
Je wil de controle houden over je uitgaven? Daar kan de Ecopower-Budgetbewaking je bij helpen. Op deze site leggen we in detail uit wat deze tool inhoudt. Ontdek de andere Ecopower-tools in EnergieID Premium op deze site.
Wat is de Budgetbewaking?
Als je de Budgetbewaking inschakelt, neemt die telkens je verbruik van de vorige maand in euro als maandbudget. Overschrijd je dat bedrag in de loop van de maand, of dreig je over dat bedrag te gaan, dan ontvang je een waarschuwing per e-mail en/of als pushmelding in de EnergieID app. Zo kan je eventueel nog reageren en de kosten niet verder laten oplopen. Je maandbudget liever zelf manueel instellen? Ook dat kan.

Voor wie is de Budgetbewaking?
- Je bent Ecopower-klant met een contract Groene Burgerstroom, Dynamische Burgerstroom of sociaal tarief
- Je hebt een digitale meter
- Je hebt een dossier in EnergieID Premium. Nog niet het geval? Volg dit stappenplan om gratis EnergieID Premium te activeren.
- Je hebt dag-, uur- of kwartierwaarden geactiveerd via MijnFluvius en ze gekoppeld in EnergieID (zie stap 6 van het stappenplan).
- Je geeft EnergieID bij het koppelen van MijnFluvius toegang tot je verbruikshistoriek. Dat zorgt voor een betere basis van de analyse. Volg hiervoor deze handleiding in het Helpcentrum van EnergieID.

Hoe ga ik aan de slag met de Budgetbewaking?
1. Ga naar ‘Budgetbewaking’ onder ‘Analyses’
- In de browser (rechts): ga naar ‘Analyses’ en klik vervolgens op de tegel ‘Budgetbewaking’.
- In de app (hieronder): ga op ‘Home’ en scroll naar beneden tot je ‘Analyses’ ziet. Klik op de tegel ‘Budgetbewaking’.


2. Schakel de budgetberekening in
De automatische budgetberekening is de standaardoptie. Jouw verbruik van vorige maand dient dan als basis voor de berekening. Nader je het bedrag dat je vorige maand aan elektriciteit besteedde, dan ontvang je een waarschuwing. Het voordeel hiervan is de eenvoud. Het nadeel is dat het niet zo nauwkeurig is als je verbruik sterk schommelt, bijvoorbeeld tussen zomer en winter wanneer je zonnepanelen hebt. Als je een maand zeer veel verbruikt zal je de maand erna ook niet snel een melding krijgen.
Je kan waarschuwingen op twee manieren ontvangen: per pushmelding in de app, en/of via e-mail. Kies door de schuifregelaars aan- of uit te zetten.

3. Toch liever zelf je maandbudget instellen?
In plaats van de automatische budgetberekening (stap 2) kan je ook zelf je maandbudget instellen. Dat doe je zo:
- Ga naar de tegel ‘Budget en waarschuwingen’
- Klik boven rechts op ‘Wijzigen’
- Schakel de automatische budgetberekening uit
- Voer je gewenste maandbudget in
- Klik op ‘Bewaren’ om op te slaan.

3. Kom je in de buurt van of overschrijd je het maandbudget? Dan krijg je een waarschuwing
Dit is louter een melding en heeft verder geen gevolgen. De melding geeft je de gelegenheid om te kiezen om je gedrag aan te passen en je verbruik te beperken, als dat mogelijk is.
In deze gevallen krijg je een melding:
- halverwege de maand, wanneer we inschatten dat je meer dan 5 euro boven je budget zal uitkomen (of meer dan 10% als je maandbudget hoger is dan 100 euro). Dat is dus een waarschuwing vooraf.
- zodra je jouw budget effectief overschrijdt (zie voorbeeld).
- wanneer je jouw budget effectief meer dan 10 euro overschrijdt (of meer dan 10% als je maandbudget hoger is dan 100 euro). Dan krijg je een extra melding.

4. Klik op de waarschuwing en zie meer details
Je ziet nu een grafiek van je uitgaven in de lopende maand met daarop:
- je maandbudget (rode lijn en blok onderaan rechts)
- de uitgaven tot nu in euro
- de prognose voor de rest van maand in euro
Het feit dat je een waarschuwing krijgt kan twee redenen hebben: of je verbruikt meer dan verwacht, of de prijs is beduidend hoger dan de maand voordien (bij Groene Burgerstroom varieert de prijs maandelijks, 50% van de prijs is variabel en dus gekoppeld aan de marktprijs, die kan schommelen).

5. Krijg je geen melding?
Proficiat, je gaat bewust om met elektriciteit en blijft uit de buurt van je maandbudget. Eventueel kan je kijken of je je maandbudget nog wat lager kan instellen.
