3316 zonnepanelen op dak en carport van AZ Alma in Eeklo

Algemene informatie over het zonneproject bij AZ Alma in Eeklo leest u hier.
Op de tijdlijn hieronder kunt u de bouw van het project volgen.

cornerDubbel
19 december 2023
Omgevingsvergunning carport goedgekeurd

Vlaanderen verleent een vergunning voor het bouwen de carport met zonnepanelen op de personeelsparking. Goed nieuws voor deel twee van het project.

15 december 2023
De zonnepanelen op het dak zijn geplaatst

Deel één van het project is afgewerkt. Na de keuring en ingebruikname zullen de zonnepanelen op het dak het ziekenhuis voorzien van lokaal geproduceerde groene stroom.

De zonnepanelen liggen in oost-west opstelling onder een hellingshoek van +/-12°, dan kan er meer kWp per vierkante meter dak worden geplaatst worden in vergelijking tot een zuid-opstelling. De opbrengst per zonnepaneel in oost-west is iets lager dan zuid, maar dat verschil is eigenlijk niet zo groot. 'Oost-west' betekent trouwens niet per se dat ze naar het oosten en westen georiënteerd zijn, het kan ook bijvoorbeeld zuidoost-noordwest zijn. Oost-west is daarbij een verwijzing naar het type draagstructuur.

Dankzij een lichte hellingsgraad (minimaal 10°) komt er ook op minder gunstig georiënteerde panelen genoeg zon en zorgen ze voor voldoende opbrengst. Dit is bovendien goed voor de afwatering: we leggen de panelen niet plat, anders blijft er water op staan en hoopt er vuil op.

21 november 2023
Infomoment Zon voor de Zorg

Op 21 november streek Ecopower neer in het ziekenhuis met een stand waar iedereen terechtkon voor informatie over de coöperatie en het project. Het was een denderend succes. Twee Ecopower-collega’s stonden zo’n 200 buurtbewoners, personeelsleden en bezoekers te woord. De zonnepanelen op het dak werden geplaatst in december 2023, de bouw van de carport op de personeelsparking is gepland voor juni 2024.

Bij een coöperatief project gaat het uiteraard om de hernieuwbare energie, maar ook om het betrekken en activeren van burgers. Dat is hier alvast goed gelukt.

16 november 2023
De werken zijn gestart

Eerst brengt de installateur een ijzeren structuur aan op het dak, daarna volgen de zonnepanelen. 

13 juni 2023
Vergunningsaanvraag carport ingediend

Door de plaatsing van een carport worden de autostaplaatsen overdekt en komt er meteen nieuwe oppervlakte om zonnepanelen op te leggen. In tegenstelling tot het plaatsen van zonnepanelen op daken, is er voor de plaatsing van een carport een omgevingsvergunning nodig.

23 december 2022
Zonneproject AZ Alma toegewezen aan Ecopower

Via het raamcontract van de VEB wordt er een mooi project in Eeklo toegewezen aan Ecopower: het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het ziekenhuis en op een nieuwe carport op de personeelsparking.