Toevoeging 1 september 2022 - De inhoud in dit artikel blijft relevant als duiding bij de stijgende energieprijzen. Voor de actuele pelletprijzen bij Ecopower op dit moment (we werken met maandprijzen) verwijzen we graag naar de webshop.De pelletmarkt staat al een hele tijd behoorlijk op zijn kop en daar heeft ook Ecopower weet van: onlangs steeg de prijs van de Ecopower-pellets opnieuw. In dit blogartikel kaderen we de situatie op de markt en leggen we de noodzaak voor een prijsstijging uit.

Waarom blijven de pelletprijzen stijgen?

Er zijn verschillende factoren:

  • Beperkte beschikbaarheid van bronmateriaal (moeilijker om aan grondstoffen te geraken)
  • Stijgende productiekosten (hout, energie ...)
  • Te grote spanning tussen aanbod en vraag

Door het conflict in Rusland en Oekraïne valt er een enorme hoeveelheid aan importpellets weg. Dit zet lokale producenten erg onder druk. Ook de vraag naar pellets blijft groot. Enerzijds is er meer vraag vanuit grote energiecentrales, waardoor er pellets van de consumentenmarkt ‘afgesnoept’ worden. Anderzijds is ook de vraag bij consumenten heel hard toegenomen: door de dure gas -en elektriciteitsprijzen zoeken mensen naar andere manieren van verwarmen.

Bovenstaande hoogst uitzonderlijke omstandigheden zorgen voor schaarste op de markt en erg dure productieprijzen. We zien ons genoodzaakt om maandelijks de prijs aan te passen aan de externe omstandigheden die invloed hebben op de werking van onze fabriek en op de verkoop van onze pellets.

Ook al is de prijs aanzienlijk gestegen, Ecopower verkoopt nog steeds de eigen geproduceerde pellets aan de coöperanten tegen een zo gunstig mogelijke prijs. Ondanks de grote druk op de markt en de fabriek verhogen we de korting in de webshop voor coöperanten, leden van andere REScoops en van EBEM naar 20 euro korting per pallet of per ton, om het engagement van onze leden inzake de energietransitie te blijven belonen.

Pelletprijzen voor de maand augustus

Prijzen van 1 tot en met 31 augustus 2022, incl. btw. Voor palletgoed wordt transport apart aangerekend. Voor pellets in bulk is het transport inbegrepen.

Door de grote vraag kan de maximale leveringstermijn van pellets in de webshop oplopen tot 20 werkdagen. De verkoop van de briketten ligt al een tijdje stil om meer ruimte te hebben voor de pelletproductie. Briketten zullen dan ook niet meer beschikbaar zijn deze winter.

Opgelet voor frauduleuze websites!

Er circuleren heel wat websites - voornamelijk Franstalige - waarop Ecopower-pellets (met naam, logo en productfoto) aan een onmogelijke aantrekkelijke prijs worden aangeboden. Let hiervoor goed op!

Hoe weet u of het om oplichterij gaat?

Zoek het ondernemingsnummer van het bedrijf op op de website van de KBO. Geen ondernemingsnummer of nummer van een ander bedrijf? Dan is het waarschijnlijk een frauduleuze website.
U kunt ook het telefoonnummer proberen te bellen of het adres nagaan op Google Streetview. Ziet u geen gebouw of iets wat lijkt op een vestigingszetel? Let dan op.

Bent u toch het slachtoffer van een frauduleuze website? Doe dan aangifte bij de politie of maak een melding op het online meldpunt van de federale overheid.

Koop altijd uw Ecopower-pellets via uw lokaal verkooppunt of onze webshop, zo vermijdt u in de val te lopen.