De herfst is in het land en in heel wat Vlaamse gezinnen wordt de houtkachel aangestoken. Mag dat nog wel, sinds vorige winter het stookadvies in het leven werd geroepen? We geven graag een woordje uitleg. U leest verder in dit artikel ook alles over de kachelactie van Stroomopwant uw oude kachel is nu 300 euro waard!

Niet alle vormen van houtverbranding kunnen we over dezelfde kam scheren. Welk hout stookt u? Op welke manier? En met welk toestel? Deze factoren bepalen hoe groot uw impact is op het milieu.

De kachel, de brandstof en de stoker

Hebt u nog een oude houtkachel? Dan is het hoog tijd om die in te ruilen voor een nieuw model houtkachel of een moderne pelletkachel. U doet er niet enkel uw financieel voordeel mee omdat de nieuwe generatie kachels minder hout nodig heeft, ook uw uitstoot van fijn stof verlaagt drastisch.

Daarnaast is ook de brandstof doorslaggevend voor het duurzaamheidsaspect van uw verwarming.

En de rol van de stoker? Niet te onderschatten! Die kiest namelijk het toestel, selecteert de brandstof en heeft een impact op het stookproces als hij de kachel manueel bedient.

Fijn stof

Bij het verbranden van hout ontstaat er as en daarmee fijn stof. Dankzij de moderne technieken in nieuwe houtkachels verloopt het verbrandingsproces steeds beter en ontstaat er minder fijn stof.

Houtpellets bieden nog een extra voordeel: omdat het over een genormeerde brandstof met constante kwaliteit gaat, is de beperkte hoeveelheid geproduceerd fijn stof minder schadelijk voor de gezondheid. Redenen hiervoor zijn o.a. de afwezigheid van schors, het optimale vochtgehalte en de controle op de hoeveelheid chemische stoffen in het hout. Deze extra milieutroeven gelden ook voor houtbriketten, geperste en geoptimaliseerde houtblokken om te stoken in uw houtkachel.

De uitstoot van fijn stof (PM2,5) bij houtverbranding wordt sterk bepaald door het toestel, zoals uit onderstaande tabel met gemiddelde waarden blijkt.

Type

Emissie (PM2,5) in mg / MJ 

open haard

850

houtkachel ouder type

810

houtkachel modern (na 2000)

240

houtketel automatisch

66

pelletkachel

76

Tabel 1: gemiddelde emissie fijn stof bij houtverbranding

En wat met CO2?

Wie niet enkel voor een modern toestel kiest, maar bovendien enkel pellets of briketten stookt uit duurzame, lokale productie, bereikt ook een minimale CO2-uitstoot. Puur natuurlijk gezien is het stoken van hout CO2- neutraal: de hoeveelheid CO2 die de boom opneemt, komt weer vrij bij de verbranding. Maar het zijn de menselijke activiteiten die het milieu belasten, denk bijvoorbeeld aan het transport.

Koopt u pellets of hout uit Canadese oerbossen? Worden uw houtpellets met de vrachtwagen van Rusland naar België vervoerd? Stookt u nat of chemisch behandeld hout? Dan is er van duurzaamheid geen sprake meer. Informeer u daarom goed over de herkomst en de productieomstandigheden van de het hout, de briketten of de pellets.

Uw oude kachel is 300 euro waard bij Stroomop

Overweegt u uw oude kachel te vervangen? Uw portemonnee en het milieu zijn u dankbaar. Omdat duurzame biomassa een volwaardige plek heeft in de energiemix en de energietransitie, ondersteunt Ecopower op dit moment een actie van Stroomop, specialist in moderne verwarming met hout. Als u een milieuvriendelijke houtkachel of een pelletkachel koopt, krijgt u maar liefst 300 euro inruilpremie voor uw oude kachel. U vindt alle details en de actievoorwaarden op www.vervangjeoudekachel.be.

Vervang je oude kachel


Hoe kiest u de juiste pelletkachel?

Vorig jaar lanceerde Ecopower, coöperatieve producent en verdeler van duurzame, Belgische pellets met kwaliteitslabel ENplusA1, het pelletkacheltraject. Via het gratis online traject komt u op basis van uw verwarmingsbehoefte en uw type woning te weten welke pelletkachel er geschikt is voor u en waar u rekening mee moet houden bij uw keuze. De uitkomst van het traject is indicatief, u kunt uiteraard ook kiezen voor een ander model met gelijkaardige kenmerken. Voor advies op maat kunt u bij het netwerk van verdelers van kachels terecht.

En hoe selecteert u de beste pellets en briketten? Die vindt u gewoon in de Ecopower webshop en bij ons netwerk van pelletverdelers en brikettenverkopers.

Ecopower pellets