Warmteverspreiding: ventilatie of straling


Ventilatie

Traditioneel zijn pelletkachels voorzien van een ventilator die de lucht langs de buitenwanden van de vuurhaard doet circuleren. De gebruiker kan de warmeluchtventilator zelf regelen. Het voordeel van een ventilator is dat de warme lucht zich sneller verspreidt. Maar er zijn ook nadelen: het geluid van de ventilator en het verspreiden van stof.

Straling

Er komen meer en meer moderne pelletkachels op de markt zonder ventilator. De overdracht van de warmte gebeurt, net zoals bij een klassieke houtkachel, uitsluitend door straling en natuurlijke convectie rondom de kachel. Het ontwerp van deze kachels is aangepast om zonder ventilatorsysteem toch voldoende snel de ruimte op te warmen en warm te houden. Door deze techniek zijn de kachels duurder, ook is het aanbod nog beperkt.

Combinatie van beide

Sommige modellen zijn voorzien van een luchtventilator die u kunt uitschakelen als de kachel aan een beperkt vermogen werkt. Wanneer een hoger vermogen gevraagd wordt, treedt ook de ventilator in werking. Met deze kachels is het mogelijk om de ruimte snel naar de gewenste temperatuur te brengen op hoog vermogen. Wanneer de ruimte warm is, schakelt de kachel over naar een laag vermogen en houdt de kachel de kamer op temperatuur dankzij stralingswarmte.

Bel ons: 03 287 37 79
Mail ons: info@ecopower.be