Algemeen Ziekenhuis Alma in Eeklo stelt daken en de personeelsparking ter beschikking voor de plaatsing van zonnepanelen met burgerparticipatie. Het ziekenhuis slaat daarvoor de handen in elkaar met energiecoöperatie Ecopower. Op de parking worden er carports gebouwd om de zonnepanelen op te bevestigen. Dankzij de in totaal 3320 zonnepanelen vergroent het ziekenhuis zijn energieverbruik en daalt de factuur.   

De financiering – in totaal 1.800.000 euro - gebeurt volledig met burgerkapitaal; zo kunnen personeelsleden, bezoekers, omwonenden en alle inwoners van Eeklo mee eigenaar worden van dit zonnige en duurzame project. Er volgen twee fasen voor de bouw. De eerste fase van de bouw van het project op het dak van AZ Alma is uitgerekend voor november 2023. Voor de tweede fase van het plaatsen van de carports is een omgevingsvergunning nodig. De procedure loopt. De overheid beslist over de verlening van de vergunning eind 2023 of begin 2024. In het voorjaar 2024 volgt de bouw van de carport.

Energiepionier Eeklo blijft verduurzamen 

Stad Eeklo is niet aan haar proefstuk toe inzake hernieuwbare energie. Al in 2001 schreef de stad een aanbesteding uit voor een windproject met burgerparticipatie. Energiecoöperatie Ecopower won die, het begin van een duurzame samenwerking waarin ook de burger een volwaardige rol speelt. Sinds 2001 waait in Eeklo de wind voor iedereen. Ook de zon schijnt er voor iedereen. De stad stelt immers openbare daken ter beschikking voor de productie van coöperatieve zonne-energie met burgerparticipatie. Ecopower werkt samen met Volterra en Stad Eeklo een aanbod uit voor huurders en verhuurders.  In Eeklo is groene stroom een echt streekproduct.  

AZ Alma, een ziekenhuis waar mens, zorg en de planeet centraal staat  

De volgende sprong voorwaarts in de lokale, sociaal rechtvaardige energietransitie en een klimaatgezond Eeklo is het zonneproject bij AZ Alma. De meer dan 3300 zonnepanelen leveren jaarlijks 1.315.000 kWh groene stroom op, het equivalent van gemiddelde jaarverbruik van 375 Vlaamse huishoudens. De opgewekte stroom wordt volledig lokaal gebruikt door AZ Alma dat zo zijn energieverbruik verduurzaamt en jaarlijks 467 ton CO2 bespaart. Ook daalt de energiefactuur van het ziekenhuis. Geert Van den Berge van Ecopower stelt: “We zijn verheugd dat AZ Alma ervoor kiest om te verduurzamen en daarbij het personeel en de omgeving de kans geeft om mee te participeren in de zonnepanelen. Zo worden ze mee eigenaar en kunnen ze mee de vruchten plukken”. 

Iedereen kan eigenaar worden van een zonnepaneel bij AZ Alma 

Mee investeren en participeren in het zonneproject bij AZ Alma kan door lid te worden van burgercoöperatie Ecopower. U koopt een of meerdere coöperatieve aandelen van 250 euro. Dankzij uw investering wordt u mede-eigenaar van de zonnepanelen van het ziekenhuis en van alle andere productie-installaties van Ecopower.  

Kom naar het infomoment op 21 november 2023 

Ecopower strijkt in het najaar neer in AZ Alma om alle geïnteresseerden uitvoerig te informeren. U krijgt een stand van zaken over het zonneproject, u komt te weten hoe u mee kunt participeren en al uw vragen worden professioneel beantwoord. Iedereen is van harte welkom op 21 november 2023 van 10.00 tot 17.00 uur in de inkom, het Atrium van AZ Alma.