ACCE

8 partners uit 7 landen werken aan sterke financieringsinstrumenten voor de coöperatieve beweging.
cornerDubbelACCE staat voor Access to Capital for Community Energy (NL: Toegang tot kapitaal voor burgerenergie). Het project draait dan ook helemaal rond het financieringsvraagstuk: hoe kunnen we collectieve financieringsinstrumenten voor energiecoöperaties in heel Europa ontwikkelen? We leren uit bestaande voorbeelden van innovatieve financieringsregelingen in de coöperatieve beweging.

Naar de ACCE projectwebsite
cornerDubbel

De belangrijkste doelstellingen van het project zijn

  • De financieringsmodellen van Frankrijk, Nederland en UK staan model voor de ontwikkeling van vijf financieringsinstrumenten voor burgerenergie in vijf doellanden (Roemenië, Kroatië, Spanje, Duitsland en België) op nationaal of regionaal niveau.
  • Twee uitbreidingen (in omvang en kapitaal) van bestaande financieringsinstrumenten (in Nederland en Frankrijk).
  • Een Europese interactie creëren voor nationale financieringsinstrumenten om zo toegang te krijgen tot EU-kapitaal en -fondsen voor de financiering van burgerenergie.
  • De aanzet geven tot de investering van 90 miljoen euro aan burgerkapitaal – en uiteindelijk een veelvoud aan investeringen – via de oprichting van financieringsinstrumenten voor burgerenergie.

Naast Ecopower werken Energie Samen (Nederland), ZEZ (Kroatië), Goiener (Spanië), Bündnis Bürgerenergie (Duitsland), Energie Partagée Cooperative (Frankrijk) en Cooperativa de Energie (Roemenië) mee aan dit project. De Europese federatie van burgercoöperaties REScoop.eu is projectleider en zij betrekken ook Energy4All (UK) in het project.

Looptijd van het project: November 2022 – Oktober 2025.

Dit project ontvangt financiering van het LIFE programma van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 101077474

cornerDubbel

Meer weten over ACCE?

Naar de website