen om de lokaal opgewekte hernieuwbare energie op te slaan.

Ook zal Ecopower onderzoek doen naar het afstemmen van het verbruik van de bewoners op de lokaal opgewekte beschikbare energie. Via slimme technologie kunnen de bewoners inzicht krijgen in hun energiegedrag en dat waar mogelijk ook bijsturen.

Community building

Een compleet nieuwe stadswijk, zoals het Antwerpse Nieuw Zuid, biedt talloze mogelijkheden om te experimenteren met een circulaire economie. Denk niet enkel aan energieproductie en -verbruik, maar ook aan afvalverwerking en gedeelde goederen en diensten. Om gereedschap en andere spullen te delen, herstellen en hergebruiken komt er een community building in de wijk met een kleine buurtkringwinkel. De plek zal ook dienst doen als ontmoetingsplaats voor de buurtbewoners.

Sleutelrol voor de burger

De bewoners zelf zullen een sleutelrol spelen, zo vertelde schepen Ait Daoud tijdens de persconferentie: “Het slagen van het project hangt af van het engagement van de bewoners. Het gaat om een manier om een bepaalde ingesteldheid aan te wakkeren en te stimuleren: een duurzaam bewustzijn met voordelen voor iedereen. Zo zullen de bewoners hun energiefactuur zien slinken, maar net zo goed beloond worden voor het afval dat ze besparen.”

Meer informatie over het nieuwbouwproject vindt u op de website van de Stad Antwerpen.