De intercommunales die onder het werkingsgebied van Eandis vallen, zijn op zoek naar vers kapitaal. Daarvoor willen ze fuseren tot één bedrijf, Eandis Assets, en een investeringspartner aantrekken. De keuze is uiteindelijk gevallen op het Chinese staatsbedrijf State Grid Corporation. Deze privépartner kan rekenen op een vrij zeker rendement van 5% op het ingebrachte kapitaal, waardoor er jaarlijks 30 tot 40 miljoen euro naar China zal wegvloeien. Dit geld wordt uiteindelijk via onze energiefactuur betaald door jou en mij.

Organisaties vanuit het middenveld - waaronder vakbonden, de Gezinsbond, Samenlevingsopbouw, REScoop.Vlaanderen en ook Ecopower - verzetten zich hiertegen. Het bestuur van Eandis en onze steden en gemeenten moeten leren samenwerken met de burgers, in plaats van op zoek te gaan naar kapitaal bij een Chinees staatsbedrijf. We vragen ons af waarom burgers niet de kans krijgen om te investeren in onze eigen infrastructuur. Er staat nu 250 miljard euro geparkeerd op de spaarboekjes van onze banken, dit brengt nauwelijks nog iets op.

Op 3 oktober stemmen de gemeenteraadsleden over het Eandis-voorstel, pas daarna wordt de beslissing definitief. Ecopower roept op om de deal niet goed te keuren en na te denken over een andere aanpak. Om druk te zetten op onze vertegenwoordigers hebben we een petitie gelanceerd. Deze gaat nu viraal.

We willen de macht van het getal laten werken en daarvoor zijn veel handtekeningen nodig. We rekenen dus ook op jullie om de petitie te ondertekenen op www.transitienetwerkmiddenveld.be/eandis en verder te verspreiden in je kennissenkring.