Ecopower is, samen met de andere burgercoöperaties voor hernieuwbare energie, aangesloten bij de koepelfederatie REScoop Vlaanderen. Zo wisselen we kennis en informatie uit, werken we samen waar mogelijk en spreken we met één stem in het publieke debat over energie, bijvoorbeeld als we ons tot beleidsmakers en overheden richten.

In mei 2021 lanceerden we ook één aanspreekpunt voor burgers die mee aan de energietransitie willen werken: www.burgerenergie.be. Meer dan 75.000 burger zijn al lid van een energiecoöperatie en maken gebruik van coöperatieve producten en diensten. Dat is mooi, maar het potentieel is nog groot en de klimaatcrisis vereist dringende actie van iedereen.

Elke burger die inzake energie, transitie en duurzaamheid mee deel wil uitmaken van de oplossing vindt nu in het platform www.burgerenergie.be een onafhankelijk aanspreekpunt dat het belang van de burger in de energietransitie centraal zet. Op de website staat het overzicht van alle coöperaties die lid zijn van de koepelfederatie REScoop Vlaanderen, net zoals hun projecten en hun dienstverlening.

Thuis groene burgerstroom verbruiken? Je spaargeld ethisch en lokaal investeren? Op zoek naar energie-advies of een samenaankoop? Derdepartijfinanciering voor zonnepanelen op een dak van een bedrijf, school of organisatie? Elektrisch autodelen? Burgerenergie.be wijst je de weg!

Wie graag op de hoogte blijft van de burgerinitiatieven voor hernieuwbare energie in Vlaanderen kan de beweging volgen op Instagram, Facebook en twitter.

Heeft u zelf iets te delen? Maak gebruik van de #burgerenergie.

Lancering website tijdens 'We the Power: burgerenergie in Vlaanderen'

In april 2021 lanceerde het duurzame outdoormerk Patagonia, dat al sinds 1985 1% van zijn omzet voorbehoud voor projecten voor natuurbehoud en het herstel van onze planeet, We the Power: een campagne en documentaire over burgerinitiatieven voor hernieuwbare energie in Europa. Op 27 mei 2021 stelden Patagonia en REScoop Vlaanderen de documentaire en de nieuwe website www.burgerenergie.be, voor aan het publiek. De documentaire en het online event kunt u hieronder herbekijken.

Bekijk hier de film 'We the Power: the future of energy is community owned'. Die heeft intussen meer dan 1 miljoen views op Youtube! Deel de film ook in uw netwerk samen let de website www.burgerenergie.be.

(Via het 'wieltje' gaat u naar de instellingen en kunt u de Nederlandse of andere ondertitels aanzetten.)


Herbekijk het lanceringsevent van 27 mei 'We the Power: burgerenergie in Vlaanderen'.

Sprekers:

  • Dirk Vansintjan, voorzitter van de federatie van burgerinitiatieven voor hernieuwbare energie REScoop.eu, mede-oprichter van Ecopower, sinds 2019 officieel Europese energierebel én een van de sterren in 'We the Power'.
  • Tine de Moor, hoogleraar sociale en economische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, specialist inzake commons, collectief ondernemen en burgerwetenschap én zelf energiecoöperant natuurlijk
  • Elise Steyaert, mede-oprichter en een van de drijvende krachten achter de Mechelse burgerbeweging Klimaan.
  • Tinne Van der Straeten, federaal minister van Energie, sloot de avond af met een slotwoord
  • Moderator van dienst is regisseur en klimaatactivist Nic Balthazar