Installatie: het belang van het rookgaskanaal


Het rookgaskanaal of de schoorsteen speelt een cruciale rol in de efficiënte en veilige werking van de pelletkachel. Door het hoge rendement van pelletkachels wordt de meeste warmte nuttig besteed en verlaten de rookgassen het toestel met een temperatuur van ongeveer 160°C. Dat is eerder laag voor rook, waardoor de trek in het rookgaskanaal vermindert. Dit verhoogt het risico op een omgekeerde beweging van rookgassen en op condensatie in de schoorsteen. Dat vocht kan op zijn beurt leiden tot schade aan de pelletkachel, de schoorsteen of het gebouw.

Het is daarom van goot belang dat de pelletkachel en het rookgaskanaal volgens de regels van de kunst geplaatst worden door een professionele installateur. U vindt in de selectietool bij elke kachel een link naar het netwerk van erkende installateurs.

Wat zijn die regels van de kunst in vakjargon?

  • Bij gebruik van inox rookgaskanalen moeten deze dubbelwandig geïsoleerd zijn, minstens in categorie T400.
  • Tubering van een bestaande schoorsteen moet dubbelwandig en flexibel zijn met een minimale wanddikte van 0,10 mm.
  • Het rookkanaal moet een verticale lengte van minstens 3,5 m hebben.
  • De hoogte waarop de rook in de lucht vrijkomt moet buiten de refluxzone vallen. Die wordt veroorzaakt door de vorm van het dak of door eventuele obstakels in de omgeving zoals bomen, aanpalende gebouwen, etc.
Bel ons: 03 287 37 79
Mail ons: info@ecopower.be