- OPGELET - De prijzen per netgebied in dit artikel waren voorlopige prijzen. Ondertussen zijn de distributietarieven en heffingen voor 2017 bekend en kunt u de definitieve prijzen vanaf 1 januari 2017 raadplegen in dit artikel.

Lees hieronder wel nog waarom en hoe het prijssysteem van Ecopower wordt aangepast op 1 januari 2017.

De afgelopen jaren werd er danig geschud aan de Ecopower-elektriciteitsprijs. De distributie- en andere kosten zoals btw-tarieven en taksen wijzigden frequent. Het gevolg: onze afgeronde prijzen waren niet meer houdbaar; een kleine revolutie...

We rekenen nu 25,98 eurocent per kWh aan aan al onze klanten. De verschillende distributieprijzen voor elk netgebied worden met een gewogen gemiddelde verdeeld over alle Ecopower-klanten. Maar de prijsverschillen tussen de netgebieden worden steeds groter en het aantal Ecopower-klanten per netgebied is niet langer in evenwicht.

Gaselwest bijvoorbeeld is een duur netgebied waar we buiten verhouding veel aanvragen kregen om klant te worden. Ecopower besliste daarom om tijdelijk geen nieuwe klanten aan te nemen in Gaselwest. Het evenwicht herstelt zich traag, te traag. Bovendien aanvaardt de VREG, de Vlaamse energieregulator, niet dat we nieuwe klanten weigeren in een bepaald gebied. Een nieuwe minirevolutie dringt zich op.

We proberen daarbij zo dicht mogelijk bij onze basiswaarden te blijven. Ecopower behoudt zijn overzichtelijke prijs per kWh, alles inbegrepen (uitgezonderd de Bijdrage Energiefonds en het prosumententarief). Maar die vaste prijs zal dus vanaf 1 januari 2017 variëren per netgebied. Op die manier moeten we geen klanten meer weigeren en betalen klanten uit een goedkoper netgebied niet langer mee voor de duurdere gebieden. Voor de klanten blijft het even duidelijk en eenvoudig, voor onze klantendienst wordt het iets moeilijker.

Ook daalt de marktprijs, waardoor bijna alle Ecopower-klanten op 1 januari hun factuur zullen zien dalen. Alleen in de netgebieden Gaselwest en Sibelgas is er een prijsverhoging omdat in die gebieden de distributietarieven van de netbeheerder aanzienlijk hoger liggen. Als u niet weet in welk netgebied u woont, kunt u dit opzoeken op de website van de VREG via deze link.

Nieuwe elektriciteitsprijzen bij Ecopower vanaf 1 januari 2017:

  • Gaselwest 27,16
  • IMEA 22,39
  • IMEWO 24,01
  • Infrax-West 24,70
  • Inter-Energa 23,76
  • Intergem 22,11
  • IVEG 24,01
  • IVEKA 24,10
  • IVERLEK 24,01
  • PBE 23,46
  • Sibelgas 26,17

Al onze prijzen zijn in eurocent per kWh, inclusief kosten zoals btw en distributie. De Bijdrage Energiefonds en een eventueel prosumententarief worden apart doorgerekend. Prijzen onder voorbehoud van wijzigingen van heffingen en distributiekosten, hierop heeft Ecopower geen vat.