Bereken het optimale vermogen voor uw kachel


STAP 1: de ruimte

Bereken het volume (aantal kubieke meters of m³) van de ruimte die u wilt verwarmen. Het volume van een trap of tussenruimte die in verbinding staat met de te verwarmen ruimte moet u meerekenen.

STAP 2: de isolatiegraad

  • Goed geïsoleerd: woningen gebouwd na 2005 en oudere woningen die na energierenovatie zijn voorzien van recente dubbele beglazing, muurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie.
  • Redelijk geïsoleerd: woningen gebouwd tussen 1985 en 2005, minimaal voorzien van dubbele beglazing.
  • Slecht geïsoleerd: woningen gebouwd voor 1985 waarvoor bovenstaande isolatiemaatregelen niet van toepassing zijn.

Een schatting van het nodige verwarmingsvermogen kunt u dan aflezen in de bovenstaande grafiek. De grootte van de ruimte staat in m³ op horizontale as, het nominale en dus optimale vermogen van de kachel in kW leest u af op verticale as.

In de selectietool aan het einde van dit informatietraject wordt bij elke kachel het nominale vermogen vermeld. Sommige fabrikanten beschouwen dit nominale vermogen als het maximale vermogen wanneer ze het vermogensbereik vermelden. Andere fabrikanten vermelden het maximale vermogen als hoogte waarde bij het vermogensbereik.

Hoe weet u het verschil?

U kunt het vermogensbereik voor elke kachel bekijken door in de selectietool op de link naar de technische fiche van de fabrikant te klikken. Als het hoogste getal overeenkomt met het vermogen dat u in de selectietabel leest, dan betekent dit dat de fabrikant het nominale vermogen als bovenwaarde van het vermogensbereik neemt. Is het hoogste getal getal groter dan het vermogen uit de selectietool, dan neemt de fabrikant het maximale vermogen als bovenwaarde van het vermogensbereik.

Bel ons: 03 287 37 79
Mail ons: info@ecopower.be