De dagen zijn kort, de nachten koud, de eerste warme wensen druppelen binnen en de (virtuele) eindejaarsfeestjes staan ingepland. Ecopower wenst alle coöperanten een prettig eindejaar en een energiek 2022. Een cadeautje voor jullie? Onze interactieve tijdlijn die 30 jaar Ecopower in kaart brengt. U vindt er ook de eerste aflevering van onze podcast: hoe het allemaal begon.

Nog op zoek naar inspiratie voor uw eigen feestversiering, nieuwjaarsmenu of kerstcadeautjes? Ecopower zet een aantal duurzame eindejaarstips op een rijtje.

Natuurlijke raamdecoratie bij Biohome

Ramen versieren met schilderingen in een kerst- of winters thema; een ideaal project voor tijdens de kerstvakantie. Gebruik geen schadelijke spuitbussen of chemische producten, want Biohome verkoopt Blanc de Meudon, een volledig natuurlijk en onschadelijk krijtwit dat eenvoudig te verwijderen is én gelijktijdig uw ramen reinigt. Tip voor extra glanzende ramen: gebruik krantenpapier in plaats van een vochtige doek om het product te verwijderen. Zie het receptenschrift voor meer info.

De ‘bongobon’ voor het goede doel

Met een Goodgift schenkt u een cadeaubon waarbij de ontvanger zelf kiest naar welk goed doel de donatie gaat. Voor ieder wat wils!

Coöperatieve planten

Fris groen in huis? Heel mooi en gezellig maar niet altijd even ecologisch qua productie en transport. Maar het kan anders. Ympa is een coöperatie van plantenkwekers die duurzaam en lokaal produceren en rechtstreeks verkopen aan de eindklant via hun webshop en hun winkel in Gent. Leuk weetje: Ympa betekent enten in het Zweeds. Sympa, niet?

Plant een bos met Greenpeace

Zet mee uw schouders onder de eindejaarsactie van Greenpeace: de aanplanting van een bos in België. U kunt een stukje bos aan familie of vrienden schenken. Het perfecte cadeau om hen op een originele manier te verrassen. Vanaf 20 euro ontvangt u een certificaat dat u cadeau kunt geven.

Een plantaardig feestmenu?

Dat is een fluitje van een cent met de receptenbibliotheek van Eva vzw. 1185 plantaardige lekkernijen voor startende keukenprinsen of ervaren kokkinnen. Hapjes, voorgerechten, soepen, hoofdgerechten, desserts en drankjes om feestelijk te smullen zonder dierlijke producten. De selectie met extra feestelijke gerechten vindt u hier.

Boekentip: Het ABC van het klimaat

Grootouders voor het klimaat lanceerde het boek: ABC van het klimaat. In meer dan 170 thema’s schetsen de makers van drie verschillende generaties de omvang van de klimaatcrisis én delen ze tal van inspirerende en hoopgevende initiatieven van over heel de wereld. Daarbij hebben ze speciale aandacht voor België, ook Ecopower heeft een plekje in het boek. Wie voor €20 lid wordt van Grootouders voor het klimaat, krijgt het boek cadeau!

In de eindejaargedachte maken we meteen even promo voor de campagne die momenteel loopt en die de Civil Society Prize 2021 van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) won: 'Onze centen, hun toekomst'. De campagne richt zich op 55-plussers die, door de macht van hun geld in te schakelen, een betere wereld willen achterlaten voor de toekomstige generaties. Ontdek op de website hoe u kunt meedoen!

Duurzaam inpakken

Geef toe, niks zo leuk als cadeautjes uitpakken. Maar hoe zorgt u voor een duurzaam jasje? Krantenpapier is een oude klassieker: met een takje groen of een felle strik maakt u het meteen feestelijk. Ook oude landkaarten of kalenders dienen prima. En met wat meer creativiteit maakt u ook van oude kledingstukken het perfecte inpakpapier.

Het hele Ecopower-team wenst u fijne feestdagen!