Plenum b(XL): slotevent van het KRAS-jaar rond het thema 'bezit'


Info

Slotdag van het KRAS-jaar 2016-2017 rond het thema 'bezit'. Na een jaar voorbereiding gaan 500 jongeren in het parlement in Brussel in debat over de economische, ecologische en sociale aspecten van bezit. Ook Ecopower, REScoop en Coopkracht zijn erbij.

Vlaams Parlement, Brussel
05 mei 2017

Op vrijdag 5 mei 2017 palmen 500 jongeren voor één dag het Vlaams Parlement, de Kamer en de Senaat in. Zij doen mee aan het project KRAS: een rollen- en discussiespel waarbij honderden jongeren uit heel Vlaanderen en Brussel een jaar lang vrijwillig debatteren rond één centraal thema. Dit jaar is dat 'bezit’.

Dit project van jeugddienst Globelink wil jongeren stimuleren om zich te verdiepen in een actueel thema vanuit een mondiale invalshoek en zich daarover uit te spreken. Ook Ecopower zal aanwezig zijn om met de jongeren in gesprek te gaan, samen met REScoop en Coopkracht.

De gespreksonderwerpen voor de plenum zijn gecentreerd rond drie subthema's die onvermijdelijk zijn bij het debat over bezit: economie, ecologie en sociaal. Ook Ecopower, Coopkracht en REScoop werken dagelijks rond deze thema's, denk maar aan de transitie naar meer energiedemocratie, de overtuiging dat de wind van iedereen is, de maatschappelijke principes en doelstellingen van een coöperatie en nog veel meer. We zijn dan ook blij dat we als relevante partners in debat kunnen gaan met 500 geëngageerde jongeren die mee de toekomt van Vlaanderen en België zullen maken.


Meer inhoudelijke informatie over de KRAS-Plenum (b)XL in Brussel:

Uit de open klimaatbrief van de Belgische cultuursector 2015: “Een klimaat-neutrale samenleving is een rechtvaardige samenleving die ‘meer’ vervangt door ‘beter’, die ‘hebben’ omzet in ‘delen’ en die van gedeeld bezit een gemeenschappelijke plek maakt.”

De economische crisis is niet de enige. We beleven in feite een festival aan crisissen: een voedselcrisis, een ecologische crisis, een sociale crisis en een crisis van de democratie! Het goede nieuws is: we kunnen er echt nog iets aan doen!

Kunnen we de dag na morgen nog zo welvarend zijn als nu, wanneer onze aarde ‘leeg’ is? Groeiende ongelijkheid, sociale ongelijkheid en klimaatsverandering. Misschien moeten we kijken naar wie wat bezit en hoe de economie georganiseerd is.

Terug naar overzicht