Een échte TEDx-talk over burgerenergie, dát hadden we nog niet.

In vijftien minuten gidst onze eigenste Dirk Vansintjan - mede-oprichter van Ecopower, voorzitter van REScoop Europe, bewoner van de Molen van Rotselaar en Europese Stroomrebel - u door de geschiedenis van coöperaties en vertelt hij hoe we een energiecrisis in de toekomst kunnen vermijden.

(Lees verder onder de video)

De oorlog in Oekraïne, torenhoge energieprijzen, klimaatverandering - veel mensen en lokale ondernemers zien hun portemonnee leeglopen en gaan een onzekere toekomst tegemoet, waar ze niets aan kunnen doen. Of toch wel?

Wat als er een manier was voor ons allemaal - gewone mensen - om de energietransitie zelf in handen te nemen? Om sterkere en veerkrachtigere lokale gemeenschappen en economieën op te bouwen? Om te zorgen dat de energietransitie sociaal rechtvaardig en inclusief is? Om te zorgen dat de toekomstige generaties van eerlijke, duurzame en lokale energie kunnen genieten?

Dirk Vansintjan legt een oplossing op tafel: burgerenergie! Hij legt op een laagdrempelige manier de werking van een burgercoöperatie uit en blijft zo heel Europa inspireren voor de verdere uitbouw van community energy.