Zonnepanelen, digitale meters en terugdraaiende tellers: wat verandert er?

Vrijdag 15 januari werd er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het verhaal over zonnepanelen en de digitale meter. Het Grondwettelijk Hof besliste dat de terugdraaiende teller niet behouden mag blijven bij digitale meters, ondanks eerdere beloftes over vijftien jaar garantie op het systeem van de terugdraaiende meter.

Veel eigenaars van zonnepanelen voelen zich gedupeerd. Voor sommige PV-eigenaars betekent het inderdaad dat hun investering een langere terugverdientijd krijgt. Vooral voor mensen met elektrische wagens en mensen met een warmtepomp is het lastig om de stroom van hun zonnepanelen gelijktijdig te verbruiken en zo hun financieel rendement te optimaliseren. Voor veel anderen zal de nieuwe regeling financieel nauwelijks verschil maken omdat in het nieuwe tariefsysteem het prosumententarief wegvalt.


Terugleververgoeding bij Ecopower: 0,044 euro per kWh

Ecopower voorziet een terugleververgoeding voor klanten met zonnepanelen en een digitale meter. Die bedraagt 0,044 euro per kWh geïnjecteerde stroom. Dit tarief ligt vast tot en met 31 december 2021. Net zoals voor de Ecopower-prijs voor afname is er geen onderscheid tussen enkelvoudig of tweevoudig tarief. Voor particulieren is de terugleververgoeding vrijgesteld van btw. Voor ondernemingen met btw-nummer komt er 21% btw bij.

Wat moet u doen als klant met zonnepanelen en een digitale meter?

Helemaal niets. Wie klant is bij Ecopower en zonnepanelen en een digitale meter heeft, krijgt automatisch de terugleververgoeding van Ecopower. Gaat u niet akkoord? Dan staat het iedereen uiteraard vrij om een contract af te sluiten met een andere leverancier.

Alle Ecopower-klanten krijgen, zodra er meer duidelijkheid is over alle praktische details, nog een tweede communicatie met daarin een update van ons dossier zonnepanelen, de algemene voorwaarden voor de terugleververgoeding en extra uitleg over de facturatie.

Wat moet u doen als klant met zonnepanelen en een analoge, terugdraaiende meter?

Helemaal niets. Voor mensen met een analoge teller blijft het oude systeem met prosumententarief behouden. Zodra er een digitale meter bij u geplaatst wordt, krijgt u automatisch de terugleververgoeding voor uw injectie.

Goed om weten: aanvankelijk ging netbeheerder Fluvius mensen met zonnepanelen als eerste voorzien van een digitale meter. Van dat idee stappen ze nu af, ze kiezen voor een aanpak per straat.

Wat moet u doen als u klant wilt worden bij Ecopower?

U vult een contract in op onze website. Om een contract af te sluiten bij Ecopower moet u eerst coöperant zijn. Het is niet mogelijk om een apart contract af te sluiten enkel voor de injectie van uw geproduceerde stroom en niet voor de afname.

Wilt u de terugleververgoeding van Ecopower vergelijken met anderen?

Als u de terugleververgoeding van verschillende leveranciers wilt vergelijken, kijk dan niet enkel naar het bedrag van de terugleververgoeding. Hou ook rekening met de prijs die u betaalt voor de afname van elektriciteit, de vaste vergoeding en de termijn van het contract en met de prijsmodaliteiten (vast of variabel). De V-test van de VREG bevat nu ook een vergelijkingsmodule voor de terugleververgoeding.

De prijzen voor de afname van elektriciteit bij Ecopower vindt u hier. Net zoals onze afnametarieven ligt de terugleververgoeding telkens vast voor een jaar en kondigen we prijswijzigingen op voorhand aan.

Blijven zonnepanelen een goed idee?

Ja, zeker. Zo draagt u bij aan de totale hoeveelheid geproduceerde hernieuwbare energie in België en helpt u mee de klimaatverandering tegen te gaan. Ook produceert u een deel van uw stroom zelf, waardoor u minder afneemt van het net en ook minder betaalt. Door de nieuwe regeling kan het zijn dat de terugverdientijd van uw investering in zonnepanelen langer wordt, maar dat betekent niet dat u geld verliest.

Blijft de digitale meter een goed idee?

Ja, zeker. Dankzij de digitale meter kunnen we afname en verbruik apart monitoren. Deze data dragen bij tot het inzicht dat we nodig hebben om ons elektriciteitsnet voor te bereiden op een volledig hernieuwbare energiemarkt, waarin niet enkel grote energieproducenten maar ook particuliere prosumenten een belangrijke rol spelen.

Het oude systeem met de terugdraaiende teller bekeek het elektriciteitsverbruik van prosumenten op jaarbasis. Wat u in de zomer te veel produceerde, kon u in de winter gratis weer afnemen van het net, mits betaling van het prosumententarief. Maar het stroomnet is helemaal geen batterij die uw stroom opslaat om het op een later tijdstip weer te verbruiken. De digitale meter en het apart bekijken van injectie en afname passen in een systeem dat nauwer aansluit bij de realiteit en bij de actuele uitdagingen van de energiemarkt in de transitie naar 100% hernieuwbaar.