Ecopower ontwikkelt energieprojecten van, voor en door burgers. Samenwerking staat centraal: tussen mensen, tussen coöperaties, met onderzoekinstellingen en met lokale overheden. Om samen met steden en gemeenten de lokale energietransitie te versnellen lanceert Ecopower een nieuwe website: gemeenten.ecopower.be.

Ben je een lokale mandataris, actief in de politiek, werk je als ambtenaar of ben je een geëngageerde burger die graag meedenkt met het gemeentebestuur? Check de website, ontdek de opportuniteiten en deel met de juiste mensen in jouw stad of gemeente.

Ecopower, maatschappelijk bedrijf in de energietransitie

Met intussen 250 zonneprojecten, 29 windturbines, een operationeel warmtenet en een participatie in offshore wind in de Noordzee, levert Ecopower al sinds 1991 een steeds groeiende bijdrage aan de energietransitie in Vlaanderen. Niet alleen vanuit een ecologische drijfveer, ook vanuit de visie dat ons energiesysteem democratischer en eerlijker moet. En dat de burger daarin een volwaardige rol verdient.

Ecopower is daarom een democratisch gecontroleerd bedrijf met meer dan 70.000 gelijkwaardige eigenaars (de coöperanten). Samen zijn ze eigenaar van alle projecten. De groene stroom verbruiken ze thuis aan kostprijs. De winst van de projecten stroomt terug naar alle leden. Als coöperatieve projectontwikkelaar en energieleverancier heeft Ecopower aandacht voor energiebesparing, draagvlak, sensibilisering, energiearmoede en inclusie.

Coöperaties als ideale partner voor lokale overheden

Deze coöperatieve, niet winstgedreven manier van werken maakt van Ecopower de ideale partner voor lokale overheden voor de invulling van de ambities uit het Burgemeestersconvenant en de lokale energie- en klimaatplannen. Vaak zijn er nog andere energiecoöperaties actief in de regio, ook daar zoeken we steeds naar samenwerking voor maximale meerwaarde voor de lokale gemeenschap en economie.

Samen van start met zon, wind of warmte

Concreet heeft Ecopower voor lokale overheden een aanbod met vijf pijlers: zonneprojecten, windprojecten, warmtenetten, energiedelen en sociale meerwaarde. De projecten steunen op burgerparticipatie, betrekken en informeren de buurt en maken een secundair aanbod mogelijk voor bijkomende maatschappelijke impact.

Zonneprojecten: heeft jouw lokale overheid geschikte daken ter beschikking, dan zorgt Ecopower graag voor de realisatie van een zonneproject gefinancierd met burgerkapitaal.

Windprojecten: op overheidsgronden (OCMW, gemeentelijke werkplaatsen, …) en industrie- en bedrijventerreinen kan Ecopower een windproject ontwikkelen en financieren waarbij alle inwoners van de gemeente mee kunnen participeren, thuis de stroom verbruiken en delen in de winst.

Warmtenetten: heeft de gemeente een warmteplan, dan is Ecopower de partner bij uitstek om het mee te ontwikkelen, het nodige draagvlak te creëren en burgers te informeren en activeren.

Energiedelen: bij een zonne- of windprojecten bekijkt Ecopower graag de opportuniteiten om energie te delen met de inwoners of met andere gemeentegebouwen.

Sociale meerwaarde: bij een zonneproject, windproject of warmtenet bekijkt Ecopower graag samen met de gemeente of we bijkomende lokale meerwaarde kunne creëren via bv. een educatief aanbod, acties rond energiearmoede, een klimaattafel of een omgevingsfonds.