Ecopower introduceert naast de gewone formule voor groene burgerstroom een nieuwe, dynamische prijsformule. Wat is het? En voor wie is het geschikt? Een woordje uitleg.


Opname webinar Dynamische burgerstroom

Vragen na het lezen van alle beschikbare info? Bedankt om niet meteen de klantendienst te contacteren, individueel advies kunnen we niet geven. Wel gaven we een webinar op 3 oktober. U kunt de opname bekijken en het antwoord op de vragen uit het webinar lezen.

--> Opname van het webinar
--> Pagina met veelgestelde vragen

Proefproject afgerond

Van juli 2022 t.e.m. augustus 2023 werkten een 150-tal enthousiaste coöperanten mee aan ons proefproject rond dynamische prijzen. Een kleine groep startte effectief met een testversie en werd volgens de eerste versie van de dynamische prijs gefactureerd. Alle andere deelnemers deelden hun kwartierwaarden zodat we hun verbruikssituatie konden analyseren en inschatten wat het effect van de dynamische prijs zou zijn voor hen. Nu we klaar zijn om het product ‘dynamische burgerstroom’ te lanceren voor onze huidige klanten, delen we de resultaten van ons proefproject en geven we enkele aanbevelingen.

Wat is dynamische burgerstroom?

Dynamische burgerstroom is dezelfde groene stroom als altijd bij Ecopower, geproduceerd door de coöperatieve Ecopower-installaties én door de leden thuis die het overschot van hun zonnepanelen injecteren en zo delen met de andere leden. Alleen de prijsformule om af te rekenen verschilt. Zoals de naam al verraadt is die dynamisch: de afname en de injectie worden afgerekend aan een prijs die elk uur verandert volgens de prijs op de dagmarkt (EPEX day-ahead).

Hoe werkt de dynamische prijs?

Marktprijzen zijn gedreven door vraag en aanbod. Dat betekent dat de prijs laag is bij veel aanbod en weinig vraag (bijvoorbeeld een zonnige zondagmiddag) en eerder hoog op momenten met weinig aanbod en veel vraag (bijvoorbeeld een donkere, koude en windstille weekavond). Vaak hangt de prijs samen met de beschikbaarheid van hernieuwbare energie: veel hernieuwbare energie betekent doorgaans een lagere marktprijs. Daardoor helpen klanten met een dynamische prijs om minder vervuilende stroomproductie te gebruiken.

Dynamische prijs: interessant voor mij?

Voor dynamische burgerstroom is een digitale meter noodzakelijk. Daarnaast blijkt een dynamische prijs pas interessant als u op een geautomatiseerde manier uw verbruik kunt verschuiven naar de momenten waarop de prijs laag is, bijvoorbeeld door een batterijsysteem, een warmtepomp of het laden van een elektrisch voertuig.

Bij klanten zonder sturing van hun verbruik is er gemiddeld genomen geen voordeel en houdt een dynamische prijs meer risico in dan onze gewone prijsformule. Als de marktprijzen pieken en u kunt op die momenten niet zorgen voor een daling van uw verbruik, dan ondervindt u daar met de dynamische prijs meteen een stevig nadeel van. Een aantal gangbare marktsystemen en het vaste gedeelte in de gewone prijsformule voor de groene burgerstroom van Ecopower werken in het voordeel van een jaarlijkse afrekening.

De beste manier om te weten te komen of een dynamische prijs iets voor u zou kunnen zijn, is het analyseren van de kwartierwaarden uit uw digitale meter. Een eerste noodzakelijke stap is dus het activeren van uw kwartierdata op ‘Mijn Fluvius’. Zonder deze activatie mist u later de nodige gegevens voor een nuttige analyse.

Ik wil overstappen, hoe doe ik dat?

1. Op dit moment kunnen alleen mensen die al klant zijn bij Ecopower kiezen om over te schakelen. Nieuwe klanten nemen we niet aan zo lang de contractstop geldt (wellicht tot begin volgend jaar).

2. Verzeker u ervan dat een dynamische prijs iets voor u is en dat u bereid bent het bijhorend risico te nemen. Omdat elke individuele thuis- en verbruikssituatie verschilt, kan Ecopower hier helaas geen persoonlijk advies in verstrekken.

3. Lees aandachtig de informatie op onze dynamische prijspagina www.ecopower.be/dynamischeburgerstroom.

4. Helemaal onderaan die pagina vindt u een knop naar het nieuwe contract voor dit product.

5. Vul het contract in, Ecopower zorgt voor de verwerking en informeert u over de exacte datum van overschakeling.