We kondigden het project al eens aan op onze blog maar zondag 11 maart was het eindelijk zover: in de Dampoortwijk in Gent vond het kick-off event van Buurzame Stroom plaats. Naast de hernieuwbare-energiecoöperaties EnerGent (projectleider), Ecopower en Partago zijn ook stad Gent, Eandis, Universiteit Gent en Samenlevingsopbouw Gent partners binnen dit project. 

Bewoners en bedrijven uit de Gentse wijk Sint-Amandsberg - Dampoort gaan samen minstens 5.000 m² zonnepanelen in de wijk leggen. Het project wil de wijk hiermee voorzien van betaalbare zonne-energie voor iedereen. Niet alleen de mensen met een geschikt dak en voldoende financiële middelen zullen zonnepanelen kunnen leggen maar ook huurders, appartementsbewoners, scholen en mensen met weinig financiële middelen.

Jim Williame van Ecopower in gesprek met een van de buurtbewoners. (Foto: Raquel Castan, NOBEL GRID)
Jim Williame van Ecopower in gesprek met een
buurtbewoner. (Foto: Raquel Castan, NOBEL GRID)

De stroom van de zonnepanelen wil Buurzame Stroom aanwenden om een wijk te creëren die in haar eigen energie voorziet. Voor dit luik is Ecopower partner van Buurzame Stroom in het kader van het Europese testproject WiseGRID.

De buurtbewoners gaan de uitdaging aan om de groene elektriciteit, geproduceerd door de zonnepanelen in hun wijk, niet uit de wijk te laten wegvloeien. Om dit te bereiken worden de bewoners aangemoedigd om hun verbruik te verschuiven van momenten met weinig zonne-energie naar momenten met veel zonne-energie. Op momenten met meer zonneproductie dan lokaal verbruik, kan het overschot aan zonnestroom worden opgeslagen in batterijen of elektrische wagens. Voor Partago, de Gentse coöperatie voor hernieuwbare deelmobiliteit en net zoals Ecopower partner van het WiseGRID-project, is de doelstelling om hun elektrische deelwagens in Sint-Amandsberg Dampoort voor 100% op lokale zonnestroom te laten rijden.

De ontwikkelingen van het EU-project NOBEL GRID worden ingezet in Buurzame Stroom (foto: Raquel Castan, NOBEL GRID)
De ontwikkelingen van het EU-project NOBEL GRID
worden ingezet in Buurzame Stroom
(foto: Raquel Castan, NOBEL GRID)

Om de verschuiving van het energieverbruik in goede banen te leiden, zal Ecopower aan de buurtbewoners vragen om applicaties te testen die binnen het WiseGRID-project worden ontwikkeld. Een app toont wanneer het een goed moment is om elektriciteit te verbruiken. Wordt er momenteel veel zonnestroom geproduceerd in de wijk? Is de stroom in de wijk momenteel goedkoop of niet? Met het antwoord op die vragen kunnen de buurtbewoners onder meer experimenteren met een ‘volg de zon’- tarief: hoe beter uw verbruik aansluit bij de productie van zonnestroom in uw wijk, hoe lager uw elektriciteitsfactuur is.

Woont u in de zone waar dit pionierproject wordt uitgerold en bent u geïnteresseerd om deel te nemen aan het testproject van Ecopower? Laat het ons dan zeker weten via info@ecopower.be.