Interne of externe luchtaanvoer


Voor elke verbranding is zuurstof uit de omgevingslucht nodig, zo ook voor het verbranden van pellets. Bij klassieke pelletkachels wordt deze verbrandingslucht gehaald uit de ruimte waar de kachel staat. Er gaat dan energie verloren omdat er - al dan niet opgewarmde - lucht uit de kamer via de schoorsteen naar buiten ontsnapt.

luchtaanvoer pelletkachels zuurstof en verbranding

Deze situatie houdt ook een veiligheidsrisico in omdat bij stevige wind of bij een slecht werkende schoorsteen of kachel de gevaarlijke rookgassen van buiten weer in de ruimte terecht kunnen komen. Wel hebben de meeste kachels met deze techniek een druksensor om deze risicosituatie te detecteren.

In plaats van verbrandingslucht uit de kamer te gebruiken, kunt u ook een leiding voor de aanvoer van externe verbrandingslucht installeren. De lucht wordt dan aangevoerd van buiten of vanuit een andere ruimte zoals de berging of de garage. Dan is de kachel hermetisch gesloten en kunnen er op geen enkele manier rookgassen ontsnappen.

In woningen die goed winddicht zijn is een externe aanvoer van verbrandingslucht aangewezen. In oudere woningen waar gemakkelijker buitenlucht via kieren binnensijpelt, is dit minder of niet noodzakelijk.

Toch is een pelletkachel met de mogelijkheid om een externe aanvoer van verbrandingslucht altijd aan te bevelen. Dan kunt u de kachel ook na latere renovatie- of isolatiewerken probleemloos blijven gebruiken. De drempel om een aanvoerleiding voor externe verbrandingslucht te plaatsen is ook veel minder hoog als u toch aan een verbouwing of renovatie begint.

Bel ons: 03 287 37 79
Mail ons: info@ecopower.be